Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Katolske kondomer

Vatikanet «tenker» på bruk av kondomer innen ekteskapet. Middelalderen er ikke så fjern når man ellers tenker på evig liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Etter vel overstått påske uttalte kardinal Carlo Maria Martini som kjent at bruk av kondom blant ektefeller der den ene er smittet av HIV-viruset kan være «det minste ondet». Til det italienske ukemagasinet l,Espresso sier Martini at kampen mot AIDS, som har tatt livet av mer enn tre millioner mennesker, de fleste i Afrika, må føres med alle tilgjengelige virkemidler.Mer skal det ikke til for å vekke katolsk oppstyr. Vatikanet er ennå imot all bruk av kondom og foreskriver seksuell avholdenhet

HER I BRASIL, verdens største katolske land, har kondomer ført til bitter strid omkring Vatikanets holdning. Brasil er et av de ytterst få land der myndighetene har klart å stanse AIDS-epidemien. Før jul kunne Helsedepartementet melde om nedgang i antall nye HIV-smittede. Samtidig gikk andelen smittede per hundre tusen innbyggere ned fra 19,2 i 2003 til 17,2 i 2004.I stor grad tilskrives dette myndighetenes omfattende arbeid for å få folk til å bruke kondom. I år skal det deles ut en milliard gratis kondomer. Man har bygd en statlig kondom-fabrikk som i år skal lage 200 millioner kondomer av latex fra gimmi-trærne i regnskogen i Amazônia. Myndighetene sier Brasil trenger 1,2 milliarder kondomer i året for å hindre spredning av HIV. På denne bakgrunnen er svært mange blant Brasils 125 millioner katolikker opprørte over Vatikanets uansvarlige holdning til kondomer.

KARDINAL MARTINI er for så vidt ingen hvemsomhelst i det katolske presteskapet. Han er tidligere erkebiskop av Milano, som er det største erkebispedømmet i Europa. Han var nevnt som en mulig pave, men han er liberal, frittalende og jesuitt. Ingen jesuitt har vært pave.Men kardinal Martini vet at noe er på gang. Noen dager etterpå fortalte kardinal Javier Lozano Barragán, en meksikaner med ansvar for helsearbeidere i Vatikanet, til avisa La Repubblica at han på oppdrag fra pave Benedikt XVI arbeider med en studie om bruk av kondom for de som lider av alvorlige sjukdommer, deriblant AIDS. Hvor følsomt dette er teologisk viser kardinal Lozano Barragán ved at han ikke vil si seg enig med kardinal Martini:- Det er et veldig vanskelig og følsomt emne som krever forsiktighet.

MEN VATIKANET vil snart utstede et dokument om bruken av kondom for mennesker med smittsomme sjukdommer, opplyste han.Vatikanet har mye å tenke på for å komme i takt med vår tid og med tankegangen blant mange av sine trosfeller: ekteskap for prester, kvinnelige prester, homoseksualitet, uomgjengelig forbud mot abort og altså kondomer. Men for HIV-smittede, ektevidde katolikker er det tent et håp. Voldtatte gravide, homoseksuelle, kvinnelige teologer og giftelystne prester må vente lenger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling