Kate lå død i to måneder

EIDSVOLL VERK (Dagbladet): 9. februar gikk Kate Lønberg til Mega-butikken og kjøpte avisa. Torsdag ble 42-åringen funnet i senga si. Der hadde hun ligget død i 61 døgn - like ensom i døden som hun hadde vært i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Saken er et speilbilde av hvordan samfunnet er blitt - også på landsbygda. Det er trist å måtte oppleve en slik menneskeskjebne, sier politimannen som fant Kate.

Joel Johannessen er førstebetjent ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor. Han har funnet mange døde mennesker.

Likevel var det noe nitrist over funnet av Kate Lønberg torsdag morgen.

- Jeg har ikke i løpet av mine år i tjenesten sett eller opplevd liknende, sier han.

I samarbeid med Johannessen og andre kilder har Dagbladet funnet bruddstykker av den 42 år gamle kvinnens liv. Historien forklarer hvorfor Kate Lønberg levde og døde.

Lå i senga

- Jeg så henne med det samme jeg kikket inn soveromsvinduet, der gardinene merkelig nok var trukket fra. I huset for øvrig var alle gardiner trukket for, og slik hadde hun det visstnok alltid. Kvinnen lå i senga, med dyna over seg, som om hun sov. Men det var åpenbart at kvinnen hadde ligget der lenge, forteller Johannessen.

Seinere utpå torsdagen kunne førstebetjenten konkludere med at Kate Lønberg hadde vært hos legen 6. februar, trolig på grunn av rygglidelser etter en operasjon før jul.

Den første posten hun ikke hadde hentet fra postboksen sin, var poststemplet 7. februar.

Og den siste avisa hun hadde kjøpt, var datert 9. februar.

Etter denne dato opphørte Kate Lønberg å eksistere, tilsynelatende uten at noen brydde seg.

  • Ikke jobbet hun.
  • Ikke hadde hun nære slektninger.
  • Ikke pleiet hun sosial omgang med naboene.
  • Ikke hadde hun venninner.
  • Ikke hadde hun noen venn.
  • Ikke hadde hun besøk.

Ingen brydde seg, ikke før torsdag morgen, etter 61 døgn. Da syntes en nabo, Jan Hagberg, at usikkerheten ble for nagende. Han ringte politiet.

I dag angrer Hagberg på at han ikke lot empati vinne over likegyldighet.

- Dårlig samvittighet

- Ingen mennesker skulle ligge slik i to måneder. Det er skammelig. Det jeg sier går på oss selv like mye som på alle andre, sier Hagberg og nikker mot samboer Liv Unni Karlsen.

- Vi og de andre i nabolaget burde ha brydd oss mer. Vi får jo aldri vite hva hun døde av. Kanskje var det noe med hjertet. Jeg har selv vært hjerteoperert, og vet hvor vondt det kan være. Jeg trøster meg med at Kate uansett ville ha dødd. Men jeg går rundt med dårlig samvittighet, sier Jan Hagberg.

Kate Lønberg beskrives som en oppegående person, en normalt utseende kvinne som ikke stakk seg ut.

Hun var bare fryktelig ensom.

Emigrerte

Seks år gammel ble Kate Lønberg forlatt av foreldrene. De emigrerte til USA. Uten å ta med sitt eneste barn.

- Kate Lønberg vokste opp hos mormor og morfar. Både under oppveksten og seinere i livet ble det tiet om saken. Hennes foreldre var tabubelagt. De ble aldri nevnt. Foreldrenes svik må ha føltes traumatisk, tror Johannessen.

Han har forsøkt, men ikke lyktes i å finne ut om foreldrene lever eller er døde.

- Det blir opp til skifteretten å koble inn Interpol. Personlig tror jeg ikke det er mulig å finne dem, sier førstebetjenten.

Den jula Kate Lønberg var åtte år gammel, fikk hun sin siste julegave fra USA. Siden opphørte all kontakt.

Venninne

Kate var et ensomt barn, men hun knyttet seg til noen få venninner. Dagbladet snakket med én av dem i går kveld. Kvinnen bor fortsatt i Eidsvoll, men har ikke snakket med Kate Lønberg på 15- 20 år. Hun ante ikke at Kate Lønberg var funnet død.

- Kate var noen år eldre enn meg. Likevel ble vi venninner fra jeg var sju eller åtte år gammel. Vennskapet varte til jeg fikk kjæreste i slutten av tenåra, forteller kvinnen.

Kate Lønberg hadde ingen kjæreste, verken da eller seinere. Ifølge nabo Jan Hagberg hadde hun aldri besøk, ikke av noen. Og kom det en sjelden gang noen på døra, lukket hun ikke opp.

- Venner av meg har bedt meg få henne over på besøk. Jeg forsøkte, men hun sa alltid at det ikke passet, forteller Hagberg.

Mega-besøk

I 1990 døde morfaren. Omtrent samtidig kjøpte hun tomt av Jan Hagberg, og fikk bygd huset i Mobergveien 4.

Mormoren fortsatte å bo i sitt hus et par steinkast unna, til også hun døde i 1999.

- Kate hadde litt kontakt med en annen nabo. Men kontakten besto av småprat over gjerdet, opplyser Hagberg.

Litt småprat, noen få besøk ved en nå nedlagt pub og en like nedlagt kiosk, en og annen legekonsultasjon og turene til Mega-butikken. Det skal ha vært Kate Lønbergs sosiale liv.

Bortimot hver dag gikk eller kjørte Kate Lønberg til butikken. Liv Bakken jobber på Mega. Hun husker Kate Lønberg:

- Jeg husker henne først og fremst fordi hun så ensom ut. Hvis jeg spurte hvordan det gikk, sa hun alltid: «Det er så bra, så».

På Mega-butikken brukte 42-åringen å handle VG og ferdigmat fra ferskvaredisken. En annen ansatt sier det slik:

- Kate Lønberg var jo helt vanlig. Vi pratet om henne her om dagen. Jeg sa til venninna mi: «Tenk å være så helt alene her i verden».

Oss sjøl nok

Lensmannsførstebetjent Joel Johannessen sier nøkternt:

- Sånn er utviklingen i samfunnet. Vi er oss sjøl nok. Vi har ikke tid til andre. På landsbygda skulle man tro at alle syntes i terrenget, men da jeg var inne i huset til Kate Lønberg etter at bilen fra begravelsesbyrået hadde kjørt, slo det meg hvor ensomt dette livet hadde vært. Huset bar preg av å tilhøre et menneske uten omgangskrets. Og i hele huset fantes det ikke ett bilde.

  • Kate Lønbergs nærmeste kjente slektning er en bror av morfaren. Han skal være ved dårlig helse. Sønnen hans ønsket ikke å snakke med Dagbladet i går.
FUNNET ETTER 61 DØGN: Lensmannsførstebetjent Joel Johannessen (t.v.) ble tilkalt av naboparet Jan Hagberg og Liv Unni Karlsen torsdag morgen. Ved ankomst fant Johannessen den 42 år gamle Kate Lønberg liggende død i sitt eget hjem (huset i bakgrunnen).