Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Katten og reven

Den franske presidenten har giftet seg. Men folket har slått opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adressen var den beste i Paris: 55, Rue du Faubourg St.-Honoré. Brudekjolen var snøhvit, forlovelsesdiamanten rosa. Brudgommen var formelt kledd i dress og slips, og hans to forlovere representerte bokstavelig talt luksusmerkene Louis Vuitton og Prada. Da den franske presidenten giftet seg med den italienskfødte sangeren Carla Bruni i Elyséepalasset lørdag, gjorde han lite for å endre kallenavnet «President Bling Bling».

Men festlighetene måtte avbrytes utpå kvelden. Opprørere beleiret palasset til Sarkozys presidentkollega i N’Djamena, hovedstaden i den gamle franske kolonien Tsjad. For den franske presidenten var det et dårlig omen: Morgenen etter bryllupsnatta med sin tredje kone våknet han til meningsmålinger som viste at populariteten var sunket med tretten prosent siden nyttår. Oppslutningen hans er nå nede i 41 prosent. Flertallet av franskmennene er definitivt ferdig med hvetebrødsdagene, akkurat når presidenten begynner sine.

En av de hyppigst siterte passasjene i franskmennenes yndlingsbok «Den lille prinsen», er scenen der en rev forklarer hvordan man temmer ham. Det er en lang prosess, der prinsen tålmodig må sette ut mat til samme tid hver dag, for at reven skal kunne stole på prinsens gode vilje og utholdende kjærlighet. Men Nicolas Sarkozy – forelsket som han er i en kvinne som omtaler seg selv som «en katt og en mannetemmerske» – har vanskjøttet avtalen med reven. «Le Désamour» er ordet franske medier nå bruker om folkets forhold til presidenten: En avforelskelse. Hovedårsaken er den stramme økonomien, som han ikke har fått skikk på. Men franskmennene oppgir også alt fokuset på presidentenes privatliv som negativt.

Sarkozys proklamering av at han ikke vil skjule sine private forbindelser, slik tidligere presidenter og ministere har gjort, har ikke gjort ham mer populær i et land som fremdeles synes det er rett og rimelig at statsmenn har elskerinner, bare de ikke snakker om dem. At han giftet seg med Bruni, etter bare tre måneders romanse, og sånn sett gjorde slutt på protokollproblemene, har dermed heller ikke roet gemyttene. «Man må passe på ikke å fjerne magien fra de offisielle funksjonene», sa nasjonalforsamlingens president, Jean Louis Debré bryskt. «Å inneha slike funksjoner innebærer å vise en viss tilbakeholdenhet». Akkurat dét ligger ikke for Nicolas Sarkozy. Men de 300 nye ideene turbopresidenten vil lansere for Frankrike har druknet i larmen rundt stigende matvarepriser og påstander om at han og Bruni ga hverandre gaver for 750.000 kroner til jul.

Ironisk nok er bruden selv ingen tilhenger av presidentens politikk. Som italiensk statsborger stemte hun ikke ved valget, men sa hun foretrakk sosialistenes Ségolene Royal, og hun har offentlig kritisert ektemannens forslag om å DNA-teste innvandrere. I tillegg til de berømte rockestjerne-ekskjærestene Mick Jagger og Eric Clapton, har Carla vært koplet til tidligere statsminister for sosialistpartiet, Laurent Fabius. Men hun er skeptisk til franskmenn flest: De er i dårlig humør og konstant negative. Likevel har Carla Bruni vært uhyre populær i landet hun har bodd siden hun var fem år. Debut-cd-en hennes fra 2002, «Quelqu’un m’a dit», der hun synger så vakkert at folk burde kreve at myndighetene innfører en lov mot ensomhet, solgte to millioner eksemplarer og fikk kjempekritikker. cd-en inneholder også en kjærlighetserklæring til faren til den seks år gamle sønnen hennes, filosofen Raphaël Enthoven, som «ser ut som en engel, men er en djevel i kjærlighetens kunst». Om seg selv sa Bruni til avisa Le Figaro seinest i fjor at monogamiet kjeder henne grenseløst.

Likevel skal hun stille seg positiv til å opptre som førstedame. Presidentperioden varer tross alt bare i fem år. Altfor kort tid til å temme en villkatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media