Katolikk på kjøret

Navn: Nina Valsø Alder: 37 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nina Valsø vet mye om livets skyggesider, etter over ti år på kjøret. Men hun har også lært litt om hva det vil si å ha suksess, nå sist med det kritikerroste teaterstykket «Ubuden gjest» på Trøndelag Teater.

Da kan hun kanskje tåle en liten nedtur i form av en dårlig plateanmeldelse. Om hennes tekster til Iren Reppens nye CD, «Nattas prinsesse», skriver Dagbladets anmelder at det «savnes en større lyrisk kraft».

Skyggesidene lærte Nina Valsø å kjenne etter at hun som 16-åring flyttet til Trondheim fra nordmørsbygda Valsøyfjord. Hun droppet ut av den videregående skolen, og ruset seg på både alkohol og narkotika. Veien ut av narkohelvetet har vært lang, og en som har gått på heroin, tør aldri si at hun er helt ferdig med det.

Disse erfaringene har hun gjort bruk av i sin etter hvert store litterære produksjon, i hovedsak stykker for scene, radio og TV. I «Ubuden gjest» har hun koblet dette med erfaringer fra et annet miljø hun kjenner godt: Den katolske kirke.

Kirken er en veldig viktig del av Nina Valsøs liv i dag. Hun føler seg hjemme der, og hun bruker mye tid på den. Når hun er ute og reiser, besøker hun som oftest kloster rundt omkring i verden. Der har hun venner, og der føler hun at hun kan få det åndelige påfyll hun trenger.

Fotball er en mer ukjent lidenskap i forfatterens liv. Hun spilte selv fotball som barn, og ble i tillegg påvirket av en fotballgal bror. Nå deler hun interessen med ei god venninne. Mørebakgrunnen til tross er Rosenborg favorittlaget, selv om hun også synes det er artig når Molde vinner.

Nina Valsø er ikke plaget med for stor selvtillit. Skal hun beskrive seg selv, bruker hun ord som «pessimist» og «kjedelig». - Folk tror ikke at jeg har humor, heller, men det har jeg, sier hun, og får Dagbokas støtte: Det hun skriver bærer tydelig preg av hennes humoristiske sans.

Folk som kjenner Nina Valsø, beskriver henne som intelligent og intellektuell, med den tilføyelse at hun ikke vet det selv. Hun blir oppfattet som en svært beskjeden kvinne.

Nina Valsø er singel, men hun bor ikke alene. Samboeren heter Zu og er en katt hun er blitt veldig glad i. Navnet, som katten fikk av den forrige eieren, har i hennes hode fått betydningen Suzuki. Hun har alltid ønsket seg en motorsykkel. Nå har hun endelig fått sin egen Suzuki - på fire bein.