Katastrofevalg kan gi to utfall

Trine Skei Grande sier hun enten vil ta ansvar eller sørge for at andre får ansvaret ved valgnederlag for partiet. Dagblad-kommentator Martine Aurdal tror Venstre-lederen kan bli tvunget til å gå av.

DÅRLIG VALG?: Venstres leder Trine Skei Grande tror partiet kan motbevise målingene når valgdagen kommer. Vis mer

Venstre kan gå mot sitt dårligste kommunevalg noensinne med en oppslutning på rundt 2,5 prosent på ferske meningsmålinger. På

Leder Trine Skei Grande stilte i dag i Dagbladets valgbod, der hun måtte svare for krisen. Hun er under press i eget parti midt i kommunevalgkampen.

Hun er i dag klar på at hun som partileder har et stort ansvar for Venstres resultat i det kommende valget. Da Dagbladet presset henne på hva det betyr, åpner Skei Grande for at andre kan få ansvaret dersom partiet gjør det dårlig.

- Ansvaret er enten å rydde opp og ordne opp, eller sørge for at andre får ta ansvaret videre. Jeg sørger for at vi skal gjøre gode valg. Det har jeg gjort fire valg på rad.

Se konfrontasjonen i videovinduet øverst!

VALGKAMP: Trine Skei Grande er inne i siste uka av valgkampen. Det for et parti som sliter enormt på meningsmålingene, samtidig som regjeringspartiene Venstre og Frp er i stadig klinsj. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VALGKAMP: Trine Skei Grande er inne i siste uka av valgkampen. Det for et parti som sliter enormt på meningsmålingene, samtidig som regjeringspartiene Venstre og Frp er i stadig klinsj. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Du får ikke svar

- Dersom det går dårlig, så åpner du for en ny leder etter deg? spør programleder Oddvar Stenstrøm.

- Nei, jeg skal sitte evig, det er det du skjønner at jeg kommer til å svare, fleiper Skei Grande.

Dagbladet konfronterte Skei Grande med uttalelsen om at «andre får ta ansvaret videre» ved et dårlig resultat etter partilederutspørringen i Valgboden. Da nektet hun å svare.

- Du får ikke det svaret samme hvordan du spør, sier Skei Grande før hun springer fra Dagbladets valgbod i øsende regnvær.

Tror hun kan bli kastet valgnatta

Dagbladets kommentator Martine Aurdal sier at hun tror Skei Grande kan bli tvunget til å gå av allerede på valgnatta, natt til tirsdag neste uke.

- Hvis Venstre gjør et så dårlig valg som på meningsmålingene, så tror jeg at partiet har vurdert om Trine skal trekke seg på valgnatta, sier Aurdal i Valgboden.

Ved partiets landsmøte neste år er både Skei Grande og de to nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen på valg. Grande har ledet partiet siden 2010.

Valgkomiteen som skal innstille den nye ledelsen i partiet ledes av Per A. Thorbjørnsen fra Stavanger Venstre. Ifølge kilder til Dagens Næringsliv skal Thorbjørnsen i et av møtene ha pekt på ett scenario som den enkleste løsningen i partiet: Venstre gjør et godt valg og Grande kommer fram til at hun vil gå av etter det. Andre resultater ble sett på som mer krevende, ifølge opplysninger til avisa.

Ugjort

Da Dagbladet intervjuet Skei Grande i august, sa hun at hun har mye ugjort som partileder.

- Trengs det fornyelse i partitoppen?

- Det foreslår jeg at vi diskuterer på landsmøtet, sa Skei Grande til Dagbladet da.

Konfrontert med valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen uttalelser til Dagens Næringsliv om at fornyelse i partiledelsen blir diskutert i komiteen, svarte hun følgende.

- Jeg regner med at en valgkomité diskuterer sånne ting. Det er jobben til valgkomiteen. Utover det har jeg ingen kommentarer til et rykte om at noen har hørt noen som skulle ha sagt noe.

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

- Har du lyst til å fortsette som venstreleder i flere år?

- Jeg har lyst til å lykkes med prosjektet vårt. Det handler om å få til en klimapolitikk som snur dette landet og gjør at vi havner i front. Jeg har mye ugjort som kulturminister.

- Har du mye ugjort som partileder også?

- Ja, jeg har mye ugjort som partileder. Å bygge organisasjonen har jeg holdt på med veldig lenge, og jeg tror faktisk at jeg er ganske god på det også.

Gjennomslag

Skei Grande viste til at hun har ført Venstre over sperregrensa i både 2013 og 2017, og fått partiet inn i regjering. Under partilederutspørringen i valgboden i dag, var hun opptatt av partiets gjennomslag.

- Vi er kanskje ikke så gode til å vinne alle annonsekampanjer, sier Skei Grande, som likevel mener partiet har fått gjennomslag på mange politiske områder.

- Du frykter ikke at Norges eldste parti er i ferd med å forsvinne fra norsk politikk?

- Nei, ta det helt med ro, Oddvar. Begynn å spørre om politikk og jeg skal svare.