George Santos

- Kategorisk feilaktig

Den skandaliserte konservative kongressmannen nekter for å ha vært drag queen.

VEKKER OPPSIKT: George Santos har hatt en krevende start som medlem i Kongressen i USA. Nå er det en ny video som skaper spekulasjoner. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / João Fraga Entrevista Vis mer
Publisert

Den nyvalgte kongressmannen George Santos (34) har ikke før blitt beskyldt for å stjele penger fra en kreftsyk hund, før han må håndtere påstander fra foreldrenes hjemland Brasil:

- Den siste besettelsen fra pressen, om at jeg er en drag queen, eller «opptrådte» som en drag queen, er kategorisk feilaktig. Media fortsetter å fremme hinsides påstander om mitt liv mens jeg arbeider for å levere resultater, skriver 34-åringen på Twitter.

Konservativ homofil

Santos er den første åpent homofile republikanske representanten som blir valgt inn, men har like fullt plassert seg solid på den kristenkonservative høyrefløyen i partiet.

I HARDT VÆR: George Santos (34) har måttet parere en rekke beskyldninger siden han tiltrådte på nyåret. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
I HARDT VÆR: George Santos (34) har måttet parere en rekke beskyldninger siden han tiltrådte på nyåret. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer

Kontroversielt nok støtter republikaneren det som på folkemunne blir kalt «ikke si 'gay'»-loven, fordi den hindrer diskusjon om seksuell legning og kjønnsidentitet på skolen. Det er også mer og mer stemning i partiet for å fordømme dragshow og -artister, med begrunnelsen at dette kan være skadelig for barn.

- Jeg er åpent homofil, og har aldri hatt problemer med min seksuelle identitet det siste tiåret. Jeg kan forsikre deg om at jeg alltid vil være en forkjemper for LHBTQ-folk, uttalte kongressmannen fra New York til sitt forsvar til USA Today.

Avisutklipp

Det hele startet for ei uke siden, da den brasilianske dragartisten Eula Rochard på Instagram postet et utklipp fra homoavisa Grito Gay fra 2008. På bildet poserer 58-åringen med en kollega i rød/rosa kjole som han hevder er en ung Santos, under en parade i Niterói, en forstad til Rio de Janeiro.

- BEVIS: Dette avisutklippet fra 2008 skal vise Santos til høyre sammen med dragkollega Eula Rochard. Faksimile: Grito Gay
- BEVIS: Dette avisutklippet fra 2008 skal vise Santos til høyre sammen med dragkollega Eula Rochard. Faksimile: Grito Gay Vis mer

- Meg med den amerikanske republikaneren på Niterói-paraden, skriver Rochard.

Historien bekreftes overfor Reuters av en annen, ikke navngitt person fra forstaden. Personen sier Santos på denne tida deltok i skjønnhetskonkurranser for drag queens og hadde ambisjoner om å bli Miss Gay Rio de Janeiro.

Ifølge Rochard var Santos en «fattig» drag queen da de to møttes i 2005. På denne tida opptrådte den da 17-årige amerikaneren i en enkel svart kjole - i Brasil er det den siste uka blitt postet en video som skal vise Santos iført denne habitten.

- Løgner

Tre år seinere kom den unge mannen imidlertid tilbake til Niterói «med masse penger» og den outrerte røde/rosa kjolen fra avisutklippet, ifølge Rochard. Santos deltok i en skjønnhetskonkurranse under navnet Kitara Ravache - men nådde ikke opp, ifølge den tidligere dragkollegaen.

- Han har forandret seg masse, men var alltid en løgner, sier 58-åringen - som legger til at Santos «alltid var en drømmer».

I tillegg til draghistorien og beskyldningene om tyveri fra den kreftsyke hunden har Santos også måttet parere en rekke mediesaker om at han har løyet om så vel sin forhistorie som CV-en og økonomiske status. Han er under etterforskning både i USA og Brasil, ifølge New York Times.

Blant annet har han påstått at besteforeldrene flyktet fra nazistene i Europa, og at moren var til stede i World Trade Center under terrorangrepene 11. september 2001.

Dokumentasjon fra myndighetene viser imidlertid at moren befant seg i Brasil mellom 1999 og 2003 og umulig kan ha vært i New York under angrepene, ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer