Kautokeino tok kraftig avstand fra rasisme

Kautokeino vil ikke ha på seg at innflyttere med en annen etnisk bakgrunn opplever rasistiske tendenser. Det var det klare budskap fra kommuneledelsen, skolen og foreldre samlet til folkemøte onsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er den oppsiktsvekkende mobbesaken der det inuittiske brødreparet Hans (15) og Quasaphi (10) henholdsvis har blitt skutt med luftpistol og jaget mot en jernstang så kraftig at han måtte på sykehus.

Etter at saken ble kjent tidligere i uken, tok ordfører Jan Ole Buljo initiativ til et folkemøte mot mobbing. Han understreker at det er viktig å bygge nettverk rundt den grønlandske familien som har bodd i fire år i Kautokeino. Han understreker at det ikke bare er disse grove tilfellene han vil til livs, men mobbing på bred front.

Bygda kokte

Foreldre i Kautokeino forteller til NTB at samebygda har kokt de siste dagene, og at det er spesielt to ting man reagerer på. For det første at en familie fra et urfolk på Grønland skal oppleve grov og rasistisk motivert vold. Dernest at rektor på ungdomsskolen har blitt oppfattet dit at hun er mest opptatt av at de tre ungdomsskoleelevene om skjøt Hans i bakhodet og i kinnet ikke blir stemplet.

En svært beveget rektor Ellen J. Sara ba de rundt 50 frammøtte innstendig om å bli trodd på at hun fra første stund har tatt kraftig avstand fra mobberne.

Rektor for alle

- Jeg har gjort et forsøk på å være rektor både for mobberne og for verstingene som sto bak mobbingen. De er møtt med de sterkeste refselsestiltak skolen kan gi; utvisning og behandling av saken i personalmøte. Jeg sa også at vi fullstendig tar avstand fra at det rettes skytevåpen mot elever, men dette kom ikke med i det riksdekkende innslaget på NRK, sier rektor Ellen J. Sara.

Alle skyldige

På vegne av fire mødre som også er politikere tok nestlederen i skolestyret Inger Marie Oskal et kraftig oppgjør med måten familien Antonsen har blitt mottatt i Kautokeino.

- Denne saken skader samfunnet vårt. Men jeg tror vi fortjener det. Alle som stilltiende har sett på det som skjedde uten å gjøre noe er like skyldige som mobberne, sa Sara.

Gavedryss

Støtteerklæringene haglet mot den grønlandske firebarnsfamilien Antonsen som for fire år siden flyttet til Kautokeino for å ta utdannelse. En av lærerne ved barneskolen ga det ti år gamle håndballtalentet Quasaphi fullt treningsutstyr og sko, slik at han skal slippe å spille håndball barbeint. Mobbeofrene fikk også gaver i form av klær og utstyr fra næringsdrivende i samebygda. Dette i tillegg til mange varme håndtrykk og ønsker om at de siste fem månedene i Kautokeino skal bli bedre enn de foregående fire årene.

- De siste to-tre årene har alle barna mine vært utsatt for mobbing. Dette har bygd seg opp. Den støtten vi har fått i dag oppleves som ekte. Det oppleves som å få friheten tilbake når barna mine ikke lengre er redde for å gå ut, sier Elisabeth I. An tonsen, mor til Hans og Quasaphi, til NTB.

Etter folkemøtet onsdag kveld var hun optimistisk:

- De vennlige smilene vi har fått etter at saken ble kjent, gir håp om at tiden som kommer vil bli mye bedre, sier Elisabeth Antonsen.

FIKK GAVER:Hans Bernhardsen (15) som ble skutt med luftpistol, mottok et gavedryss fra befolkningen i Kautokeino under folkemøtet om mobbing onsdag kveld. Her sammen med moren, Elisabeth Antonsen.