Katten Freddy (10 md.) fikk poten inn i mårfelle

Måtte avlives.

TRAGISK SYN: Dette var synet som møtte Freddys eier på morgenen i går. Den 10 måneder gamle katten hadde fått den ene poten inn i ei dårlig sikret mårfelle. Foto: PRIVAT / DYREBESKYTTELSEN
TRAGISK SYN: Dette var synet som møtte Freddys eier på morgenen i går. Den 10 måneder gamle katten hadde fått den ene poten inn i ei dårlig sikret mårfelle. Foto: PRIVAT / DYREBESKYTTELSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Katten Freddy ble bare 10 måneder gammel. I går fikk han poten inn i ei ulovlig oppsatt mårfelle og pådro seg så alvorlige skader at han måtte avlives.

Hørte katten skrike Det var i 10-tida i går at Freddys eier gikk ut på trappa og hørte katten skrike. Den sjokkerte eieren fant katten med poten inni fella, som var satt opp med bacon som han tydeligvis hadde forsøkt å få tak i. Fella hadde klappet igjen over poten, og livet sto ikke til å redde; Freddy ble avlivet på stedet av veterinær.

Nå akter både katteeieren og Dyrebeskyttelsen å anmelde mårjegeren, som de opplyser at de kjenner identiteten på. Organisasjonenes daglige leder Linn Krogstad karakteriserer saken som graverende og mener det er svært viktig at saken får konsekvenser for gjerningspersonen.

- Denne katten har fått en grusom avslutning på livet, og dette er et klart lovbrudd. Dessverre har vi også tidligere vært borti liknende saker, og nå forventer vi en straffereaksjon som samsvarer med ugjerningen som er begått, samt inndragning av jegerens autorisasjon, sier Krogstad i en pressemelding.

Dyrebeskyttelsen ønsker at all bruk av slike snarer og feller blir forbudt, fordi de mener de kan påføre dyra unødvendig lidelse.

- Mårfeller er beklageligvis tillatt i Norge, men skal settes opp slik at ingen andre dyr skal kunne skade seg på fella. Dette hensynet var åpenbart ikke tatt i dette tilfellet, sier hun.

Utbredt type feller Denne typen feller, som er utformet for å fange mår og mink, fås kjøpt over disk og er utbredt i Norge. Roar Lundby, jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), sier at slike feller er effektive og humane måter å avlive viltet på - hvis de brukes riktig.

- Den på bildet er ei normal, god felle. Men brukerne plikter i henhold til loven å sette dem opp slik at de ikke kan fange opp andre dyr enn mår og mink. Derfor skal de enten henges opp i et tre, eller ha en tut som er såpass lang at hunder og katter ikke får labbene inn, sier Lundby til Dagbladet.

Ifølge jaktkonsulenten er det åpenbart at fella Freddy ble fanget i, ikke er brukt forskriftsmessig.

- Det er lite sannsynlig at katten hadde fått poten inn dersom fella var blitt satt opp riktig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer