Kateteket til barn: - Nissen finnes ikke

FREDRIKSTAD (NTB): I sin førjulspreken i Gressvik kirke fortalte kateket Steinar Husøy barnehagebarn at julenissen ikke finnes. Mange barn kom fortvilte hjem fra gudstjenesten. Nå tar kateketen selvkritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husøy fortalte barna mellom to og fem år at nissen er en fantasifigur som ikke kommer med gaver til jul. Mange foreldre har reagert negativt på kateketens uttalelser. Nisse-utspillet er også blitt diskutert på menighetskontoret.

Beklager

Husøy beklager nå det som skjedde.

  - Jeg feilberegnet mitt publikum. Det er klart at når femåringer kommer hjem og er fortvilte over det de har hørt i kirken, har jeg valgt en form som ikke er god. Det er trist når du hører fra en mor at du har ødelagt julen for en femåring, sier han til Demokraten.

  Han understreker at det han vil til livs er overfokuseringen på nissen.

  - Jeg ville snakke om det som er viktig, hva julen egentlig betyr. I ettertid ser jeg klart at dette er problemstillinger jeg skulle tatt opp med de voksne i barnehagen, ikke barna, framholder Husøy.

Nisse-forbud

I Husøys barndom på Sunnmøre var nissen tabu. Heller ikke Husøys to små barn får gaver av nissen.

  - Jeg synes det er viktig at vi gir gavene direkte til hverandre, sier Husøy.

  Han skal holde preken i Gressvik kirke julaften, en preken som ikke skal inneholde ett ord om nissen.

FINNES IKKE: Kateket Steinar Husøy fortalte fortvilte smårollinger at Julenissen bare er noe tull de voksne har funnet på.