Katta ut av sekken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Jeg ønsker ikke mor tilbake til kjøkkenbenken på heltid,» uttalte Valgerd Svarstad Haugland til Aftenposten i går. Kvinner kan altså jobbe litt, men bør tilbringe mer tid i hjemmet, ifølge statsråden med ansvar for familiepolitikken. Bakgrunnen for Svarstad Hauglands uttalelse var episoder med grov vold blant barn og unge. Hennes analyse av årsaken til disse ungdommenes problemer var klar: «Kontakten mellom barn og voksne har gått tapt i kampen for kvinnefrigjøring og likestilling.»
  • I de forskningsinstitusjoner barneministerens departement har ansvaret for, møter hennes analyse ganske sikkert motstand. Her vil hun få vite at det ikke er noen sammenheng mellom yrkesaktive kvinner, likestilte foreldre og lange dager i barnehage, og kriminalitet og voldsbruk blant ungdom. Det er ikke i sporene etter yrkesaktive mødre vi finner ungdom med store problemer, men i sporene etter sosial nød, enslige mødre der far ikke har kontakt med sønnene, foreldre med rusproblemer og innvandrerfamilier der ungdommene slites mellom to kulturer.
  • Vi tror heller ikke at kontakten mellom barn og foreldre er dårligere i dag enn da far var en perifer person i barns liv, og barn skulle tie når voksne snakket sammen. De aller fleste foreldre bruker i dag mye tid sammen med barna sine og stiller opp for dem. Men det er vanskeligere å vokse opp i bysamfunn der slektninger bor langt unna, gartnerløkka er borte, ulike kulturer møtes, hasjselgeren står utenfor skoleporten, TV har 40 kanaler og butikken på hjørnet leier ut voldsvideoer. Disse trekkene ved samfunnsutviklingen reverseres ikke om mor går tilbake til kjøkkenbenken.
  • Valgerd Svarstad Haugland har truffet en del velgere hjemme i sin påpekning av at det er slitsomt å være yrkesaktiv småbarnsmor. Denne situasjonen utnytter hun til å fremme tradisjonelle, kristne verdier der mors oppgave primært er å være familiens samlingspunkt og tjener. Fratatt sitt vinglass og bak sin direkte og tidsriktige stil bærer Svarstad Haugland Kristelig Folkepartis familiepolitiske tradisjon videre.