Valget 2019

Katastrofemåling for Frp

Dårligste på 24 år.

KRISE: Drøyt to måneder før valget gjør Fremskrittspartiet sin dårligste måling på lang tid. . Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KRISE: Drøyt to måneder før valget gjør Fremskrittspartiet sin dårligste måling på lang tid. . Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Partiet mister over halvparten av sine representanter på tinget, ifølge TV 2s måling.

På kanalens måling for juli, utført av Kantar TNS, får partiet en oppslutning på 7,5 prosent. Dersom det var stortingsvalg til høsten, ville partiet med dagens måling gått ned fra dagens 27 til 12 representanter.

Partiet hadde 13,8 prosent oppslutning før årsskiftet, men siden da har pilene pekt nedover. Partiet har mistet 175.000 velgere til Høyre, mens to av ti velgere har satt seg på gjerdet.

Under halvparten av velgerne som stemte Frp i 2013, sier at de ville gjort det samme dersom det var stortingsvalg nå.

Frp passeres på målingen også av SV som med 7,8 prosent er landets fjerde største parti. Venstre får også endelig noe å glede seg over, med oppslutning på fem prosent.

Arbeiderpartiet er fortsatt landets største med sine 25,5 prosent, fram 1,1.

Bompengepartiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» og de øvrige bomlistene får samlet 2,3 prosent. Det betyr at bompengepartiene samlet er inne på tinget med to representanter.

KRISMØTE: Fremskrittspartiets ledelse møtte pressen etter et krisemøte om bompenger. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer

Krise

Katastrofemålingen kommer bare dager etter forrige krisemåling for Frp. Junimålingen, gjennomført av Norfakta på vegne av Klassekampen og Nationen, som ble publisert lørdag viste at partiet faller 1,4 prosentpoeng til bare 8,8 prosent.

Ved stortingsvalget i 2017 fikk Frp 15,2 prosent av stemmene. Om partiet får 8,8 prosent, ville det vært det dårligste valgresultatet for partiet siden stortingsvalget i 1993. Frp har aldri blitt målt lavere av siden Norfakta begynte å utføre månedlige stortingsmålinger for Klassekampen og Nationen i 2008. Partiet mister velgere til Høyre, bompengepartiet FNB og Sp.

Håper på bompengeeffekt

Nestleder Terje Søviknes i Frp tror tallene vil endre seg når bompengeforhandlingene er ferdige.

- En del av våre velgere er åpenbart litt avventende når det gjelder forhandlingene om bompenger. Jeg håper på et godt resultat som utgjør en forskjell for landets bilister, sa Søviknes til Nationen.