HJEMME IGJEN: Matmor aner ikke hvor katten Tor Kristian har vært, eller hva han har gjort, etter at han som toåring forsvant fra hjemmet sitt. Nå er han åtte år, og endelig hjemme igjen. Foto: Janne Helen Lorentzsen
HJEMME IGJEN: Matmor aner ikke hvor katten Tor Kristian har vært, eller hva han har gjort, etter at han som toåring forsvant fra hjemmet sitt. Nå er han åtte år, og endelig hjemme igjen. Foto: Janne Helen LorentzsenVis mer

Katten Tor Kristian var to år da han forsvant. Nå har han kommet til rette - seks år senere

- Har ikke peiling på hvor han har vært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har ikke peiling på hvor han har vært i alle disse åra. Dette er bare utrolig. 

Det sier matmor Birgit Johansen i Sandnessjøen i Helgeland til Dagbladet.

Siden 2009 - i seks år - har hun trodd familiekatten Tor Kristian var død. 

Men så, for tre uker siden, kom katten hjem. En familie hadde varslet frivillighetsorganisasjonen Kattens SOS om en kjærlighetssyk katt i nabolaget, og fikk tatt bilder av katten som da var blitt åtte år. 

- Lette og lette - De kjente igjen katten vår. Han er enkel å kjenne igjen med det spesielle merket i ansiktet og med de store labbene sine. Men at han lever er bare helt utrolig, sier Johansen. 

ENDELIG HJEMME: Tor Kristian kan slappe av hjemme igjen, seks år senere. Foto: Rikke Kristine Nilsen
ENDELIG HJEMME: Tor Kristian kan slappe av hjemme igjen, seks år senere. Foto: Rikke Kristine Nilsen Vis mer

Det var Helgelands blad som først omtalte saken. 

Det var en junidag i 2009, at katten deres forsvant. Johansens datter Rikke Nilsen var bare 14 år. 

- Vi lette og lette, men ingen hadde sett ham. Vi hang opp lapper og etterlyste ham. Hun var helt utrøstelig. Hun var så glad i ham. Vi var sikre på at han var død, sier Johansen. 

LITEN GUTT:> Tor Kristian var 12 uker gammel da familien fikk ham. Da han forsvant, var han to år gammel. Foto: Janne Helen Lorentzsen
LITEN GUTT:> Tor Kristian var 12 uker gammel da familien fikk ham. Da han forsvant, var han to år gammel. Foto: Janne Helen Lorentzsen Vis mer

Datteren skulle bli 20 år før hun til sin overraskelse fikk se Tor Kristian igjen. 

- Nå går hun bare rundt med smil om munnen. Og Tor Kristian fotfølger både henne og meg. Han er så kosete, sier Johansen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Feitere og feitere Katten var lurvete og hadde en cyste i kjeven. Han har gått på antibiotika, er blitt kastrert og holdes foreløpig innendørs.  

- Har dere noen anelse om hvor han kan ha vært de siste seks åra? 

- TRODDE HAN VAR DØD: Matmor trodde aldri hun skulle få se Tro Kristian igjen. Foto: Privat
- TRODDE HAN VAR DØD: Matmor trodde aldri hun skulle få se Tro Kristian igjen. Foto: Privat Vis mer

- Nei, vi har ikke peiling. Men før han forsvant merket vi at han ble feitere og feitere, og kom hjem med lenger mellomrom. Han var borte i en måned, og så kom han tilbake, før han forsvant i 2009. 

Matmor tror likevel ikke Tor Kristian har bodd hos noen i de siste seks åra. 

- Men slik jeg vi har forstått det, er det ikke bare vår katt som har forsvunnet. Det er mange som setter ut mat til kattene, og det er ikke bra i det hele tatt. Når det konstant er mat ute, så klarer de seg med det. Det er ikke bra. 

- Skvetten og redd Nå er Johansen og datteren Rikke glade for å ha katten sin hjemme igjen. 

STOR KATT: Tor Kristian har blitt åtte år. Foto: Rikke Kristine Nilsen
STOR KATT: Tor Kristian har blitt åtte år. Foto: Rikke Kristine Nilsen Vis mer

- Det er utrolig fint. Han er nå åtte år og en flott herremann, skikkelig staselig. Han har kommet seg godt, han er kastrert og barbert så pelsen skal bli bedre. Han var skvetten og redd først, men nå er han ordentlig kosete, sier matmor. 

- Det er helt suverent. Da han kom tilbake, satt jeg meg ned på kne og laget de samme lydene som jeg gjorde da han bodde hos oss. Han snudde seg og kom mot meg med en gang. Jeg er ikke i tvil om at det er ham, sier Johansen. 

Kattens SOS er svært fornøyd med å ha hjulpet familien å få hjem Tor Kristian. 

NOEN ÅR ELDRE: Tor Kristian er «en rolig herremann», ifølge matmor. Nå er han åtte år gammel. Foto: Rikke Kristine Nilsen
NOEN ÅR ELDRE: Tor Kristian er «en rolig herremann», ifølge matmor. Nå er han åtte år gammel. Foto: Rikke Kristine Nilsen Vis mer

- Det er første gang jeg opplever at en katt har vært borte så lenge. Seks år! Det er lenge. Det er helt fantastisk, sier styreleder i Kattens SOS, Janne Helen Lorentzen.