Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaunda i husarrest

LUSAKA (NTB-AFP): Zambias 73 år gamle eks-president Kenneth Kaunda ble nyttårsaften løslatt fra et strengt bevoktet fengsel, og satt i husarrest i sitt hjem i hovedstaden Lusaka. Der nektes han nå kontakt med omverdenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge sønnen Wezi har myndighetene stengt telefon-forbindelsen til Kaundas hus, og samtidig jaget tjenerne. Kaunda får ikke drive politisk aktivitet eller gi intervjuer.

Den aldrende statsmannen, som ledet Zambias overgang til uavhengighet i 1964 og satt som president fram til 1991 da han tapte landets første flerpartivalg, får bare ha to besøkende i uka, familien medregnet.

- Det hele er helt bisart. Vi fikk se ham mer i Mukobeko-fengselet enn i hjemmet hans, klaget major Wezi Kaunda i dag.

Et 100-talls politifolk holder vakt utenfor huset, og har også gjerdet inn området med piggtråd.

Kenneth Kaunda ble fengslet av president Frederick Chiluba 1. juledag, og anklaget for å ha medvirket til det mislykkede kuppforsøket en gruppe offiserer gjennomførte i slutten av oktober. Kaunda befant seg da i utlandet, og avviser anklagen.

Etter massivt press fra utlandet, gikk Chiluba nyttårsaften med på å løslate Kaunda fra fengselet, og i stedet plassere ham i husarrest.

Kaundas Forente nasjonale uavhengighetsparti (UNIP), landets største opposisjonsgruppe, raser over husarresten, og sier den kun vil bety en liten forbedring fra oppholdet fengselet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!