Katastrofen Netanyahu

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er bare to år siden Benjamin Netanyahu gikk til valg på et politisk program som avviste Oslo-avtalen som fredsgrunnlag. Et drøyt halvår tidligere var statsminister og fredsprisvinner Yitzhak Rabin myrdet av en jødisk ekstremist, mens den israelske høyresiden fikk kraftig drahjelp i sin fredskritiske kampanje av blodige selvmordsaksjoner iscenesatt av palestinske fanatikere.
  • To år er gått, og Benjamin Netanyahu viser at han er en mann til å stole på: Det blir ingen israelsk-palestinsk fred med ham som statsminister. Retorikken og metodene har nok forandret seg på veien fra opposisjon til posisjon, men målet om å ødelegge Oslo-prosessen trer stadig tydeligere fram. Helgas regjeringsvedtak om å utvide Jerusalems grenser er bare det siste i en like lang som trist rekke av forhalinger, tillitsbrudd, bortforklaringer og provokasjoner.
  • Oslo-avtalen beskriver en prosess der gjensidig tillit mellom israelere og palestinere skal etableres. En tidsplan skal sikre framdrift, og tida brukes til å bygge opp den tilliten som er nødvendig for stadig dristigere skritt mot en varig fred. Dessverre må vi nå slå fast at den israelske regjeringen systematisk og bevisst kaster bort denne verdifulle tida. Det er ikke lenger tvil: Benjamin Netanyahu representerer en katastrofe for det fredshåpet Oslo-prosessen tente.
  • Dette betyr selvsagt ikke at vi godtar alt en presset og svekket Yassir Arafat sier om fredsprosessen. Men det er den israelske regjering som nå har plassert «en mine på veien mot regional fred», for å låne en karakteristikk fra en av Israels viktigste aviser, Haaretz.
  • Statsminister Netanyahus destruktive politikk er tragisk for både palestinere og israelere. Hvis den fortsetter i samme spor, kan den også få varige konsekvenser for utviklingen i hele Midtøsten. Det er nå bare et oppsiktsvekkende samspill mellom regjeringskritiske israelere, realpolitiske interesser og internasjonalt press som nekter Oslo-prosessen å dø. I dette ligger fortsatt et lite håp.