Katolsk prest innrømmer sexovergrep mot 15-åring

Anmeldt til politiet i går.

-MØTTE JENTA:  Biskop Bernt Eidsvig møtte den fornærmede jenta og hennes foreldre, og oppfordret dem til å anmelde saken.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
-MØTTE JENTA: Biskop Bernt Eidsvig møtte den fornærmede jenta og hennes foreldre, og oppfordret dem til å anmelde saken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En prest i Oslo katolske kirkedømme erkjenner å ha hatt et forhold til en 15 år gammel jente. Presten sier de hadde et «kortere forhold» i sommer, melder Aftenposten.no

- Jeg ble kjent med saken 8. august. Dagen etter møtte jeg jenta og hennes foreldre, der jeg oppfordret dem til å anmelde forholdet, sier biskop Bernt Eidsvig til avisa.

På nettsidene til den katolske kirken skriver biskopen følgende om saken:

- Det er med et svært tungt hjerte jeg må meddele at en prest i Oslo katolske bispedømme har hatt et seksuelt forhold med en 15 år gammel jente. Det foreligger ingen opplysninger om bruk av vold eller tvang.
 
Eidsvig sier jenta og hennes foreldre har brukt litt tid på å bestemme seg for å anmelde saken. I går gikk jentas mor sammen med presten i Bergen til politiet og leverte anmeldelsen.

Presten er 31 år gammel.

- Han har vært i menighetstjeneste og har også hatt noe med barn å gjøre. Jeg har ikke hørt om at det kan være andre ofre. I så til felle vil nok dette komme fram ganske raskt. Han sier selv at det ikke har vært det, sier Eidsvig til Dagbladet.

- Han innrømmet forholdet med en gang. Jeg har informert ham om at jeg måtte frata ham alle prestelige fullmakter. Det vil også bli innledet en kirkelig prosess mot ham, i tillegg til det politiet gjør, sier Eidsvig.

Han sier presten forsto at han ikke kan fortsette i prestegjerningen etter dette.

- Han forstår at han har gjort noe forferdelig galt. Han mistet hodet og gjorde det ganske grundig, sier han.

En kirkelig prosess vil enten bestå av en administrativ beslutning eller en kirkelig domstol.

- Siden det foreligger en tilståelse vil jeg ambefale ham å søke om å bli fritatt fra sine kirkelige oppdrag og bli lekmann igjen, sier biskopen.

Presten som har innrømmet overgrepet befinner seg i utlandet.

- Han var på ferie da dette ble meldt. For at han ikke skulle ha en gang en teoretisk mulighet til å påvirke piken, ba jeg han bli der til politiet vil snakke med ham. Han er villig til å snakke med politiet.

Biskopen sier saken ble kjent for den katolsk kirken fordi den 15 år gamle jenta betrodde seg om forholdet til en annen prest. I hendhold til kirkens rutiner ble biskopen varslet.