Katastrofevalg: Historisk dårlig for Ap

Arbeiderpartiet ligger an til tidenes dårligste fylkestingsvalg, og et av partiets verste valgresultater noensinne, viser prognosen klokka 21. Partiet ligger likevel an til å beholde makta i flere av de store byene.

ARBEIDERPARTIET: Nestleder i Ap, Hadia Tajik, nekter for at det er en fallitterklæring for årets valg, der Ap går ned med 8,6 prosentpoeng på landsbasis. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alt tyder på at Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har gått på en storsmell i årets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Dersom valgresultatet samsvarer med Valgdirektoratets prognose, som ble offentliggjort klokka 21.00 i kveld, er det ingen grunn til å juble for landets historisk største parti.

For da valglokalene stengte klokka 21 mandag kveld, lå Arbeiderpartiet an til å få en oppslutning på 24,4 prosent på landsbasis. Dermer ligger partiet an til å gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg siden ordningen ble innført i 1975, forutsatt at prognosen treffer.

Arbeiderpartiets tidligere bunnrekord i fylkestingsvalgene er fra 2003, da Arbeiderpartiet endte med 27,0 prosent av stemmene.

- Ikke rimelig sammenlikning

Det er et fall på hele 9,2 prosentpoeng siden kommunevalget for fire år siden.

Tallenes klare tale til tross: da de første prognosene var klare, brøt det løs full jubel i Folkets Hus hvor Ap hadde sin valgvake i Oslo.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik forklarer jubelen slik:

- Forrige kommunevalg var et historisk godt resultat for Arbeiderpartiet, så det er ikke sikkert at det er rimelig å gjøre den sammenlikningen. Det vi har sett under valgkampen er at Arbeiderpartiet har klart å løfte seg fra målinger som har vært lavere enn dette, sier nestlederen, og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer