Blodrødt Europa:

- Katastrofe

En rekke europeiske land står nå overfor en omfattende smittebølge preget av høye smittetall og dystre dødsrekorder. - En skikkelig nødssituasjon, sier tysk virolog.

FULLE SYKEHUS: I starten av oktober innførte Hellas restriksjoner som følge av høye smitte- og dødstall. Smitten er særlig høy nord i Hellas, der offentlige sykehus har fulle intensivavdelinger. Her utenfor sykehus i den greske byen Thessaloniki. Foto: NTB / REUTERS / Alexandros Avramidis
FULLE SYKEHUS: I starten av oktober innførte Hellas restriksjoner som følge av høye smitte- og dødstall. Smitten er særlig høy nord i Hellas, der offentlige sykehus har fulle intensivavdelinger. Her utenfor sykehus i den greske byen Thessaloniki. Foto: NTB / REUTERS / Alexandros Avramidis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Tirsdag ble det satt ny smitterekord med 2126 nye coronatilfeller i Norge. Det er 500 flere enn samme dag i forrige uke. Ifølge FHIs ukesrapport økte både antall nye smittetilfeller, antall nye innlagte og antall nye coronadødsfall markant forrige uke.

I likhet med Norge, opplever mange europeiske land nå en omfattende smitteøkning. Forrige uke advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at Europa igjen er episenteret i pandemien.

Venter dobling

I Danmark ble det registrert 3017 nye tilfeller siste døgn - det høyeste antallet siden desember i fjor.

- Det vi ser nå er at epidemien fortsetter å vokse i samme tempo som de siste ukene. Det forventes at antall tilfeller vil være dobbelt så høyt i løpet av to til tre uker dersom man ikke handler nå, sier Viggo Andreasen, universitetslektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, ifølge Aftonbladet.

Særlig i Tyskland har smittespredningen skutt fart, og smitterekorder har blitt slått gang på gang. Det ble registrert nesten 40 000 nye smittetilfeller onsdag - det høyeste tallet til nå, ifølge det statlige Robert Koch-instuttet (RKI). Det ble registrert 236 nye coronadødsfall i Tyskland onsdag.

Oppgangen blir blant annet forklart med den relativt lave vaksinasjonsraten i Tyskland - hvor drøyt 67 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smitterekorden i Norge og den kommende julebordsesongen. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Frykter juletider

I deler av Tyskland advares det mot at kapasiteten i helsevesenet kan bli sprengt innen juletider. Eksperter uttrykker bekymring for at julefeiringen kan føre til mer smitte i samfunnet.

- Det er en skikkelig nødssituasjon akkurat nå, sier Christian Drosten, virolog ved Charité Hospital i Berlin, ifølge The Guardian.

Flere av landets julemarkeder er allerede avlyst - noe som vil ramme landet hardt økonomisk. Tysklands julemarkeder tiltrekker seg mer enn 150 millioner besøkende i årlig - inkludert utenlandske turister.

Torsdag ble det kjent at store deler av utelivet i den tyske hovedstaden Berlin blir utilgjengelig for uvaksinerte. De nye retningslinjene trer i kraft mandag, og sier at bare folk som er fullvaksinert, samt dem som kan bevise at de er friske fra covid-19, kan besøke arenaer for fritidsaktiviteter og en rekke andre steder, skriver NTB. Systemet er kjent som «2G» i Tyskland.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

- Katastrofesituasjon

Romania og Bulgaria - hvor en svært lav andel av befolkningen har fått to doser av coronavaksinen - er hardt rammet av den nye smittebølgen. I Bulgaria, som har den laveste vaksineandelen i Europa, har antallet coronapasienter på intensivavdelingene doblet seg siden september, ifølge Sky News.

I begge landene har det blitt innført munnbindpåbud som følge av smitteøkningen, og i Romania har skolene stengt midlertidig.

- Vi er i en katastrofesituasjon. Vi er i denne situasjonen mens vi har vaksiner fordi de fleste nekter å bli vaksinert. Dette kunne vært unngått, sa landets assisterende helseminister Raed Arafat, da det ble innført restriksjoner i oktober.

STRAMMER INN: Smitten øker i Danmark og regjeringen vil innføre bruk av coronapass i samfunnet igjen, etter anbefaling fra helsemyndighetene i landet. Vis mer

Også Russland satte onsdag nok en dyster rekord med 1239 nye coronadødsfall det siste døgnet.

Myndighetene registrerte onsdag 38 058 nye smittetilfeller og opplyste at nærmere 83 prosent av de drøyt 300 000 sykehussengene som er klargjort for covid-19-pasienter, nå er fylt, ifølge NTB.

Under 40 prosent av de 146 millioner innbyggerne er fullvaksinert, selv om Russland var først i verden med å ta i bruk en egenprodusert vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer