<strong>MISHANDLET:</strong> Denne katten ble funnet i Vestsjælland i Danmark, med ørene avklippet. Dyrevernorganisasjon er overbevist om at det er et menneske som står bak. Foto: Dyrenes Beskyttelse
MISHANDLET: Denne katten ble funnet i Vestsjælland i Danmark, med ørene avklippet. Dyrevernorganisasjon er overbevist om at det er et menneske som står bak. Foto: Dyrenes Beskyttelse Vis mer

Dyremishandling

Katt funnet med avskårne ører. Trolig menneske som står bak

- Helt uforståelig hvordan noen kan gjøre dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Like før jul fikk den danske dyrevernsorganisasjonen Dyrenes Beskyttelse inn en skadet katt. En person hadde funnet den i sin hage, og i sjokk kjørt den til mottaket. Den hadde fått avskåret begge ørene, og hadde et sår på snuta.

- Den var i sterk feberrus og var livredd for mennesker. Det gikk hardt inn på alle oss her på avdelingen, forteller leder ved Dyrenes Beskyttelses Roskilde, som mottok katten, Henrik Hertz.

Katten ble umiddelbart behandlet av en veterinær, og ble satt på smertestillende.

Uvanlig brutalt

Organisasjonen er overbevist om at det er mennesker som står bak den brutale mishandlingen.

- Det er utvilsomt et menneske som står bak mishandlingen. Av det symmetriske og rene snittet er fagpersonenes vurdering at de må ha blitt klippet av med saks, sier Hertz.

Avdelingen deres mottar årlig 2500 mishandlede dyr. 50 prosent av disse er katter.

- Vi får daglig inn svært magre dyr som er dumpet i sekker, pappkasser eller bur for å dø, for eksempel på rasteplasser eller parkeringsplasser. Men dette tilfellet er spesielt brutalt.

<strong>BRUTALT:</strong> Fagpersonene mener det rene snittet vitner om at ørene er klippet av med en saks. Foto: Dyrenes Beskyttelse
BRUTALT: Fagpersonene mener det rene snittet vitner om at ørene er klippet av med en saks. Foto: Dyrenes Beskyttelse Vis mer

- Jeg kan simpelthen ikke forstå at noen kan gjøre dette mot et dyr, som gir dem all sin tillit og kjærlighet.

Hvorfor katter er spesielt utsatt har han ingen klar formening om. Forholdet er politianmeldt, men de er usikre på hvorvidt det vil føre dem nærmere å finne ut hvem som står bak.

Etter behandling er katten nå på bedringens vei, og når den er frisk skal den flytte inn hos en av dyrepasserne ved avdelingen.

Omfattende problem

Mishandling av dyr er dessverre et utbredt problem - også her i Norge. Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge er katter spesielt utsatt for vold og vanskjøtsel, ettersom de ofte blir sett på som mindreverdige, sammenliknet med hunder.

Ifølge Mattilsynets årsrapport for 2017 har det vært en kontinuerlig økning i antall bekymringsmeldinger om dårlig dyrevelferd siden 2013. I 2017 mottok de 10 426 meldinger, og de fleste gjaldt kjæledyr.

I Norge er det nemlig Mattilsynet, i samarbeid med politiet, som har ansvar for at dyrevelferdsloven overholdes. Alvorlige brudd på loven kan straffes med inntil tre års fengsel, men det er krevende for både Mattilsynet og politiet å følge opp alle sakene.

Derfor ble landets første dyrekrimgruppe opprettet i Sør-Trøndelag politidistrikt i 2015, for å bekjempe alvorlig kriminalitet mot dyr.

Seinere har også Rogaland fått opprettet eget dyrepoliti, og i 2017 bevilget daværende justisminister Per-Willy Amundsen to millioner til en ordning i Øst politidistrikt.

I november i år meldte imidlertid NRK at Øst politidistrikts dyrekrimenhet står uten etterforskere, på grunn av en stor mengde overgrepssaker som har hopet seg opp. For å håndtere dette har de overført etterforskere fra dyrepolitiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer