Kattepine for Stine

Leietaker flytta fra fire katter og en undulat - huseier Stine Tidemandsen blir sittende med ansvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VENABYGD/OSLO (Dagbladet:) — Kom da, pus. Psss, psss, lokker Stine Tiedemansen.

Sammen med Wenche Dragon fra Dyrebeskyttelsen på Lillehammer, og datteren Vibecke (13), leiter de etter tre katter som endelig skal få et nytt hjem.

—Det første som slår deg når du åpner døra er stanken. Det er helt grusomt, forklarer Stine.

I tre måneder har i alt fire katter og en undulat bodd alene og isolert i dette huset.

ØDELAGT HUS:  I tre måneder har dyra levd isolert i dette huset. Gulvene i første etasje, samt et soverom må helrennoveres grunnet katteavføring. Huseier Stine Tidemandsen (midten), og datter Vibecke (13) (t.v) og Wenche Dragør fra Dyrebeskyttelsen på Lillehammer.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
ØDELAGT HUS: I tre måneder har dyra levd isolert i dette huset. Gulvene i første etasje, samt et soverom må helrennoveres grunnet katteavføring. Huseier Stine Tidemandsen (midten), og datter Vibecke (13) (t.v) og Wenche Dragør fra Dyrebeskyttelsen på Lillehammer. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Eieren skulle på ferie i Sør-Europa, men etter tre måneder fikk Stine beskjed om at han har flyttet dit for godt. Overalt i huset ligger søppel og katteavføring.

Tregulvet i første etasje er totalskadd, det samme er ett av soverommene.

Renovasjon av huset vil koste flere tusen kroner. Men det er ikke bare regningen for husskadene som faller i fanget på Stine — siden hun er eier av dyras bolig og har på et tidspunkt gitt dem mat, blir hun ansvarlig for dyra.

- Jeg ble veldig opprørt. Det er helt tragisk, sier Stine. —Jeg tok kontakt med Mattilsynet for å hjelpe meg videre med hva jeg skulle gjøre med kattene. Jeg har ikke økonomi til å ta meg av dem, dessuten har jeg tre katter fra før. Jeg fikk beskjed om at siden jeg har matet dyrene så er de plutselig mine. Problemet er mitt.

Nytt hjem Hun tok kontakt med Dyrebeskyttelsen, som til tross for knapp kapasitet, kom henne til unnsetning.

FINNE NYTT HJEM: Wenche Dragør fra Dyrebeskyttelsen på Lillehammer tar med seg dyra for å prøve og finne et nytt hjem til dem.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
FINNE NYTT HJEM: Wenche Dragør fra Dyrebeskyttelsen på Lillehammer tar med seg dyra for å prøve og finne et nytt hjem til dem. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Selv har hun omplassert en katt og undulaten, nå skal de hjelpe henne med å finne et nytt hjem til resten av dyra.

Etter en times intens kattejakt er alle dyra fanget opp.

Stine forteller til Dagbladet at hun er svært letta:

—Jeg er glad for at kattene kan få et nytt hjem, og ikke må avlives, forteller Stine.

—Dette er et kjent fenomen, og det er irriterende at problemet blir overlatt til huseier når de henvender seg for å få hjelp, sier Wenche Dragon til Dagbladet.
Huseiers ansvar Åse Vigerud seniorinspektør i Mattilsynet, ved distriktskontoret for Gudbrandsdalen, bekrefter at huseier, så sant man mater dyrene, får det moralske ansvaret for dyra:

KATTE-JAKT: Etter en times katte-jakt fikk Wenche og Vibecke tak i alle kattene.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
KATTE-JAKT: Etter en times katte-jakt fikk Wenche og Vibecke tak i alle kattene. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

—Det er et kinkig spørsmål, men mater du dyra blir det som å overta et ansvar, og du vil bli sittende med det økonomiske ansvar. Vi kan ikke gripe inn i det tilfellet, vi kan bare gi råd, sier Vigerud.

Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, forteller at de årlig får om lag 100 henvendelser fra huseiere som har fått ansvaret for frareiste dyr.

—Mattilsynet har en feil forståelse av regelverket. I dyrevernloven heter det at man er pliktig til å hjelpe dyr i nød. Når straffen for å hjelpe blir at du er ansvarlig for dyret, skremmer det folk fra å hjelpe. Ansvaret faller da over på frivillige og idealister, og skal vi ta ansvaret bør staten ta regningen, forklarer Eidsmo.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med kattenes tidligere eier.

FIN FORM :Hos dyrlegen på Lillehammer blir kattene sjekket. De er i fin form tiltross for forholdene de har levd i i tre måneder. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
FIN FORM :Hos dyrlegen på Lillehammer blir kattene sjekket. De er i fin form tiltross for forholdene de har levd i i tre måneder. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer