LEVER I HÅPET: Kate McCann, moren til Madeleine McCann som forsvant sporløst i Portugal i 2007, lever fremdeles i håpet om at datteren kommer til å komme hjem. Foto: Melanie Maps / AP / NTB scanpix
LEVER I HÅPET: Kate McCann, moren til Madeleine McCann som forsvant sporløst i Portugal i 2007, lever fremdeles i håpet om at datteren kommer til å komme hjem. Foto: Melanie Maps / AP / NTB scanpixVis mer

Kate McCann: - Jeg kjøper fremdeles julegave til Madeleine, 11 år etter hun forsvant

Foreldrene aldri gitt opp håpet om finne Madeleine.​ Nå avslører moren at hun årlig kjøper gaver hun tror datteren kommer til å like.

(Dagbladet): Madeleine McCann forsvant sporløst fra et feriehus i byen Praia da Luz på Algarvekysten i Portugal i mai 2007. Det har nå gått elleve år siden hun ble revet vekk fra familien sin. Siden den gang har ingen sett tegn til jenta.

Madeleine (3) forsvant mens foreldrene Kate og Gerry McCann spiste middag med venner på en restaurant 50 meter unna ferieleiligheten. Da moren gikk innom leiligheten for å sjekke om alt stod greit til, oppdaget hun at den eldste datteren var forsvunnet, mens de to yngre tvillingene deres fremdeles sov på værelset.

Saken har fått voldsom omtale i britiske og internasjonale medier, og det har hersket full forvirring rundt hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden. Det har kommet inn enorme mengder tips i saken, som har vært gjenstand for omfattende etterforskning og spekulasjoner.

Foreldrene har aldri gitt opp håpet om finne datteren.

​- Jula er spesielt vanskelig

I et leserinnlegg i avisa The Telegraph forteller moren nå at hun aldri har sluttet å kjøpe julegaver til datteren.

- Jeg husker tydelig den siste jula jeg tilbragte med Madeleine. Vi hadde kjøpt en kjøkkenstasjon til henne, og jeg husker hvordan fjeset hennes lyste opp da hun så gaven. Det var et nydelig øyeblikk, og jeg har kjøpt en julegave til henne hver eneste jul siden, sier McCann.

Denne jula er den ellevte familien feirer uten datteren. McCann erkjenner at julefeiringen- som de aller fleste tilbringer sammen med familie- er en spesielt vanskelig tid for henne.

Hun forklarer at det nesten er forventet at man skal være blid og fornøyd i jula, noe som gjør høytiden mye vanskeligere for dem som lider, men at hun etter hvert har lært seg å støtte seg på folk rundt seg.

- Den første jula etter at Madeleine forsvant klarte jeg ikke å gjøre noen ting. Jeg klarte ikke kjøpe gaver, kort eller sette opp juletreet fordi alt føltes så feil. Siden den gang har vi støttet oss på hverandre. Det er umulig å beskrive sorgen og angsten som følger med å miste noen, og jeg vet at vi ikke hadde klart oss uten støtten vi har fått, sier McCann.

For å ikke ha dårlig samvittighet over å feire jul, legger McCann alltid frem en ekstra julestrømpe til datteren hver jul.

- Jeg vil at ting skal være rett når hun kommer hjem. Loftet er fylt med gaver jeg har kjøpt til henne, og garderoben med klær. Som mange andre foreldre med savnede barn, har vi latt rommet hennes stå slik som det stod da hun forsvant. Ironisk nok vil hun sikkert ikke ha det slik lenger siden det er rosa, men jeg klarer ikke få meg til å endre på det, sier hun.

Falske håp

Dagbladet har tidligere skrevet om at McCann-familien to ganger de siste ti årene har trodd de skulle gjenforenes med datteren. Den første gangen var allerede få uker etter forsvinningen. Familiens talsmann, Clarence Mitchell fortalte The Telegraph i april i år at han daglig ble oppringt av det samme telefonnummeret i mai 2007.

Det var alltid den samme herrestemmen som gjentok navnet på en gård der Madeleine skulle være gjemt.

- Det ble gjennomført en ransakelse på gården, men Madeleine var ikke der, sier Mitchell, som også forteller at de aldri fikk noen forklaring på hvorfor mannen hadde kontaktet ham med tipset.

Den andre gangen foreldrene trodde de ville få se datteren igjen var mot slutten av 2007. Spanske privatetterforskere som arbeidet for foreldrene skal på den tiden ha funnet en blond jente som snakket engelsk i Atlasfjellene i Marokko. Det viste seg imidlertid å ikke være Madeleine.