Katten som kan knuse Clintons presidentdrøm

Enkelte mener at behandlingen «Socks» fikk av Hillary Clinton skader hennes image.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Katten Socks ble medlem av familien Clinton da de flyttet inn i Det hvite hus.

Socks ga den heller kjølige og forretningsmessige Hillary sjansen til å vise fram sine mer omsorgsfulle, moderlige sider. I tillegg til at den firbente også fikk fram smilet på datteren Chelsea.

Men hvor er Socks i dag? spør den britiske avisa Times Online.

Behandlingen Socks fikk av Hillary Clinton kan klore riper i lakken på den av demokratene som tippes å gå seirende ut av nominasjonsvalgene om tre måneder.

- Kalkulerende og kjølig

Til nå har Hillary Clinton gjennomført en nærmest prikkfri valgkamp og hun leder stort på meningsmålingene, skriver seniorforsker Svein Melby i Dagbladet.no-kommentaren Hva kan stoppe Hillary?.

Clintons akilleshæl er at hun kan virke overlegen og står i fare for å virke programmert, kalkulerende og kjølig, mener forskeren ved Senter for transantlantiske studier.

Historien om katten Socks går til kjernen av det som kan legge den tidligere presidentfruens presidentdrøm i grus, mener den amerikanske skribenten Caitlin Flanagan.

SER LYST UT: Hillary Rodham Clinton ligger godt an på meningsmålingene og har gjort en nærmest feilfri valgkamp til nå. Er det historien om katten Socks som skal stoppe henne fra å bli USAs neste president? Foto: REUTERS/Kimberly White/SCANPIX
SER LYST UT: Hillary Rodham Clinton ligger godt an på meningsmålingene og har gjort en nærmest feilfri valgkamp til nå. Er det historien om katten Socks som skal stoppe henne fra å bli USAs neste president? Foto: REUTERS/Kimberly White/SCANPIX Vis mer

- I historien om menneskelig ondskap, kommer det å kvitte seg med et kjæledyr nær toppen av lista, skriver Flanagan i det siste nummeret av The Atlantic Magazine.

I artikkelen med den relativt sterke tittelen «No Girlfriend of Mine» peker Flanagan på hvordan hun mener Socks ble et offer for Clintons propagandamaskineri.

Det hvite hus lanserte nettsider for barn der de brukte Socks og familiens brune labrador Buddy som «veivisere».

Her kan du gå inn på nettsida Velkommen til Det hvite hus for barn».

Og Hillary selv skrev boka: «Kjære Socks, kjære Buddy: Barns brev til de første kjæledyra».

I boka skriver eks-presidentfruen: «Først da Socks og hans tøymus flyttet inn i Det hvite hus ble det et hjem». Hillary Clinton skriver også at kjæledyr likner «mer en adopsjon enn en ervervelse».

Dumpet Socks hos sekretæren

Men da Clinton måtte flytte ut til fordel for George W. og Laura Bush fikk ikke Socks være med på flyttelasset.

Katten som kan knuse Clintons presidentdrøm

Etter å ha bodd flere år sammen med Bill, Hillary og Chelsea ble Socks dumpet hos Betty Currie, Bill Clintons personlige sekretær.

At Clinton-familien, og spesielt Hillary, forlot Socks på den måten opprørte de mer enn 6000 medlemmene av fanklubben opprettet for presidentkatten.

Journalister som forsøkte å spørre om Socks på pressekonferanser i Det hvite hus fikk bare vage svar, og da fanklubben fikk svar på en skriftlig henvendelse til Hillary angående Socks, var det et «kjølig og nedlatende svar» de fikk, skriver Caitlin Flanagan.

I brevet står det blant annet:

«Takk for e-postene angående Socks. Clinton-familien har forståelse for din bekymring. For å gjøre denne overgangsperioden så lett som mulig for Socks, har familien bestemt at det beste er (...) om han blir hos noen han kjenner og som han har tilbrakt mye tid sammen med de siste åtte årene».

Her kan du lese hele svaret fra senator Clinton.

Under angrep

Men denne noe ulykksalige dyrehistorien vil neppe legge de helt store hinderne i veien for Hillary Clintons eventuelle retur til Det hvite hus.

Analytikere mener hun i valgkampen har lykkes med å mykne sitt image, og hennes seniorrådgiver, Mark Penn, regner med at opp til en fjeredel av de kvinnelige republikanske velgerne vil stemme for Hillary Clinton.

Med de lyse prognosene har motstanderne - fra begge partier - begynte å rette tyngre skyts mot Clinton.

Rudy Guliani, en av de republikanske kandidatene, kritiserer Clinton for å mangle erfaring.

- Hun har aldri drevet en by, hun har aldri drevet en delstat, hun har aldri drevet et selskap, hun har aldri møtt en arbeidsstokk. Hun har aldri vært ansvarlig for sikkerheten til millioner av mennesker, sier Guliani, ifølge The Times.

Barack Obama, Clintons trolig argeste konkurrent på demokratenes side, har begynt å angripe henne mer direkte. Han sier han er lei av at Clinton skifter politisk standpunkt utfra meningsmålinger og de andre kandidatenes politikk.

Eksempelet Obama blant annet viser til, er hvordan Clinton støttet en resolusjon i Senatet som gikk inn for å stemple Den iranske revolusjonsgarden som en terrororganisasjon.

Etter å ha fått kritikk fra både Obama og John Edwards, en av de andre kandidatene, ga Clinton støtte til en resolusjon som ville forby et angrep på Iran uten godkjenning fra Kongressen.

Tre tiår på vei bort fra seg selv

Clinton sa i forrige uke at favorittstempelet gjør henne ukomfortabel.

- Det gjør meg nervøs og vi vil fortsatt jobbe for å få hver eneste stemme, sa Clinton.

Skribenten, Caitlin Flanagan, som brakte historien om Socks fram i lyset igjen, er ikke blant dem som vil la seg forføre av tanken på at USA skal få sin første kvinnelige president.

Og hun har definitivt ikke tro på at Clinton vil stå for myke verdier som kvinne.

- Å utnytte følelsene til godtroende og snille mennesker - vel, det er bare enda et eksempel på hva tre tiår på vei bort fra den jenta hun en gang var og til den kvinnen som omgivelsene og ambisjonene har gjort henne til, skriver Flanagan.

PRESIDENTIAL: Clinton-katten Socks på podiet i presserommet i Det hvite hus 19.mars 1994.
DYRENES VENN: Her poserer Hillary Clinton sammen med familiens katt Socks og labradoren Buddy. Bildet er fra 1999.
KOM MED BOK: USAs tidligere førstedame skrev bok der hun blant annet fortalte om hvilket ansvar dyrehold innebærer.
NYTT HJEM: Etter åtte års tro tjeneste i Det hvite hus og hos familien Clinton ble Socks overlatt til Bill Clintons personlige sekretær Betty Currie.