TAR DET HELE MED ET SMIL: Newzealandske vinprodusenter har den siste tiden lansert en rekke viner som spiller nettopp på at vinen inneholder mikroskopiske mengder katteurin. PRODUKTFOTO
TAR DET HELE MED ET SMIL: Newzealandske vinprodusenter har den siste tiden lansert en rekke viner som spiller nettopp på at vinen inneholder mikroskopiske mengder katteurin. PRODUKTFOTOVis mer

Katteurin og svett pasjonsfrukt årsaken til vinsuksessen

Hemmeligheten bak New Zealands populære Sauvignon Blanc-viner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Frister det med en smak av modent lær eller blyantspiss? Hva med lakris, perlende fruktighet eller velhengt kjøtt?

Vinanmeldere har et helt eget sjargong, som til tider kan være noe uforståelig for utenforstående.

Men av og til overgår smaksbeskrivelser det som som kan sees på som fristende for vanlige vinamatører.

En gruppe vineksperter har brukt seks år på å definere smaken som kjennetegner de newzealandske vinene, basert på den grønne Sauvignon Blanc-druen, ifølge The Sydney Morning Herald.

Vinens suksessoppskrift viste seg å bestå av tre hovedkomponenter: søt, svett pasjonsfrukt, asparges og katteurin.

Ulike regioner
Vinforskerne brukte nærmere 76 millioner kroner på å smake seg fram til resultatet.

Vinen produsert i regionen Wairarapa, i nærheten av landets hovedstad Wellington, hadde ifølge studien, den mest framtredende urinsmaken.

Druer fra Marlborough-distriktet ga derimot vin som smakte passjonsfrukt og asparges.

Bryr seg ikke
Forskningen har fått mye medieomtale i Australia og New Zealand.

Flere eksperter har uttrykt frykt for at funnene vil skremme forbrukerne fra å kjøpe newzealandsk vin.

Andre har avfeid studien som nærmest en snobbete og tullete tilnærming til vin.

- De fleste stopper ikke opp og tenker over hva de drikker, mener en anonym vinforhandler The Sydney Morning Herald har snakket med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De aller fleste drikker for kosens skyld, de stopper ikke opp for å analysere vinen, utdypet han.

Gir spennende smak
Forhandleren får støtte av vinspesialisten Sue Blackmore, som foreleser om nettopp vin ved universitet i Lincoln, New Zealand.

- Her snakker vi om én milliarddel. Veldig små mengder som gjør vinen mer kompleks og interessant, kommenterer hun og fortsetter:

- Det hadde ikke vært noe særlig hvis du hadde hatt flere bestanddeler som avga katteurin til vinen, men det er utrolig hva litt kan gjøre for vinen.

Byttet navn
Forskningsansvarlig ved Plant & Food-laboratoriumet, Roger Harker, påpeker at det har lenge vært vanlig at vinanmeldere og -kjennere bruker uttrykk som katteurin, grønnsaks- og platenavn og kjemiske ingredienser for å beskrive ulike viner.

- Nå begynner markedet bare å følge etter i sine beskrivelser, utdyper han.

Ikke alle ser på forskningsrapporten som dårlige nyheter.

En vingård, Cooper's Creek, har allerede skiftet ut etikken på en av sine viner.

Det nye navnet: «Cat's Pee on a Gooseberry Bush».