- Katten må ha Downs syndrom fordi den er så dum.

Margaret Eckbos uttalelser skaper sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Ninas sønn Bendik (16) har Downs syndrom. Nå rykker hun ut mot Oslo-byråd Margaret Eckbos uttalelse i Dagbladets Magasinet om at katten hennes måtte ha Downs syndrom. Eckbo representerer Frp.

- Mange med Downs syndrom leser både bøker og aviser, sier Nina Skauge. Hun er styremedlem i foreningen Ups and Downs i Hordaland og driver forlag med litteratur om Downs syndrom.

Flere henvendelser

Både Dagbladet, FFO og Ups and Downs har mottatt en rekke henvendelser. Det Nina Skauge og mange andre har reagert på, er disse uttalelsene Eckbo kom med i Magasinets portrettintervju med henne lørdag:

«PLINGELING. Der kommer Minus svinsende med bjelle i halsbåndet. Margaret må le.

- Jeg tror katten har Downs syndrom.

- Javel?

- Minus er så dum. Hun kan ikke mjaue. Hun kan ikke fange mus. Og når linerlen tripper på verandagulvet, synes hun det er litt skummelt, så da trekker hun seg unna. Hun spiser ikke engang fisk, for det er ikke sikkert den er helt død! Ha ha ha!»

- Jeg er sjokkert. Jeg forventer at hun legger seg flat og kommer med en uforbeholden unnskyldning, sier Jarl Ovesen, assisterende generalsektretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

- Mangler forståelse

At Margaret Eckbo er byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, gjør ifølge Ovesen ikke saken bedre.

- At en profilert politiker kommer med en slik uttalelse tyder i beste fall på at hun har en total mangel på forståelse for hva som sårer.

Birger Otto Libell fra Nesoddtangen har en datter med Downs syndrom. Han har sendt e-post til medlemmene av Ups and Downs i Oslo og bedt dem sende sine reaksjoner til Eckbo.

- Dumhet forbindes altfor ofte med Downs syndrom. For eksempel er tittelen på filmen Mongoland veldig uheldig, sier han.

Margaret Eckbo ber om unnskyldning:

- Jeg er veldig lei meg for at det kom fram sånn. Jeg ber om unnskyldning. Det var katten min jeg omtalte som dum.

Hun tenkte ikke på at sitatet ville støte noen:

- Det er jo slike mennesker jeg er byråd for. Jeg har truffet mange flotte mennesker med Downs syndrom, sier hun.

MOR OG SØNN: - Både de som selv har Downs syndrom og deres familie tar seg veldig nær av slike uttalelser, sier Nina Skauge. Sønnen Bendik har Downs syndrom.
BEKLAGER: - Jeg ber om unnskyldning, sier Margaret Eckbo (Frp), som ble intervjuet i Magasinets portrett lørdag.