Kate Moss-fotograf inn i norsk foto-krig

Internasjonal stjernefotograf kaster seg inn i striden rundt bruken av Jenny Skavlan-bilder.

SØLVE SUNDSBØ: Er Norges mest kjente og anerkjente motefotograf i utlandet. Han opplevde nylig at Kate Moss satte ekstra pris på et portrett han tok av henne. Nå engasjerer Sundsbø seg i en bildestrid mellom Baard Lunde og bladet Costume hvor ett sett bilder av Jenny Skavlan står sentralt.  

Foto:  STELLA  PICTURES og Agnete Brun/Dagbladet
SØLVE SUNDSBØ: Er Norges mest kjente og anerkjente motefotograf i utlandet. Han opplevde nylig at Kate Moss satte ekstra pris på et portrett han tok av henne. Nå engasjerer Sundsbø seg i en bildestrid mellom Baard Lunde og bladet Costume hvor ett sett bilder av Jenny Skavlan står sentralt. Foto: STELLA PICTURES og Agnete Brun/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotograf Baard Lunde ble leid inn av bladet Costume i begynnelsen av 2010 for å fotografere Jenny Skavlan. Det ble et dyrt oppdrag for fotografen. Nylig ble han dømt til å betale Costumes utgiver Bonnier Media 300 000 kroner etter en opprivende krangel om bilderettigheter.

- Bildene skulle brukes i Costumes februarnummer i 2010. Costume ønsket publisitet om bladet og ga bort mine bilder til VG gratis. I min avtale med Costume, står det at bare de kan bruke bildene, sier Baard Lunde til Dagbladet.

Får kjendis-støtte Lunde har anket dommen som falt i Oslo tingrett i mai til høyesterett, og nå får han solid støtte fra Norges mest kjente motefotograf, Sølve Sundsbø. Den Londonbaserte fotografen har prestisje-jobber for blant annet Vogue, Yves Saint Laurent, Harpers Bazar, The New York Times og vårt eget kongehus på samvittigheten.

Sundsbø forteller til Dagbladet at han vil donere penger til Lunde via en pågående innsamlingsaksjon på Facebook, samt gi gode kollegiale råd i kampen for Lundes opphavsrett til egne bilder.

- Jeg engasjerer meg fordi jeg selv en rekke ganger har opplevd at mine bilder er brukt uten min tillatelse. Derfor vet jeg hvor frustrerende det er å være i en situasjon hvor ingen tar din opphavsrett seriøst, sier Sundsbø til Dagbladet.
Fra utlandet har han med engasjement fulgt Lundes kamp i retten mot bladet Costume. Dagbladet har i dag forsøkt å nå bladets redaktør, Vanessa Rudjord, uten å lykkes.

- Jeg føler veldig for Baard Lunde som er en ung fotograf som føler seg misbrukt. Jeg ser at retten kom frem til at hans opphavsrett var krenket, men selv med den kjennelsen, er Lunde dømt til å betale flere hundre tusen kroner i saksomkostninger, sier Sundsbø og legger til at han også støtter Lunde økonomisk.
Kylie Minouge I 2007 fikk Sundsbø stor internasjonal oppmerksomhet da han fotograferte Kylie Minouge for Hennes & Mauritz. Bildene ble brukt i svært mange nettaviser, blader og aviser verden over. Dette fikk Sundsbø godt betalt for. Det er denne typen bildebruk og påfølgende betaling Sundsbø mener Lunde blir snytt for.  

- Slik min jobb er, er jeg faktisk betalt for å gjøre fotojobben for H&M, men deretter betalt for at bildene av for eksempel Kylie Minouge skal kunne brukes i en pr-sammenheng. Det er bra for kunde og i min egen interesse, det motiverer meg til å skape best mulig bilder. Jo mer mine bilder brukes, dess mer penger tjener jeg, sier han.
Sundsbø forteller at han ikke kunne havnet i en slik situasjon som Baard Lunde, fordi han jobber med vanntette kontrakter og et stort agentfirma i ryggen som representerer og ivaretar hans rettigheter. Men Sundsbø sier loven skal være lik for også unge, og ikke fullt så godt etablerte fotografer. Derfor sitter sympatien med Baard Lunde dypt.
- I England ville en avis som The Sun ha forsikret seg med både meg og H&M før de trykket mine bilder av Kylie Minouge, sier han og legger til at han som fotograf alltid har passet godt på opphavsretten til egne bilder. - Jeg har fra starten av min karriere passet veldig godt på bildene mine. Om det ikke blir reagert ved hver anledning de blir misbrukt, gjør du deg sårbar som fotograf. Derfor er det viktig at Baard Lunde nå juridisk jobber for opphavsretten til sine egne bilder, sier Sundsbø.
Tilsammen må lunde nå ut med 625 000 kroner i bare advokatutgifter om anken til høyesterett forkastes.

Vedgår misbruk - Vi har fra dag én erkjent at vi har begått en feil, en helt klar menneskelig glipp. Det er overhodet ikke uvanlig at magasiner ønsker publisitet i andre medier og derfor gjør bildemateriale tilgjengelig for dem. Det vi tabbet oss ut på var at dette ikke var avklart med Lunde, og det har vi lagt oss flate for. Opphavsretten er ikke et tema for oss her: Den var og er Bård Lundes, sier Gry Bjørhovde, forlagsdirektør i Bonnier Media.

Hun understreker at de gjerne skulle sett at saken aldri nådde rettslokalene, men mener at erstatningskravet fra Lunde var helt urimelig.

- Lunde ble underveis i prosessen tilbudt en betydelig høyere sum enn de 10 000 lagmansretten har tilkjent ham nå, men var ikke interessert. Jeg skjønner at det fra Lundes ståsted er surt å sitte igjen med våre saksomkostninger, men vi mener at hans manglende kompromissvilje har ført oss dit vi er i dag. Det er jo ikke sånn at vi har tjent på dette, men at to rettsinstanser mener at han har påført oss kostnader det ikke er rimelig at vi skal betale, sier hun.

- Det er egentlig ubeskrivelig at en fotograf med Sølves status støtter meg i denne saken. En slik støtte betyr mye, siden Sølve og jeg ikke kjenner hverandre og han står så offentlig frem med en slik støtte, sier Lunde som i dag fikk oversendt ankegebyret på 20 000 kroner fra høyesterett som må betales omgående.

- Dette svir en del, forteller han.

Heller ikke personen på bildene det strides om, Jenny Skavlan, har besvart Dagbladets henvendelser i dag.

VERDENS GANG: Denne riggen i Rampelys-seksjonen av VG den 15. januar 2010, er stridens hete kjerne. Nå er også Sølve Sundsbø med på Lundes lag i kampen om opphavsrett og kompensasjon. FOTO: FAKSIMILE FRA VG/Baard Lunde
VERDENS GANG: Denne riggen i Rampelys-seksjonen av VG den 15. januar 2010, er stridens hete kjerne. Nå er også Sølve Sundsbø med på Lundes lag i kampen om opphavsrett og kompensasjon. FOTO: FAKSIMILE FRA VG/Baard Lunde Vis mer