ENDELIG: Fylkesgeolog Sven Dahlgren har fått oppfylt ønsket om å la Steinvika i Langesund bli innlemmet i det internasjonale geoparkselskapet. Hre graver han i sanda, som nå er helt fri for olje etter at stranda for to år siden ble tilgriset med bunkersolje i halvannen meters dybde. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
ENDELIG: Fylkesgeolog Sven Dahlgren har fått oppfylt ønsket om å la Steinvika i Langesund bli innlemmet i det internasjonale geoparkselskapet. Hre graver han i sanda, som nå er helt fri for olje etter at stranda for to år siden ble tilgriset med bunkersolje i halvannen meters dybde. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer

Katastrofeområdet etter «Full City» er ryddet

Oljesølet er borte fra Steinvika i Langesund. Nå er det innlemmet i det internasjonale geoparkselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND (Dagbladet): I en voldsom sommerstorm havarerte det kinesiske lasteskipet «Full City» på Såstein i 2009. Over 300 tonn bunkersolje lakk ut og griset blant annet til fossiler, sjeldne forsteina koraller, og la badestranda i Steinvika øde.

Rehabilitert Det sjeldne geologiske området Steinvika, med et 500 millioner gammelt korallrev, som en gang lå 30 grader synd for ekvator, er rehabilitert etter en eksperimentell ryddeinnsats.

Som om ikke redningen er nok, ble stedet fredag kveld også tatt opp i det gode selskapet av geoparker, under en hyggelig seremoni i vakker aftensol.

Hele verden I alt 240 deltakere fra de fleste verdenshjørner var til stede. Disse skal denne helga delta på et internasjonalt geoparkarrangement i Langesund. For én mann er hederen og medlemskapet spesielt hyggelig.

- Jeg kan nå si at Steinvika er tilbake der den var før ulykka, forteller en smilende blid Sven Dahlgren.

OLJESKADD: En ærfugl ligger død av oljesøl i Steinvika i Langesund.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OLJESKADD: En ærfugl ligger død av oljesøl i Steinvika i Langesund. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Fylkesgeologen har all grunn til å smile. Lenge før oljesølet arbeidet han ivrig for å få Steinvika opp på lista over internasjonale områder med stor geologisk interesse. Da ulykka var et faktum tok han styringen og fikk renset området fritt for olje takket være evnen til å tenke utenfor konvensjonelle linjer.

Ingen kjemikalier - Ja, dette er renset fritt for olje i en dybde av halvannen meter, bare med bark, torv og en trommel. Ingen kjemikalier er benyttet, sier Dahlgren.

- Trodde du noen gang det skulle gå så greit?

- Ingen ville vel sagt på forhånd i oktober etter ulykken, at folk kunne bade i oljefri Steinvika i mai året etter. Men det gikk altså an. Jeg badet der da.

PÅ GRUNN: Lasteskipet Full City på grunn på Såstein utenfor Langesund.  Skipet hadde 1120 tonn olje ombord og oljen skapte miljøkatastrofe i området.  
Foto: Per Flåthe
Mottatt fra epost: 02.08.2009
PÅ GRUNN: Lasteskipet Full City på grunn på Såstein utenfor Langesund. Skipet hadde 1120 tonn olje ombord og oljen skapte miljøkatastrofe i området. Foto: Per Flåthe Mottatt fra epost: 02.08.2009 Vis mer

Sven Dahlgren graver i grusa i vannkanten. Alt som heter oljerester er vekk. Fylkesgeologen forteller videre at opptaket i geoparkene nå, egentlig er en utsettelse av en utnevnelse som skulle vært gjennomført i 2009.

Handlekraft - Men jeg må si at da jeg stod her i august 2009 og så utover oljesølet, var jeg glad for at Steinvika ikke var innlemmet. For vi måtte rett og slett ha begynt helt forfra, forklarer Dahlgren.

En innsats utover det vanlige har altså reddet området. Det hevdes at hadde amerikanske myndigheter gått like handlekraftig til verks den gangen supertankeren grunnstøtte den 24. Mars i 1989 utenfor Prins William sundet i Alaska, ville skadene etter havariet blitt langt mindre og varige.

Godt selskap Steinvika er en del av geoparkområdet langs kysten av Telemark og Vestfold. Den populære badestranda og friområdet er likevel i godt selskap. Bare i Europa finnes det 43 geoparker som støttes av UNESCO. Å være en del av dette fellesskapet gjør at Bamble kommune og Langesund får mye gratis reklame.

For besøkende er det lagt til rette med skilter som forteller om geologien, historien og hva området byr på av flora og fauna. Steinvika er kjent for blant annet sjeldne orkideer.

HELE VERDEN:Mennesker fra alle verdenshjørner deltok da Steinvika i Langesund ble åpnet som Geopark, to år etter at friarealaet ble grundig tilgriset av olje etter «Full City»-havariet. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
HELE VERDEN:Mennesker fra alle verdenshjørner deltok da Steinvika i Langesund ble åpnet som Geopark, to år etter at friarealaet ble grundig tilgriset av olje etter «Full City»-havariet. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer