Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Katastrofeberedskap etter telefon og datakollaps

Akershus universitetssykehus (Ahus) tar inntil videre ikke imot nye pasienter.

KATASTROFEBEREDSKAP: Telefon og datasystemet er ute av funksjon og Akershus universitetssykehys (Ahus) tar inntil videre ikke imot nye pasienter. Sykehuset understreker at det ikke er fare for liv og helse hos pasientene som er der. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KATASTROFEBEREDSKAP: Telefon og datasystemet er ute av funksjon og Akershus universitetssykehys (Ahus) tar inntil videre ikke imot nye pasienter. Sykehuset understreker at det ikke er fare for liv og helse hos pasientene som er der. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemene oppsto sent lørdag kveld, opplyser sykehusets kommunikasjonsdirektør Geir Boye Lindhjem til NTB. Etter det han kjenner til, sviktet systemene forholdsvis brått.

Lindhjem understreker at de innlagte pasientenes liv og helse ikke er i fare. Sykehuset ønsker imidlertid å bruke de tilgjengelige ressursene på de inneliggende pasientene, og tar derfor ikke imot nye.

Styrer manuelt - Katastrofeberedskapen innebærer at vi innfører manuelle systemer i stedet for de elektroniske, forklarer Lindhjem.

Føring av pasientjournaler og kommunikasjon mellom de ulike delene av sykehuset skjer vanligvis elektronisk. Nå må de ansatte i stedet benytte seg av andre løsninger.

Pasienter som normalt ville blitt innlagt på Ahus, blir i stedet tatt hånd om av andre sykehus i nærheten. I første rekke er det Oslo universitetssykehus, Lovisenberg og Diakonhjemmet som bidrar til å avlaste Ahus.

IT-avdelingen ved sykehuset jobber for fullt for å rette opp feilen. Men foreløpig kan de ikke si noe om årsaken til problemene.

Levert av Telenor Lindhjem opplyser at det er Telenor som har levert telefonsystemet til sykehuset. - Men det er altfor tidlig å si om dette kan være årsaken til problemene, understreker han.

Lindhjem regner med at IT-avdelingen vil jobbe med saken gjennom hele natten.

- Vi har full oversikt og kontroll på våre inneliggende pasienter, så de ivaretas som de skal, framholder kommunikasjonsdirektøren overfor Romerikes Blad.

Tar lengre tid Ahus tar vanligvis imot mellom 70 og 120 alvorlig syke pasienter hvert døgn, skriver Aftenposten.no. Det betyr at opptil fem hastepasienter i timen nå kan få betydelig lenger transport til andre sykehus.

Databruddet skal være et av de mest omfattende ved et større norsk sykehus på flere år, og det medfører et betydelig merarbeid. Lindhjem bekrefter at arbeidsoperasjonene tar mye lengre tid enn vanlig.

Radiostyringen av ambulanser og luftambulanser er ikke påvirket av problemene, men det kan være vanskelig å komme igjennom til sykehuset på telefon.

Ifølge Aftenposten er det fem år siden Norsk Helsenett A/S valgte Telenor som leverandør av data og tele blant annet til Ahus på Lørenskog og St. Olavs hospital i Trondheim.
(NTB)