KLEMT I HJEL: Dette bildet fant katteeier Mari Rosland på Facebook, med den ledsagende teksten «Sånn går det når du trenger deg inn i garasjen å [sic] pisser på Harleyen .;o)». Foto: PRIVAT
KLEMT I HJEL: Dette bildet fant katteeier Mari Rosland på Facebook, med den ledsagende teksten «Sånn går det når du trenger deg inn i garasjen å [sic] pisser på Harleyen .;o)». Foto: PRIVATVis mer

Kattedrapsmannen går fri

Drapet på Mr. Magoo blir aldri oppklart. Politiet har henlagt saken «etter bevisets stilling».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kattedrapssaken på Varhaug blir aldri formelt oppklart. Det er konklusjonen etter at politiet har henlagt saken.

- Saken er henlagt etter bevisets stilling, opplyser politiadvokat og påtaleansvarlig Øyvind Haukland ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

- Mange vil si at det forelå en stor bevismengde i saken. Hvorfor er den likevel henlagt?

- Jeg kan ikke gå inn på enkeltbevisene, men kan si såpass at det ikke var tilstrekkelige bevis for å reise påtale, er svaret fra politiadvokaten.

På Facebook Det var i april 4 1/2 år gamle Mr. Magoo ikke kom hjem igjen til matmor Mari Rosland, som ante uråd og begynte å lete. Etter ei uke, etter et tips, gikk hun inn på en sambygdings Facebook-profil - og fant groteske bilder av en død Mr. Magoo, tilsynelatende klemt i hjel under en garasjeport.

Til et av bildene var teksten:

«Sånn går det når du trenger deg inn i garasjen å [sic] pisser på Harleyen.;o)»

Rosland anmeldte straks mannen, som fjernet bildene fra profilen - men ikke før hun hadde kopiert dem til sin egen PC. Da hun kontaktet sambygdingen, var svaret at katten riktignok døde i garasjen hans, men at det skjedde ved et uhell: Han skal ha smelt igjen porten for å skremme, ikke for å drepe.

FANT SIN DØDE KATT PÅ FACEBOOK: Mari Rosland (27) fra Varhaug i Rogaland sjekket en sambygdings Facebook-profil etter et tips. Der fant hun bildene av sin døde katt. Foto: MARIE VON KROGH
FANT SIN DØDE KATT PÅ FACEBOOK: Mari Rosland (27) fra Varhaug i Rogaland sjekket en sambygdings Facebook-profil etter et tips. Der fant hun bildene av sin døde katt. Foto: MARIE VON KROGH Vis mer

Det tror ikke Rosland noe på.

- Hvis det var et uhell, hvorfor kontaktet han ikke meg? Jeg synes det er brutalt at man kan ha det gøy på et dyrs bekostning, sa den sønderknuste katteeieren til Dagbladet.

- For dårlig Henrik Christie, grunnlegger av Facebook-gruppa Bedre rettsvern for dyr, som ble startet nettopp på grunn av Mr. Magoo-saken, undrer seg over henleggelsen.

- Det er litt rart, når det var såpass åpenbare bevis, med bilder på nettet. Vi hadde håpet denne saken skulle bli annerledes enn andre, men det er tydelig at det var noe optimistisk, sier Christie til Dagbladet.

- Hva sier denne saken om dyrs rettsvern i Norge?

- Saken er nok et eksempel på at dyremishandlingssaker blir stemoderlig behandlet i rettsvesenet. Lovene fins, men de blir ikke fulgt opp godt nok. Vi skjønner at det kan være knapt med ressurser ute i lensmannskontorene, men dette er for dårlig.

- Hårreisende - Det er en hårreisende sak. Dyr har også krav på respekt for sitt liv, og rettsbeskyttelse, sa en opprørt advokat Vidar Borgersen til Dagbladet etter å ha lest om saken.

Vestfold-advokaten, som tidligere har hatt suksess med andre dyremishandlingssaker, varslet at han ville bringe Roslands sak inn for retten, som privat straffesak, dersom den ble henlagt.

- Hvis det offentlige ikke tar ansvar i slike saker, risikerer man at noen tar loven i egne hender for å straffe de skyldige. Man må bringe dette for domstolene, slik at de får den straffen de fortjener.

GROTESK: Et annet av bildene som Varhaug-mannen hadde liggende ute på Facebook-sida si - og som sporenstreks ble fjernet etter politianmeldelsen. Foto: PRIVAT
GROTESK: Et annet av bildene som Varhaug-mannen hadde liggende ute på Facebook-sida si - og som sporenstreks ble fjernet etter politianmeldelsen. Foto: PRIVAT Vis mer

Politiadvokat Haukland sier politiet har tatt saken på alvor.

- Vi har hatt en bred teknisk og taktisk etterforskning, sier han.

Haukland opplyser til Dagbladet at han så langt ikke har mottatt noen henvendelse om stevning fra advokat Borgersen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Rosland eller Borgersen for en kommentar til henleggelsen.

• MARIE SIMONSEN KOMMENTERER: «En katt fortred»

IKKE IMPONERT: Henrik Christie, grunnlegger av Facebook-gruppa Bedre rettsvern for dyr, mener henleggelsen av saken er nok et uttrykk for dyrs dårlige rettsvern i Norge. Foto: JON TERJE H. HANSEN/DAGBLADET
IKKE IMPONERT: Henrik Christie, grunnlegger av Facebook-gruppa Bedre rettsvern for dyr, mener henleggelsen av saken er nok et uttrykk for dyrs dårlige rettsvern i Norge. Foto: JON TERJE H. HANSEN/DAGBLADET Vis mer