Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Katastrofetall for svenske elever

- Sverige er et skrekkeksempel, mener Trond Giske (Ap).

BØR STYRE UNNA:Trond Giske, utdanningspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, mener Norge bør styre unna den svenske modellen med private skoler. Sverige gjør det svært dårlig i Pisa-undersøkelsen. Foto: Øistein Norum Monsen
BØR STYRE UNNA:Trond Giske, utdanningspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, mener Norge bør styre unna den svenske modellen med private skoler. Sverige gjør det svært dårlig i Pisa-undersøkelsen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke bare norske elever som presterer dårlig på skolen. Sverige har den dårligste resultatutviklingen av alle OECD-landene, skriver den svenske avisa Expressen.

Det viser Pisa-undersøkelsen, som ble lagt fram av Utdanningsdirektoratet og Insitutt for lærerutdanning og skoleforskning tidligere i dag.

- Sverige taper på alle fronter. Dette er en veldig alvorlig situasjon, resultatene har sunket som en stein, sier Eva-Lis Sirén, leder i Lærerforbundet i Sverige til Aftonbladet.

Finsk forsprang Resultatene viser at det har vært en stor og signifikant tilbakegang både i Finland og Sverige. Men Finland har fremdeles et stort forsprang på de andre nordiske landene.

De sørkoreanske elevene skårer høyest i matematikk blant OECD-landene. Deretter følger Japan og Sveits.

Av de nordiske landene har Finland de beste resultatene fulgt av Danmark, Island, Norge og Sverige.

Av OECD-landene har Finland og Sverige har størst tilbakegang i matematikkresultater fra 2003 til 2012.

Skrekkeksempel - Sverige er skrekkeksempelet, mener Trond Giske, utdanningspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

- Det er veldig få land der resultatene faller så mye og så systematisk som i Sverige. De har falt i alle undersøkelser de siste 15 åra. Pisa påpeker også at forskjellene mellom skoler og mellom elevene øker. Hva enn man mener om norsk skole, bør en konklusjon fra denne Pisa-undersøkelsen være at vi bør legge den svenske modellen til side og droppe privatisering, sier Giske.

- Hvordan vet du at privatisering av skolene har skylda for den dårlige utviklingen?

- Privatisering er i hvert fall den største forskjellen mellom norsk og svensk skole. Pisa gir også Norge honnør for at vi gjennom en felles skole bidrar til små forskjeller, og til å utjevne sosiale forskjeller, sier Giske.