Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Katolsk biskop i Trondheim tilstår seksuelt misbruk

Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, tilsto i fjor sommer seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt.

TIDLIGERE BISKOP: Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix
TIDLIGERE BISKOP: Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Saken er den første overgrepssaken som knyttes til den katolske kirken her i landet. I Europa har pedofiliskandalen vokst de siste ukene med stadig flere tilfeller av seksuelt misbruk og vold utført av katolske prester.

Senest tirsdag hevdet en italiensk advokat at sakene som har rammet den katolske kirken det siste tiåret, bare er toppen av isfjellet. Selv mener han å kunne dokumentere over 130 tilfeller av pedofili i presteskapet i Italia siden 1999.


Altergutt

Offeret i Trondheim var altergutt og Georg Müller var prest da overgrepene skjedde. Saken er nå strafferettslig foreldet.

Biskopen for Trondheim og Oslo, Bernt Eidsvig, sier til Adresseavisen at Müller søkte avskjed umiddelbart etter at han ble forelagt beskyldningene.

Avskjeden ble offentlig kunngjort av Müller selv under den katolske høymessen i Trondheim søndag 7. juni i fjor. Meldingen kom som et sjokk på hele det katolske miljøet i byen, og den offisielle forklaringen var den gang samarbeidsproblemer i menigheten.


Offerets ønske

Eidsvig sier at Müller har vært til «psykologisk behandling, eller terapi, og vært underlagt åndelig veiledning» etter at han gikk av.

- Saken har ikke vært offentliggjort fordi offeret i saken ikke har ønsket det. Vedkommende er nå godt over myndighetsalder. Kirken har forsikret seg om at forholdene er foreldet etter norsk lov, sier Eidsvig til Adresseavisen.

AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no
AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no Vis mer

Han opplyser at han uttaler seg på oppdrag fra kardinal Joseph Levada, som er prefekt for Troskongregasjonen i Vatikanet.

Gransket av Vatikanet

Alarmen gikk da offeret, som nå er en voksen mann, fortalte om det seksuelle misbruket til en katolsk prest.

En prest i Oslo katolske bispedømme ble av erkebiskopen i Stockholm satt til å etterforske saken. Han lyttet den til fornærmedes forklaring og fant den troverdig. Vatikanets ambassadør i Norden, erkebiskop Emil Paul Tscherrig, sendte saken til Vatikanet der den ble behandlet av tre dommere i et tribunal. Avgjørelsen var at Müller måtte fratre.

Da Müller ble kalt inn på teppet til erkebiskopen, la han kortene på bordet, skriver Adresseavisen.


Nekter for flere

Eidsvig sier at erkebiskopen presset Müller på spørsmålet om han hadde begått overgrep mot andre personer, og at Müller hevdet at så ikke var tilfelle.

På spørsmål om han er trygg på at den tidligere biskopen snakket sant, sier Eidsvig:

- Jeg kan ikke være 100 prosent sikker på det.

Han sier at saken ikke er anmeldt fordi det i utgangspunktet ikke er kirkens ansvar når offeret er en myndig person. Dernest var det et poeng at saken var strafferettslig foreldet.


Forhindret?

Eidsvig sier at det ikke er mye den katolske kirken har kunnet gjøre for å finne ut om det var flere ofre.

- Hvis offeret i denne saken hadde ønsket det, så hadde vi gjort det. Men jeg er ganske sikker på at de anklagene ville kommet av seg selv. Det er vanskelig å gjøre noe før anklager blir meldt, sier han.


Lav profil

Georg Müller har ikke latt seg spore opp for kommentar til saken. Verken Trondheim stift, biskopen i Oslo eller mannens ordensbrødre i Tyskland vet hvor den tidligere trondheimsbiskopen oppholder seg.

Müller er blitt utelukket fra posisjoner kirken kan gi ham og vil aldri få noen posisjon i kirken mer.

- Å gjenopprette det offeret har mistet, er umulig. Det er det forferdeligste ved overgrepssakene, sier Eidsvig.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!