Katolsk biskop i Trondheim tilstår seksuelt misbruk

Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, tilsto i fjor sommer seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt.

TIDLIGERE BISKOP: Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix
TIDLIGERE BISKOP: Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Saken er den første overgrepssaken som knyttes til den katolske kirken her i landet. I Europa har pedofiliskandalen vokst de siste ukene med stadig flere tilfeller av seksuelt misbruk og vold utført av katolske prester.

Senest tirsdag hevdet en italiensk advokat at sakene som har rammet den katolske kirken det siste tiåret, bare er toppen av isfjellet. Selv mener han å kunne dokumentere over 130 tilfeller av pedofili i presteskapet i Italia siden 1999.

Altergutt

Offeret i Trondheim var altergutt og Georg Müller var prest da overgrepene skjedde. Saken er nå strafferettslig foreldet.

Biskopen for Trondheim og Oslo, Bernt Eidsvig, sier til Adresseavisen at Müller søkte avskjed umiddelbart etter at han ble forelagt beskyldningene.

Avskjeden ble offentlig kunngjort av Müller selv under den katolske høymessen i Trondheim søndag 7. juni i fjor. Meldingen kom som et sjokk på hele det katolske miljøet i byen, og den offisielle forklaringen var den gang samarbeidsproblemer i menigheten.

Offerets ønske

Eidsvig sier at Müller har vært til «psykologisk behandling, eller terapi, og vært underlagt åndelig veiledning» etter at han gikk av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer