BESKYTTET RÅDYRKALVEN MOT SKJÆRER:  Katten Sølve tok beskytterrollen for det nyfødte rådyret i en hage i Porsgrunn til mor dukket og tok over. Foto: Svein Kristiansen.
BESKYTTET RÅDYRKALVEN MOT SKJÆRER: Katten Sølve tok beskytterrollen for det nyfødte rådyret i en hage i Porsgrunn til mor dukket og tok over. Foto: Svein Kristiansen.Vis mer

Katten Sølve tok jobben du aldri må prøve på

Biolog: - Nyfødte rådyrkalver greier seg aldri hvis de blir klappet av mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under morgensola i går våknet Svein Kristiansen i Porsgrunn til en rørende naturopplevelse.

Ute i hagen, ved sykehuset i utkanten av bysentrum, lå en nyfødt rådyrkalv, og det var huskatten Sølve som hadde tatt på seg rollen som vokter over den knøttlille skapningen.

- Det er nesten daglig rådyrbesøk her, men hagen er aldri blitt brukt til fødsler. Det var ingen rådyrmor å se i nærheten, og først var jeg redd for at Sølve skulle gjøre noe galt med den nyfødte. Han er ikke så stor til å være fire år gammel, men det lille krypet i grasset var jo bare halve størrelsen, sier Kristiansen til Dagbladet.

Jagde vekk skjærer
Ikke er katten noen tøffing heller etter å ha fått skikkelig juling av noen større artsfrender, men han har lært seg å jage innspåslitne skjærer.

Og nå viste Sølve farsinnstinkter som var helt ukjente for Kristiansen. Katten jagde vekk skjærer, og flyttet seg ikke en tomme fra den nyfødte.

- Han lå der i over to timer, mens kalven lå helt stille. Han var til og med bortpå den med snuta og labben, forteller Kristiansen til Telemarksavisa.

Men hva gjør en hageier i byen med et nyfødt rådyr ?

Mor er i nærheten
Svaret er ingenting. Svein Kristiansen visste ikke, og ringte viltnemnda om råd.

- Det var veldig klokt. I de aller fleste tilfeller er rådyrmor i nærheten, og alt er ødelagt hvis mennesker tar på eller flytter den nyfødte. Da vil mora kjenne menneskelukt, og kommer ikke tilbake.

- Dermed vil den nyfødte tørke ut og sulte i hjel i løpet av kort tid, sier viltnemnd-leder Espen Paus i Porsgrunn til Dagbladet.

Det var han som kom etter at hageeieren hadde bedt om råd torsdag morgen. Da var det allerede flere skuelystene kommet.

- Jeg ga beskjed om at de for all del ikke måtte ta på den nyfødte, og heller trekke seg tilbake.

«Forlatte» kalver
Og så skjedde det som nesten alltid skjer: etter tre timer kom rådyrmor, snuste på kalven som kom seg på beina og fikk melk. Kristiansen har sett det samme rådyret med kalv i hagen sin også de par siste årene. Men rådyret har aldri født der.

- Og i formiddag, et døgn etter, kom mor og barn tuslende hit i hagen igjen i skjønn forening, fortelelr Kristiansen.

Viltnemnder over store deler av landet får masse henvendelser i disse dager om «forlatte»  rådyrkalver.

- Det spesielle med rådyr er at de alltid gjemmer seg noen timer etter fødsel og lar kalven ligge aleine. Og det spesielle med rådyrkalver er at de ikke utsteder noen form for lukt den første tiden etter fødselen. Ikke en gang reven kan lukte dem, sier Paus, som er utdannet biolog og underviser i faget.

- Greier seg aldri

- Hva skjer med rådyrkalver som blir flasket opp av mennesker og satt ut i skogen seinere ?

- De greier seg aldri. Enten skjønner de ikke hvordan de skal skaffe seg mat selv, eller så blir de lett offer for gaupe eller andre rovdyr. De er avhengige av å være med mor fra dag en for å lære seg naturens gang, sier Paus.

- TV 2-nyhetene viste nettopp en reportasje om en kvinne som flasker på to ekornunger på kjøkkenet. Er det klokt ?

- Nei. Enten det er rådyr, ekorn eller grevlingunger som blir avhengig av mennesker fra starten av livet, vil de aldri klare seg selv siden. Så de som tar på seg en slik foreldrerolle, må være forberedt på å gjøre det så lenge dyret lever, sier biologen.

- Hva skjer med nyfødte rådyrkalver der mor er drept i trafikken ?

- De blir avlivet av viltnemnda i de aller fleste tilfellene.