Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syreangrep:

Katie dro til Zanzibar for å hjelpe - fikk batterisyre i ansiktet: - Han smilte

Snakker ut om hendelsen.

ANGREPET: Katie Gee (22) har vært gjennom 50 operasjoner etter at hun ble angrepet med batterisyre på Zanzibar i 2013. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ANGREPET: Katie Gee (22) har vært gjennom 50 operasjoner etter at hun ble angrepet med batterisyre på Zanzibar i 2013. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 7. august 2013 ble de to britiske jentene Katie Gee og Kirstie Trup, begge var da 18 år gamle fra Nord-London, angrepet med syre på gata i Zanzibar City.

De to jentene arbeidet frivillig som lærere gjennom organisasjonen Art in Tanzania. De skulle lære bort engelsk til underprivilegerte barn, og var bare en liten uke unna hjemreisen da de ble angrepet.

Nå, snart fire år senere, velger Gee å stå fram med sin historie i Sunday Times.

«Smilte»

Gee, som nå har blitt 22 år gammel, forteller at hun og venninna ble angrepet av to menn på en moped, og at hun først så at en av mennene smilte før han løftet en jerrykanne full av batterisyre og helte innholdet over dem.

Gee fikk omfattende skader på store deler av kroppen, og måtte gjennomgå 50 operasjoner og hudtransplantasjoner. Legene ville også barbere hodet hennes og ta hud herfra, men det nektet hun. Dette fordi «håret var det eneste ved henne som ikke var skadet».

I en årrekke var hun plaget av mareritt. Hun gjenopplevde angrepet, og våknet samtidig opp og trodde det hele var en vond drøm. Bare for å finne ut at arrene fortsatt var der.

KASTET SYRE: De to britiske 18-åringene var i Tanzania for å jobbe som frivillige på en skole på Zanzibar, da noen kastet syre på dem fra en moped. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Vendepunkt

Vendepunktet kom i fjor sommer da hun var i 21-årsdagen til ei venninne.

- Den kvelden følte jeg endelig at jeg kunne snakke om noe annet ved livet mitt enn syreangrepet. Det var litt som om jeg var tilbake i tiden før det skjedde, forteller hun til Sunday Times.

Hun forteller at selvtilliten hennes, og hvilket syn hun har på verden, endelig har blitt normalisert, og at hun etter måneder med terapi ikke akter å la angriperne ødelegge resten av livet hennes.

- Det var noe veldig annet enn den følelsen av angst og ensomhet jeg har kjent på de siste månedene, sier Gee, og legger til at hun vil skape bevissthet rundt syreangrep som ifølge henne blir stadig vanligere.

1500 hvert år

På den internasjonale kvinnedagen tidligere i år gikk tenåringsjenta Shonaili Khatun, og 14 andre jenter som hadde blitt utsatt for syreangrep fra menn, på catwalken i Bangladesh.

For Khatuns del skjedde angrepet bare noen dager etter at hun var født. Årsaken skal ha vært en eiendomskrangel som involverte foreldrene hennes, ifølge NTB.

Den lille babyen fikk brannskader i fjeset og på armene, og som liten jente måtte hun gjennomgå åtte operasjoner i løpet av tre år.

Syreangrep, som kan være dødelige, er vanlig i deler av Asia og Midtøsten. I 2013 ble det rapportert 1500 syreangrep verden over, men støttegruppa Acid Survivors Trust International sier ifølge BBC at det mest sannsynlig er store mørketall.

Ifølge tallene skjer omlag 1000 av disse i India.

SYREANGREP: I 2013 ble det rapportert 1500 syreangrep verden over. Foto: AP Photo/A. M. Ahad / NTB Scanpix
SYREANGREP: I 2013 ble det rapportert 1500 syreangrep verden over. Foto: AP Photo/A. M. Ahad / NTB Scanpix Vis mer