Katolikker i Norge ber for paven

På trappen ved St. Olav kirke i Oslo våker polske Marta Borak over paven. Katolikker i Norge minnes en folkenær talsmann for frihet og fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27 år gamle Marta Borak kommer fra Krakow, byen hvor Johannes Paul II tjente som biskop før han ble pave. Sammen med polske venner slo hun seg lørdag ned utenfor St. Olav, Oslos katolske domkirke.

Der våker hun over paven.

– Alle bør be for paven, ikke bare polakker og katolikker, men folk fra alle religioner. Han betyr så mye for alle, sier hun til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Paven har hatt stor betydning for Marta Borak personlig.

– Han står for frihet i hele verden, sier hun.

Folkenær

I Tromsø vil katolikkene be for paven når de samles til høymesse søndag. Biskop Gerhard Goebel tror Johannes Paul IIs mange reiser har gjort at mange har et forholdt til ham.

– Han vil bli husket som den folkenære paven. Han har jo besøkt over 100 land, og derfor har han vært nær for veldig mange, sier Goebel til ANB.

Katolikkene i ishavsbyen føler seg spesielt privilegerte, fordi paven kom til Tromsø under sitt norgesbesøk i 1989.

– På torget var det mange tusen mennesker da han holdt gudstjeneste. At han i det hele tatt kom til Tromsø – hvor det bare er 500 katolikker – var virkelig stort, sier Goebel.

– Tap for menneskeheten

Nestleder for Islamsk Råd Norge, Senaid Kobilica, tror pave Johannes Paul II vil bli husket som talsmann for fred over hele verden.

– Han har vært en brobygger mellom kulturer og religioner. Og han har spilt en positiv rolle i andre globale spørsmål: Vi var vitne til et stort engasjement i forhold til Irak-konflikten og etter 11. september 2001. Han tok til orde for å løse problemer på fredelig vis. I mine øyne har han levd et liv fullt av energi og velvilje, sier Kobilica.

Kobilica mener pavens død vil være et tap for hele menneskeheten.

– Jeg tror alle på en eller annen måte vil be for ham. Han har vært talsmann for å bedre situasjonen for mennesker over hele kloden. Jeg tror at katolikker, ortodokse, muslimer og hinduer – at alle er preget av denne situasjonen. Menneskeheten mister en svært viktig personlighet og autoritet, slår Kobilica fast.

Kontroversielle meninger
Styreleder i Human-Etisk Forbund, Roar Johnsen, mener det er viktig å vise respekt når lederen for et trossamfunn ligger for døden. Men han legger ikke skjul på at pave Johannes Paul II ikke har vært direkte populær blant humanetikere.

– Det er positivt at han har søkt dialog mellom ulike religiøse retninger. Men han har nok ikke hatt like stor forståelse for oss ikke-troende, sier Johnsen.

Han trekker også frem at paven har markert seg som klar motstander av kvinnelige prester, abort, homofiles rettigheter og prevensjon.

 – Jeg synes det er synd at han har kjempet for diskriminering av kvinner og homofile. Dette et jo et trekk ved flere av de store religionene, noe vi synes er upassende og usmakelig, sier han.

(ANB)

I BØNN: Norske katolikker var i dag samlet i St. Olav kirke i Oslo.