Kathleen Kennedy tar opp arven

NEW YORK (Dagbladet): Kathleen Kennedy Townsend (48) er hovedarvingen til Kennedy-familiens maktdynasti. Nå er hun lansert som mulig visepresidentkandidat til Al Gore. Det gjør at hun er med i racet blant framtidige president-kandidater i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at hun er den eneste Kennedy som noensinne har tapt et valg, regnes eldstedatteren til myrdete Robert Kennedy nå som den framtidige politiske stjernen i Kennedy-familien. Kennedy er viseguvernør i Maryland og stiller som guvernørkandidat ved valget i 2002 - hvis hun ikke først blir overtalt til å stille som Al Gores visepresidentkandidat.

Onde tunger hevdet rett etter den tragiske flyulykken der Kathleens fetter John F. Kennedy jr. ble drept, at Gore nå ville lansere Kathleen som kandidat.

Ifølge ryktene skal Gore dermed kynisk forsøke å sanke stemmer på sympatibølgen som flommer over Kennedy-familien.

Støttespiller

Sannheten er mindre skandaløs. Allerede før dødsulykken ble Kathleen Kennedy regnet som en potensiell visepresidentkandidat for Gore.

Hun har lenge vært en god støttespiller for den demokratiske presidentkandidaten, og er en frontfigur i «Kvinner for Gore i 2000»-kampanjen.

Nå bør hun sitte på gjerdet en stund for å unngå flere beskyldninger mot Gore.

Kvinnesanker

Al Gore kan trenge Kathleen Kennedy. Hun heter Kennedy, er en dyktig politiker, har gode forbindelser, og - aller viktigst - hun sanker kvinnestemmer.

Et overveldende kvinneflertall stemte på Bill Clinton, men denne gangen foretrekker kvinnene republikaneren George W. Bush framfor Gore. Som visepresidentkandidat kan Kennedy snu denne trenden.

Det er også lansert teorier om at Kennedy har enda større ambisjoner. Blir hun visepresident, er skrittet til å prøve seg på selveste presidentembedet ikke så stort.

Ingen skandaler

Kathleen er den eneste Kennedy som har tapt et valg, da hun stilte under ektemannens navn, Townsend, som demokratisk Kongress-kandidat i 1984. Ved neste forsøk forandret Kathleen hårfrisyre, skaffet seg kontaktlinser, tok stemmetrening, og - ikke minst - stilte til valg under navnet Kennedy. Siden har hun alltid vunnet og er i dag en svært populær.

Hun er sterkt engasjert i kvinnesaker, kampen mot skytevåpen og mot storbykriminalitet.

«Nonnen»

I privatlivet er Kathleen en heller utypisk Kennedy. Skandalene har vært så fraværende at familien kaller henne «nonnen». Kathleen har fire døtre og er gift med universitetslæreren David Townsend.

To dager etter at president John F. Kennedy ble skutt, skrev Robert Kennedy i et brev til datteren: «Som den eldste i den nye Kennedy-generasjonen har du stort ansvar... Vær snill mot andre og arbeid for ditt land. Kjærlig hilsen pappa.»

Det kan være et råd elleveåringen Kathleen tok til sitt hjerte. Nå kan hun bli USAs første kvinnelige visepresident.