Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store kolonier av forlatte katter streifer rundt i Rogaland, sier dyrevernere

Kattungene er alene i verden: Moren ble skutt med luftgevær og måtte avlives

Fortvilede dyrevernere jobber på spreng for å hjelpe katter som forlates og mishandles.

MORLØSE: Dyrevernerne i Lucas Organisasjonen har kalt de tre kattungene som mistet moren for Jade, Jinx og Juno. Her er de tre etter at Lucasorganisasjonen nå har tatt hånd om dem. Foto: Siv Askeland Hana/Lucasorganisasjonen
MORLØSE: Dyrevernerne i Lucas Organisasjonen har kalt de tre kattungene som mistet moren for Jade, Jinx og Juno. Her er de tre etter at Lucasorganisasjonen nå har tatt hånd om dem. Foto: Siv Askeland Hana/Lucasorganisasjonen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da dyrevernerne i Lucasorganisasjonen i Klepp på Jæren torsdag fikk inn en liten kattefamilie fra tettstedet Ogna, skjønte de raskt at noe var alvorlig galt.

- Vi tok røntgen av moren og fant ut at hun hadde en kreftsvulst i jurene, og så satt det ei kule fast i mage/lunge-regionen, forteller Kristina Moi til Dagbladet.

Kula stammet fra et luftgevær, og kattemoren måtte avlives på stedet.

Roper på mor

- Hvor lenge hun hadde gått med den kula vet vi ikke. Det er helt horribelt, sier Moi.

Hun og de andre i Lucasorganisasjonen får vondt av å se hvordan de tre kattungene reagerer.

MÅTTE AVLIVES: Etter et luftgevær-skudd i mageregionen måtte de tre kattungenes mor avlives på torsdag. Her er hun kort før hun ble avlivet. Foto: Siv Askeland Hana/Lucasorganisasjonen
MÅTTE AVLIVES: Etter et luftgevær-skudd i mageregionen måtte de tre kattungenes mor avlives på torsdag. Her er hun kort før hun ble avlivet. Foto: Siv Askeland Hana/Lucasorganisasjonen Vis mer

- De er redde og roper etter mor, og skjønner ikke at de har mistet mamma, sier Kristina Moi.

Hun forteller at saken vil bli politianmeldt nå i dag.

- Jeg håper virkelig at de får tatt dem som har gjort det, sier Moi, som ikke har opplevd en mishandlingssak av denne typen tidligere.

- Skudd er første gang jeg har sett.

Katte-kolonier

Denne sommeren har Lucasorganisasjonen hendene fulle med mishandlingssaker. Ifølge Kristina Moi og Siv Askeland Hana er sommerferien den verste tida av året for katter.

Hana forteller at kapasiteten er sprengt og at det bare blir flere og flere henvendelser.

- Folk dumper kattene sine fordi de skal på ferie. Med barna sine i bilen dumper de kattungene og kjører videre på ferie. Hvis dette er en holdning til dyr som mange har, er det skremmende, sier Kristina Moi.

FÅR TRØST: Kattungen Jinx får trøst av Kristina Moi. Foto: Siv Askeland Hana/Lucasorganisasjonen
FÅR TRØST: Kattungen Jinx får trøst av Kristina Moi. Foto: Siv Askeland Hana/Lucasorganisasjonen Vis mer

Dessverre tyder Lucasorganisasjonen observasjoner nå i sommermånedene på at mange har liten respekt for dyrs lidelser.

- Vi har flere kolonier av 20-30 katter som er overlatt til seg selv, uten mat og uten vann, sier Moi.

Hun forteller at den største katte-kolonien av forlatte dyr som hun har sett var på omkring hundre dyr.

Mattilsynet bekrefter

- Det er mange steder i landet det er slike forhold, dessverre, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet til Dagbladet.

Hun har ikke detaljkunnskap om hvor store katteflokker det er snakk om på de ulike stedene, men sier at det er et problem over hele landet.

- Dette er katter som er hjemløse og ikke har noen eiere, og er utsatt for sult, sykdommer, smitte og skader. Det er ikke dyr som klarer seg godt under norske forhold.

KULA: Her er røntgenbildet av kula i kattemorens kropp. Foto: Lucasorganisasjonen
KULA: Her er røntgenbildet av kula i kattemorens kropp. Foto: Lucasorganisasjonen Vis mer

Knævelsrud tror ikke «folk flest» behandler katter på denne måten, men bekrefter at en del personer dumper eller etterlater katter - gjerne i forbindelse med ferie.

- Det å bare reise fra en katt, er ulovlig, sier hun, og forteller at Mattilsynet i slike tilfeller både kan politianmelde og utstede overtredelsesgebyrer. Hun kjenner ikke til om det konkret har skjedd i kattesaker i 2018, men vet at det har vært utstedt slike gebyrer til folk som har overlatt kjæledyr til seg selv.

Ber politikerne hjelpe

Nå jobber de drøyt 40 frivillige i Lucasorganisasjonen på spreng for å fange inn dyr fra kattekolonier i Rogaland, sammen med organisasjonene Hjelp katten og Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren.

- Det blir mer og mer løskatter, sier Kristina Moi, og etterlyser at politikerne bevilger penger og gjør noe for forlatte og mishandlede dyr i Rogaland.

Moi opplyser at Lucasorganisasjonen ifjor brukte 500.000 kroner - hvorav 300.000 kroner til å betale veterinærer - for å hjelpe katter i nød.

Dette er penger som hentes inn ved hjelp av salg av lodd, dopapir og pengeinnsamling.