NI LIV?: Myten sier at katten har ni liv, og katten Lille Major overlevde utrolig nok den omkring 900 kilometer lange ferden fra Sør-Danmark til Oslo. Foto: FORENINGEN FOR OMPLASSERING AV DYR
NI LIV?: Myten sier at katten har ni liv, og katten Lille Major overlevde utrolig nok den omkring 900 kilometer lange ferden fra Sør-Danmark til Oslo. Foto: FORENINGEN FOR OMPLASSERING AV DYRVis mer

Kattungen Lille Major overlevde 900 kilometer i motorrommet på bil

- Det er helt utrolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av juli fikk Vigdis Volden og kjæresten Viktor en stor overraskelse da de parkerte bilen på Marienlyst i Oslo etter å ha kjørt hjem fra Paris og siste etappe av Tour de France.

De hadde gjort et stopp for å sove over i Danmark, omkring en mil fra grensa til Tyskland.

Derfra hadde de fått med seg en uventet blindpassasjer.

Plutselig hørte paret lyder fra under bilen, og etter å ha gjort en sjekk under panseret, så de en liten pelsdott ved dekselet i bunnen av motorrommet på bilen.

Den ni uker gamle kattungen hadde ikke stukket av hjemmefra eller gått seg bort.

Katten hadde vært blindpassasjer i motorrommet på den omkring 900 kilometer lange turen fra helt sør i Danmark til Oslo.

- Helt utrolig Katten har nå fått navnet Lille Major.

FANT KATTEN: Vigdis Volden fikk seg litt av et sjokk da hun parkerte i Oslo og hørte kattelyder fra under bilen. Foto: Privat
FANT KATTEN: Vigdis Volden fikk seg litt av et sjokk da hun parkerte i Oslo og hørte kattelyder fra under bilen. Foto: Privat Vis mer

- Vi kjørte fra Danmark den morgenen med målet om å nå Norge samme dag. Vi stoppet tre ganger på veien, og da vi parkerte på Marienlyst etter nesten tolv timer hørte jeg at det var en katt. Det var utrolig at den hadde overlevd turen. Jeg var redd den skulle ha stygge sår på grunn av varmen og den lange tida på motorveien, men han var helt fin, forteller Vigdis Volden til Dagbladet.

De ringte brannvesenet som jekka opp bilen og skrudde løs plata. Da stakk katten av og en større aksjon for å få tak i katten som hoppet fra bil til bil, ble satt i gang.

Katten begynte å gjemme seg i andre biler uten at den var å finne. Brannvesenet og frivillige fra Foreningen for omplassering av dyr var involvert i den rundt tolv timer lange redningsaksjonen før de endelig fikk fakket Lille Major.

Ved hjelp av en mobilapp for kattelyder fikk de lokalisert katten under et panser, og lettelsen var stor da de fikk tak i eieren som låste opp panseret.

- Vi ringte umiddelbart gjestgiveriet vi hadde bodd på da katten ble oppdaget, og sendte et bilde. Gjestgiveriet bekreftet at det var deres katt, men at den uansett skulle omplasseres. Vi har dessverre ikke mulighet til å ha den selv, så ansvaret ble gitt videre til FOD som skal omplassere den, sier hun.

- Dehydrert - Det er helt utrolig at den overlevde turen. Det er varmt, mye bevegelser og vifter som går. Det er en veldig lang tur og det er bare flaks at den har blitt med hele veien, sier Sindre Engen, daglig leder i FOD, som nå har ansvar for omplassering av katten.

- Med de farene den har vært utsatt for, er det utrolig at den klarte å overleve. Formen hans var ikke så aller verst. Han var dehydrert, men ga likevel et godt inntrykk hos veterinæren, sier han.

Historien kan høres for god ut til å være sann, men den ni uker gamle katten er ikke større enn en ganske stor håndflate.

- Den kan krype inn de minste plasser. Den var ganske skremt da den kom, men har det bra nå, sier katteansvarlig i FOD, Stine Jansen til Dagbladet.

Skal omplasseres Akkurat nå er Lille Major plassert i karantene på AirPet hotel på Maura ved Gardermoen. Den omkring elleve uker gamle katten får rabiesvaksine nå når den er tolv uker gammel og må sitte 21 dager i karantene før den får reise tilbake til FOD.

- Etter det skal den omplasseres, men jeg regner med at det går ganske fort. Katten er veldig fin og har jo denne spesielle historien, sier Engen i FOD.

Engen har aldri før opplevd noe liknende, men en gang kom en katt seg inn i landet fra Sverige via lasterommet på en semitrailer.