Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Katastrofen kunne vært unngått

De rammede områdene i Asia manglet varslingssystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

www

De mange dødsfallene flodbølgen krevde, kunne vært forhindret hvis India og Sri Lanka hadde vært en del av det internasjonale varslingssystemet som tar sikte på å advare kystbefolkningen om potensielle storbølger.

Manglet målingsutstyr

Forskere registrerte søndagens jordskjelv, men uten tilgjengelig bølgesensorer i disse regionene, var det umulig å avgjøre flodbølgens videre bevegelse, melder nyhetsbyrået Associated Press.

- Flesteparten av disse menneskene kunne blitt reddet hvis det hadde vært utplassert varslingssystemer, sier Waverly Person ved U. S Geologial Survey til Reuters.

Disse systemene er laget slik at kystsamfunn som står i fare for å bli rammet av slike bølger, får beskjed om denne uviklingen 3 til 14 timer i forkant. Noe som kan gi akkurat nok tid til å forberede eventuelle redningsaksjoner.

Det internasjonale varslingssystemet administreres av National Oceanic and Atmospheric Administration og kom i stand i 1965, året etter at en gigantisk flodbølge skylte over Alaska.

Enorme krefter

Foto: REUTERS/SCANPIX
Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

En flodbølge er i virkeligheten ikke en enkeltstående monsterbølge, slik det vanligvis fremstilles på filmskjermen, men heller en rekke bølger skapt av geologiske forstyrrelser i nærheten av eller under havbunnen.

Bølgene settes vanligvis i gang av store jordskjelv, men også jordskred og vulkanutbrudd kan være årsaken. En enkel bølge i en slik serie kan være opptil 160 kilometer lang og bevege seg under havoverflaten med en hastighet på 956 kilometer i timen.

Person mener at landets myndigheter burde instruere mennesker som bor langs kysten om å komme seg vekk etter et slikt jordskjelv.

- Mennesker som bor langs kysten i Japan eller California vet at de må komme seg vekk fra havet. Mennesker i de områdene som er rammet nå har antageligvis ingen kunnskap om flodbølger siden de forekommer så sjeldent.

Monsterbølger av denne typen forekommer i Stillehavet omtrent en gang hvert tiende år.

Kompleks programvare

Det avanserte systemet analyserer jordskjelvinformasjon fra flere seismatiske kilder. Denne informasjon blir deretter behandlet av et spesialutviklet dataprogram som beregner hvor og hvordan en flodbølge kan inntreffe.

Utefra dette blir det utarbeidet prognoser om bølgens hastighet og deres forventede ankomsttid i predefinerte geografiske områder.

Underveis blir bølgens bevegelser målt av undervannssensorer og prognosene oppdatert ifølge de nye dataene. Noen av dataprogrammene er også i stand til å forutsi hvilke strekninger som kan bli rammet og hvilke landområder som kommer til å bli spart for vannets vrede.

Langt fra alle jordskjelv er i stand til å generere en storbølge. Varselsmeldinger blir derfor ikke utstedt på jordskjelv som måler mindre enn 7.0 på Richters skala.

MANGE SKADET: To turister venter på å få ytterligere legebehandling, etter å ha mottatt førstehjelp på det internasjonale sykehuset i Phuket, Thailand.
SMERTEFULLE VENTETIMER: En svensk kvinne sitter på gulvet i rådhuset i Phuket, Thailand. Hun mistet kontaktet med sin mann og barn etter at deres hotell ble ødelagt av bølgene.
REISER HJEM: Dette ble langt fra den drømmeferien mange ønsket seg. Her venter en gruppe turister på transport hjem fra flyplassen i Phuket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media