- Katyn-massakren var et folkemord

Slått fast av Strasbourg-domstolen 72 år etter.

MASSEGRAV: Her blir en grav med polske soldater gravd ut etter massakren i 1940. Foto: AFP/PAP
MASSEGRAV: Her blir en grav med polske soldater gravd ut etter massakren i 1940. Foto: AFP/PAPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sovjetunionens massakre på tusenvis av polske soldater i Katyn i 1940 var et folkemord, har Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg bestemt.

Russland har dermed krenket rettighetene til slektningene til de drepte soldatene, heter det i kjennelsen fra domstolen, som kom mandag.

15 slektninger av tolv av de drepte soldatene har saksøkt Russland for å ha forsøkte å holde unna informasjon om massakren.

- Saksøkerne har dermed opplevd et dobbelt traume: å miste sine slektninger i krigen og ikke få lov til å vite sannheten om deres død i mer enn 50 år, heter det i kjennelsen.

Om lag 22.000 polske soldater, offiserer og intellektuelle ble likvidert i tre massakrer vest i Russland i begynnelsen av 1940. Massegravene ble funnet da Hitler invaderte Sovjetunionen, og Moskva anklaget først Tyskland for å ha stått bak drapene.

Først i 1990 erkjente Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov at Stalins hemmelige politi hadde gjennomført massakrene.

Helt fram til i dag har Katyn-massakren vært en smertepunkt i forholdet mellom Russland og Polen. De siste årene har Russland løsnet litt på hemmeligholdet rundt massakren, men en rekke dokumenter er fortsatt unndratt offentlighet.

For to år siden omkom Polens president Lech Kaczynski og mange i hans følge i en flyulykke i Smolensk på vei til minneseremoni for ofrene i Katyn.

(NTB-Reuters)

MINNES: Her kneler en polsk kvinne foran minneplatene til soldatene som ble drept av sovjetiske styrker. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko
MINNES: Her kneler en polsk kvinne foran minneplatene til soldatene som ble drept av sovjetiske styrker. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer