SETT EN HALV MILLION GANGER: Danske Katrine Gisiger fikk med seg seks modige damer på et videostunt som er sett over 500 000 ganger, bare på Gisigers Facebook-side. Video: Morten Svane Vis mer

Katrina hylles for å sprade rundt i undertøy: - Folk får tårer i øynene

«Du er god nok som du er.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danske Katrina Gisiger (27) har den siste uka fått stor oppmerksomhet etter at hun la ut en video på Facebook.

I videoen, som starter med en vegg full av negative bemerkninger om kvinners kropp, lar Katrina, sammen med seks andre kvinner, morgenkåpa falle.

De sprader så rundt i Københavns gater ikledd undertøy.

- Ga dem tårer i øynene

Facebook-siden til Gisiger har videoen, som har budskapet «du er god nok som du er» fått over 500 000 visninger.

  • Se videoen øverst i saken.

- Reaksjonene har vært vanvittig positive. Både menn og kvinner sier at den ga dem tårer i øynene, og mot til å kjempe seg ut av idealets klør. Jeg lagde den fordi jeg selv har vært igjennom spiseforstyrrelser, stress, angst og depressive perioder, som alle var reaksjoner på tankene om at «jeg ikke er god nok», forteller Gisiger til Dagbladet.

De noen kritiske kommentarene går ut på at kvinnene i videoen ikke er tykke nok, men normalvektige, og at menn ikke medvirker.

- Hva kan ligge bak det at man ikke syns deltakerne i videoen er tykke nok, eller at det mangler menn? Det må være fordi man ikke kjenner seg igjen i kvinnene i videoen. At man er blitt «glemt», og derfor føler seg utenfor. Men det er det hele budskapet handler om, at det ikke er noe feil med deg, skriver hun som svar.

God nok - akkurat nå

Katrine har utdanning innen ernæring, og er sertifisert mindfulnessinstruktør.

1. oktober åpnet hun Livsstilshuset, hvor hun skal hjelpe andre med å bekjempe blant annet spiseforstyrrelser. Det var i denne forbindelsen at hun ville lage en video.

- Folk kan kjenne seg igjen i det, og plutselig blir tabuet brutt og flere og flere tør å stå fram med sine usikkerheter, og sammen slippe skammen. Derfor ville jeg lage videoen, med budskapet om at du er god nok som du er, akkurat nå. Du trenger ikke gå ned i vekt eller endre deg, verdien din har du allerede, forteller hun til Dagbladet.

Stor kroppsmisnøye i Norge

Over en tredjedel av nordmenn er misfornøyd med sin egen kropp, ifølge en YouGov-undersøkelse fra 2015. Den viser også at kvinner er mer misfornøyde enn menn.

Norge ligger blant verdenstoppen når det gjelder misnøyen, sammen med blant andre Frankrike og USA. Hele 71 prosent av nordmennene som har deltatt i undersøkelsen tror at kjendiskulturen har en skadelig effekt på unge menneskers selvbilde.

HYLLES FOR SINE FORMER: Modellen Ashley Graham (29) har de siste åra vært på «alles» lepper, og etablert seg som en av verdens mest omtalte modeller. Video: Addition Elle Vis mer Vis mer