Borgerkrigen i Syria

Katastrofen i Aleppo: -Hvem skal begrave mine barn når de har drept oss alle?

Den syriske tragedien vokser i omfang, mens meldinger om henrettelser på gaten og barn fanget under raserte bygninger florerer. - Dette kan ikke fortsette, sier Jan Egeland.

ENORME LIDELSER: Sivilbefolkning i Aleppo lever i et helvete ifølge uavhengige kilder. Øst-Aleppo har nå falt, og Assads styrker har kontroll over storbyen. REUTERS/Abdalrhman Ismail       TPX IMAGES OF THE DAY
ENORME LIDELSER: Sivilbefolkning i Aleppo lever i et helvete ifølge uavhengige kilder. Øst-Aleppo har nå falt, og Assads styrker har kontroll over storbyen. REUTERS/Abdalrhman Ismail TPX IMAGES OF THE DAYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kom nyheten om at den syriske regjeringen har etablert kontroll over Øst-Aleppo.

Aleppo var Syrias mest folkerike by før borgerkrigen i landet brøt ut, og i fire år har de østlige delene av storbyen vært under kontroll av ulike opprørsgrupper, som gradvis har mistet grepet om området.

Det er takket være en siste storstilte offensiven, støttet av Russland, Iran og Hizbollah, at Bashar al-Assads regjeringsstyrker nå kontrollerer store deler av byen. Aleppo har vært delt mellom opprørsstyrker i den østlige delen og regjeringsvennlige styrker siden midten av 2012.

ALEPPO: Sluttspillet om den delte byen Aleppo er nær. Over 100 000 innbyggere er fanget i den opprørskontrollerte delen i øst. Video: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Menn som gråter

Samtidig har det kommet flere rapporter om grusomheter begått av regjeringslojale styrker. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er sivile blitt likvidert for foteav soldater som har gått fra dør til dør og skutt folk, eller de er blitt drept på gata, og bombeangrepene i byen er veldokumentert. Et stort antall barn har også vært fanget i kampene som har pågått de siste dagene, blant dem 100 som har vært innesperret i en bygning.

- Det er ikke noe håp, sier Abu Tarek til danske Politiken.

Han er 38 år og fanget i byen mens kampene har pågått.

- Jeg hadde aldri sett en mann gråte før. Men nå er også mennene begynt å gråte, forteller han den danske storavisen på telefon fra Aleppo.

- Massakre

Store deler av familien hans er allerede døde. Før borgerkrigen bodde om lag tre millioner mennesker i Aleppo. De nyeste anslagene nå sier at omtrent halvparten av byens befolkning har rømt.

- Det er en massakre det som foregår ute på gatene. Det er lik overalt. De torturerer barn. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt det på noen annen måte, fortsetter Tarek, som selv har en datter på 18 måneder.

Assads regjeringsstyrker har kontinuerlig bombet den strategisk viktigste byen de siste dagene. Sivilistene som kan flykter fra byen, men mange frykter oss for sin egen sikkerhet og er bekymret hva som skjer dersom de faller i hendene til regjeringsstyrkene.

ENORME TAP: En mann ser ut mot ruinene som en gang var Syrias største by. Fot:  AFP PHOTO / Abd Doumany
ENORME TAP: En mann ser ut mot ruinene som en gang var Syrias største by. Fot:  AFP PHOTO / Abd Doumany Vis mer

- Hvem skal begrave mine barn når de har drept oss alle, spør Tarek videre, og sier han føler seg makteløs.

Det meldes om barn som er fanget under bygninger som er kollapset som følge av bombeangrepene. Ifølge Tarek er det ingen som har kapasitet til å hjelpe å grave barna ut.

PÅ FLUKT: En syrisk statskanal har lagt ut en video som viser tusenvis av syrere forlate Aleppo i dag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Prisen sivile betaler

Samtidig melder BBC at kampene har opphørt i Øst-Aleppo i takt med at regjeringsstyrkene har tatt kontroll over området. Det er først nå det er mulig å fatte hvilke enorme lidelser sivilbefolkningen har måtte gjennomgå de siste dagene, for ikke å snakke om de siste fire årene.

- Sivile har betalt en brutal pris under denne konflikten, og vi er fylt av en dårlig følelse for de som er igjen i dette helvetes hjørnet av Aleppo, sier Rubert Colville, FNs talsmann for menneskerettigheter, ifølge The Guardian.

En våpenhvile skal sørge for at opprørerne gis fritt leide ut av byen, og mulighet til å ta med seg håndvåpen ut. Ifølge den britiske statskanalen har det ikke vært noen bombeangrep eller bakkekamper i Øst-Aleppo de siste timene.

- Det er som menneskehetens totale sammenbrudd, legger Colville til.

- Helt fryktelige rapporter

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sa tidlig under den syriske borgerkrigen at Vesten virket til å være beredt på å la sivilbefolkningen i Syria gjennomgå ufattelige lidelser. Dessverre vil mange i dag si Egeland fikk rett.

BEGRAVD LEVENDE: Nå bombene faller, raser Aleppo i hodet på sine innbyggere. Det hevdes at mange barn er klemt inn i ruinene, men at ingen har kapasitet til å hjelpe dem ut. Foto: AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI
BEGRAVD LEVENDE: Nå bombene faller, raser Aleppo i hodet på sine innbyggere. Det hevdes at mange barn er klemt inn i ruinene, men at ingen har kapasitet til å hjelpe dem ut. Foto: AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI Vis mer

- Sjiamilitsene fra Irak, Iran og Libanon som sloss sammen med syrerne og russerne har gått løs på mange forskjellige grupper. Til og med helsearbeidere, kvinner og barn, og ikke minst unge menn, sier Egeland til NRK tirsdag.

Han sier Flyktninghjelpen får «helt fryktelige rapporter» om hva som foregår inne i Aleppo nå, selv om kampene mellom opprørerne og regjeringsstyrkene etter sigende har opphørt.

«Det er helvete»

Egeland sier videre at hjelpeorganisasjonene nå får en mulighet til å bistå sivilbefolkningen i Aleppo for første gang på lang tid. Det vil også bety at man for første gang kan begynne å fatte omfanget av lidelsene i byen som tidligere var Syrias handelssentrum.

- Nå får vi trolig tilgang til tusener av helt forpinte sivile for første gang på lang tid. I dag er det viktig at vi får inn observatører fra FN, Røde Kors og Røde Halvmåne som kan sikre at alle de som er i ruinene får beskyttelse og hjelp og at de rapporterte massakrene slutter. Dette kan ikke fortsette, sier Egeland.

Hjelpearbeidsgruppen De hvite hjelmene tvitrer følgende om situasjonen i Aleppo de siste dagene: «Det er helvete».