Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kate kan føde en dronning

Visestatsminister Nick Clegg vil endre loven som gir gutter førsterett til tronen.

DRONNINGFORELDRE?: Går det som Nick Clegg vil, vil Kate og Williams førstefødte, hvis hun er jente, bli britenes dronning - selv om hun skulle få yngre brørdre. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS/SCANPIX
DRONNINGFORELDRE?: Går det som Nick Clegg vil, vil Kate og Williams førstefødte, hvis hun er jente, bli britenes dronning - selv om hun skulle få yngre brørdre. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette kommer muligens som en overraskelse på en del, siden Storbritannia vitterlig har en kvinne - dronning Elizabeth - på tronen. Men det er altså fordi hun ikke har noen bror.

Mannlig primogenitur Den britiske tronfølgeloven slår fast mannlig primogenitur - at monarkens første mannlige barn arver tronen, uansett om han har en eldre søster eller ei. Men visestatsminister Nick Clegg mener nå at det er på høy tid å revidere loven, skriver Telegraph.

- Tanken om at bare en mann skal besitte tronen, tror jeg virker noe gammeldags på folk flest, sier Clegg ifølge Daily Mail.

Liberaldemokrat Clegg har ansvaret for konstitusjonelle reformer i den britiske regjeringen, og synes loven er diskriminerende.

Det er ikke tilfeldig at spørsmålet om primogenitur presser seg på nå, bare knappe to uker før Kate Middleton og kronprins William gifter seg. Britene ser gjerne for seg en kongelig baby innen et års tid, og er det ei jente, haster det med å få loven på plass.

Hindringer Men å forandre på den eldgamle loven blir neppe enkel. Et internt Labour-forslag ble avvist av Tony Blairs regjering i 2005 - og selv om Cleggs forslag skulle overleve parlamentsbehandlingen, må Storbritannia deretter spørre Samveldets øvrige 53 land om samtykke.

Mange samveldeland har den britiske monarken som statsoverhode, og en forfatningsendring i Storbritannia vil utløse tilsvarende i alle disse medlemslandene. Mektige Australia og Canada skal ha stilt seg negative til forslaget.

Også statsminister David Cameron er lunken til Cleggs reformvisjoner; hans holdning er at andre parlamentsprosesser er mer presserende enn arverekkefølgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media