- Katt involvert i attentatforsøk

Ambassadedokumenter fra USAs ambassade i Turkmenistan hinter om paranoid sikkerhetssituasjon.

REDD FOR ATTENTAT: Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhammedov beskrives som en paranoid og dum statsleder i dokumenter fra den amerikanske ambassaden i landet. Foto:  AFP Photo/Scanpix
REDD FOR ATTENTAT: Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhammedov beskrives som en paranoid og dum statsleder i dokumenter fra den amerikanske ambassaden i landet. Foto: AFP Photo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et noe tilsynelatende ironisk ambassadedokument fra den amerikanske ambassaden i Asjkhabad i Turkmenistan kommer det fram at en katt skal ha forsøkt å drepe landets president Gurbanguly Berdimuhammedov.

- For to måneder siden skjedde det et angivelig attentatforsøk da en katt løp foran presidentes bil da han var på vei til sitt hjem i landsbyen Archabil 20 minutter unna hovedstaden. En militær løytnant har opplyst at en offiser fra presidentens sikkerhetsstyrke ansvarlig for sikkerheten i området fikk sparken dagen etter, skriver chargé d'affaires Sylvia Reed Curran i dokumentet.

Redd for attentat I forkant for hendelsen skal en rekke høytstående polititjenestemenn ha fått sparken etter at en bil krysset veien foran presidentens kortesje i hovedstaden.

Sjåføren av presidentens bil skal ha blitt banket opp og siktet for attentatforsøk, ifølge dokumentet.

Ambassaden avslutter dokumentet ved å informere at rykter og frykt for attentat mot presidenten har ført til økte sikkerhetstiltak.

Berdynmukhamedov sies å være spesielt redd for at noen går til angrep på hans bilkortesje fordi et liknende attentatforsøk skjedde mot hans forgjenger, diktatoren Saparmurat Nijazov i 2002. Hendelsen er omstridt, og førte til at rundt 50 konspiratører, blant dem utenriksministeren, ble fengslet for planlegging av et kupp. Kritikerne mener attentatet var planlagt for at Nijazov skulle kunne kvitte seg med den politiske opposisjonen i landet.

- Ikke spesielt smart USAs ambassade i landet gir i et annet dokument landets nåværende president en lite smigrende beskrivelse:

- Berdimuhamedov liker ikke folk som er smartere enn ham, og siden han ikke er så veldig smart, er han mistenksom mot mange mennesker, skriver chargé d'affaires Sylvia Reed Curran.

Curran er selv medlem i Mensa og sluttet ved ambassaden i Asjkhabad i 2010 for å være generalkonsul ved USAs generalkonsulat i Vladivostok i Russland.

Hun skriver videre i dokumentet at presidenten også skal være svært opptatt av renslighet. Blant annet nevnes et 30 år gammelt eksempel da han lot bilen stå hjemme fordi det regnet og tok taxi istedet.

I dokumentet framkommer det også spekulasjon om presidenten kan ha en 14 år gammel datter med sin russiske elskerinne.

WIKILEAKS-DOKUMETNER: I Wikileaks avsløring av ambassadedokumenter framkommer det at en katt skal ha vært involvert i et attentatforsøk på Turkmenistans president. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix
WIKILEAKS-DOKUMETNER: I Wikileaks avsløring av ambassadedokumenter framkommer det at en katt skal ha vært involvert i et attentatforsøk på Turkmenistans president. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix Vis mer