Katastrofevalg: Historisk dårlig for Ap

Arbeiderpartiet ligger an til tidenes dårligste fylkestingsvalg, og et av partiets verste valgresultater noensinne, viser prognosen klokka 21. Partiet ligger likevel an til å beholde makta i flere av de store byene.

ARBEIDERPARTIET: Nestleder i Ap, Hadia Tajik, nekter for at det er en fallitterklæring for årets valg, der Ap går ned med 8,6 prosentpoeng på landsbasis. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alt tyder på at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har gått på en storsmell i årets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Dersom valgresultatet samsvarer med Valgdirektoratets prognose, som ble offentliggjort klokka 21.00 i kveld, er det ingen grunn til å juble for landets historisk største parti.

For da valglokalene stengte klokka 21 mandag kveld, lå Arbeiderpartiet an til å få en oppslutning på 24,4 prosent på landsbasis. Dermer ligger partiet an til å gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg siden ordningen ble innført i 1975, forutsatt at prognosen treffer.

Arbeiderpartiets tidligere bunnrekord i fylkestingsvalgene er fra 2003, da Arbeiderpartiet endte med 27,0 prosent av stemmene.

- Ikke rimelig sammenlikning

Det er et fall på hele 9,2 prosentpoeng siden kommunevalget for fire år siden.

Tallenes klare tale til tross: da de første prognosene var klare, brøt det løs full jubel i Folkets Hus hvor Ap hadde sin valgvake i Oslo.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik forklarer jubelen slik:

- Forrige kommunevalg var et historisk godt resultat for Arbeiderpartiet, så det er ikke sikkert at det er rimelig å gjøre den sammenlikningen. Det vi har sett under valgkampen er at Arbeiderpartiet har klart å løfte seg fra målinger som har vært lavere enn dette, sier nestlederen, og fortsetter:

JUBEL: Da de første prognosene var klare klokka 21, brøt det løs full jubel i Folkets Hus. Det til tross for at Ap har gått ned hele 8,6 prosentpoeng siden valget i 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JUBEL: Da de første prognosene var klare klokka 21, brøt det løs full jubel i Folkets Hus. Det til tross for at Ap har gått ned hele 8,6 prosentpoeng siden valget i 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi ser også på de prognosene som har kommet inn nå at det ligger an til at Arbeiderpartiet vil kunne gjennomføre politikken sin for vanlige folk i flere byer og bygder rundt om i landet. Vi har håp om å kunne fortsette å ha posisjon i Oslo. Kanskje også kunne overta i Stavanger, der det har vært Høyre-styre i 24 år.

- Vi er slitne

Hvis vi tar med Stortingsvalg og kommunestyrevalg, må vi helt tilbake til Stortingsvalget i 2001 for å finne et dårligere valgresultat for Arbeiderpartiet. Den gang endte partiet med 24,4 prosent av stemmene.

- Vi er spente og slitne, begge deler er lov. Vi som har vært i denne valgkampen vet at det ikke alltid er samsvar, én til én, mellom hvor mye vi har jobbet og hvilke resultater vi får, sa Jonas Gahr Støre til sine partifeller på partiets valgvake i Folkets hus i Oslo like etter klokka 20.30, og la til:

- Det er flertallet som avgjør.

En snau halvtime seinere slapp altså Valgdirektoratet prognosen, som altså tegner et klart bilde av at flertallet ikke er fornøyd med Arbeiderpartiet.

Partiet ligger likevel an til å beholde makta i flere av de store byene.

VALGET: Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje er på Arbeiderpartiets vake i Oslo, der jubelen brøt løs da de første resultatene ble presentert. Vis mer

- Ikke godt

- Er 24,4 prosent oppslutning godt nok for Arbeiderpartiet?

- Hvis dette blir valgresultatet så er ikke det et godt resultat for Arbeiderpartiet, erkjenner Tajik, som samtidig påpeker at regjeringspartiene går tilbake på prognosene.

- Det er et veldig tydelig signal om at vanlige folk ikke ønsker mer privatisering og mer markedstenkning eller mer sentralisering, som regjeringen har stått i bresjen for de siste åra.

- Valget i 2017 ble betegnet som et krisevalg. Hva er de viktigste lærdommene dere har dratt fra det valget?

- Noen av konklusjonene vi trakk fra 2017-valget var å sikte inn kursen vår på å være enda tydeligere på at vi representerer vanlige folk sin hverdag. Vise fram verdigrunnlaget vårt, nemlig det å ha fellesskapsløsninger og ikke overlate hver enkelt til seg selv. Men også å våge å være et ambisiøst parti, sier Tajik.

- Og det er klart at akkurat nå har det å drive med trygg økonomisk styring ikke vært spesielt trendy. Eller det å ta helhetlig ansvar, det har heller ikke vært spesielt trendy. Men det er noe av det som Arbeiderpartiet representerer, og vi kommer til å jobbe for å gjøre det trendy igjen.

INGEN GRUNN TIL Å JUBLE: Ap ligger an til å gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg noensinne med en oppslutning på under 25 prosent. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INGEN GRUNN TIL Å JUBLE: Ap ligger an til å gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg noensinne med en oppslutning på under 25 prosent. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mistet hver tredje velger

Stemmetallene er svært foreløpige og baserer seg i stor grad på forhåndsstemmer. Tallene er likevel på linje med meningsmålinger fra den siste tida.

Dagbladets kommunebarometer i slutten av August viste at over en kvart million velgere har vendt ryggen til Jonas Gahr Støres mannskap siden forrige kommunevalg.

Venstre og Kristelig Folkeparti blir straffet av velgerne, mens Høyre og Fremskrittspartiet innfrir omtrent forventningene fra målingene, og ligger, trass en viss tilbakegang, an til ende rundt nivået ved valget for fire år siden, skriver NTB.

Der Støre har grunn til å deppe, gliser Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum bredt etter at han ble gjort kjent med prognosen.

Kveldens første offisielle prognoser viser at Senterpartiet ligger an til å gjøre et av partiets beste fylkestingsvalg noensinne, med 12,7 prosent oppslutning. Det er 4,7 prosentpoeng høyere enn ved forrige fylkestingsvalg. Dersom resultatet samsvarer med prognosene, kan Senterpartiet feire historiens beste resultat.

Partiets forrige fylkestingsvalg-rekord kom i 1991. Den gang noterte Senterpartiet seg for 12 prosent oppslutning.

Samtidig viser TV 2s egne prognoser at partiet ligger an til å gjøre det enda bedre. Kanalens første prognoser for kvelden, viser 14,4 prosent til Sp.

Sp ligger dessuten an til å bli det partiet som har størst framgang fra forrige kommune- og fylkestingsvalg for fire år siden. Ap vil være partiet med størst tilbakegang hvis prognosen slår til.

Mens Ap går markant tilbake, går de tidligere småpartiene på rødgrønn side alle fram.

Også Miljøpartiet De Grønne lå i 21-tiden an til å gjøre det svært godt, om enn noe lavere enn målingene viste i forkant av valget. Partiet ligger an til å knuse alle sine tidligere rekorder, med en framgang på rundt 2,8 prosentpoeng til 7,8 prosent, ifølge prognosen. Partiet fikk 5 prosent ved forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Rødt ligger an til rundt en dobling av oppslutningen fra valget i 2015 med rundt 4,5 prosents oppslutning.

Saken oppdateres.

Hva forteller prognosen?

  • Valgdirektoratet lager en prognose for valgresultatet. Det er beregninger fra denne som ble publisert klokka 21.00 i dag.
  • En prognose er en forventning om hva valgresultatet blir, men ikke en fasit på dette. Valgdirektoratets prognoser seg baserer seg på foreløpig opptalte stemmer samt historikk fra 2017 og 2015 gjennom en matematisk modell.
  • Valgdirektoratet leverer prognose for de fire største kommunene – Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. For fylkestingsvalget beregnes det prognoser for hvert av fylkene og på landsnivå.
  • For øvrige kommuner ved kommunestyrevalget er det faktisk opptalte stemmer som danner grunnlaget for resultatene som vises på valgresultat.no.
  • Omtrent klokka 02.00 på valgnatta skrus prognosen av og kun faktiske resultater vises på nettsiden.

Kilde: Valgdirektoratet / valg.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer