Katrine velger kjærligheten

Etter fem år i Norge utvises ektemannen hennes Salman Haji (22). Katrine (23) velger kjærligheten, og flytter med ham fra Sauda til Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Det er snart tre år siden Katrine Tungland Haji giftet seg med den jevngamle kurderen som gikk under navnet Salman Haji. Femten år gammel flyktet han fra tyrkisk Kurdistan til Tyskland. I 1999 kom han til Norge, og etter hvert til industribyen Sauda. Der lærte han språket og fikk fast jobb.

Bred støtte

«Salman burde bli sett på som et forbilde i norsk integreringspolitikk,» skrev Saudas ordfører da Utlendingsdirektoratet utviste Haji i fjor.

Også arbeidsgiveren og soknepresten mente Salman burde få bli. Men i forrige uke avgjorde Utlendingsnemnda at Haji skal ut. Han nektes å besøke noen av Europas Schengen-land på fem år. Katrine - født og oppvokst i Sauda - velger nå kjærligheten framfor Sauda.

- Ja, det er klart. Jeg kan ikke sitte her og vente på ham i fem år. I stedet blir jeg så å si tvunget ut av landet mitt, vekk fra familie og venner. Alt for at jeg skal få lov til å være sammen med mannen min, sier hun.

- Norge framstår som et land som setter menneskerettigheter høyt. Men jeg føler ikke at jeg har noen menneskerettigheter i det hele tatt, sier Katrine.

Falsk identitet

Salman - som egentlig heter Sadan Simsek - utvises fordi han oppga falsk identitet og nasjonalitet, noe han innrømmet og beklaget da myndighetene fattet mistanke. Han hevder han som mindreårig ikke skjønte konsekvensene av lovbruddet. Men Utlendingsnemnda legger ikke vekt på protesten fra lokalsamfunnet eller UDIs sommel med snart fem års saksbehandlingstid.

Avslutter utdannelsen

Katrine avslutter dermed legesekretærstudiene i Stavanger og satser på strøjobber på tyrkiske hoteller, inntil hun har lært språket. Trolig flytter de til Istanbul.

- Det blir spennende å se om de vil ha meg der, sier hun.

- Jeg reiser vel hjem og søker om familiegjenforening etter fem år. Vi nekter å godta å bli behandlet så urettferdig, sier Katrine, som har sendt brev om saken til Amnesty, Røde Kors og stortingsmedlemmer i Rogaland.

MÅ FLYTTE: - Jeg er utrolig glad i mannen min, sier Katrine Tungland Haji, her fra Sauda i fjor. Salman skal utvises.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer