NOMINERT: Det har vært knyttet stor spenning til om Brett Kavanaugh blir godkjent som nye høyesterettsdommer. I helga får vi svaret. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB scanpix
NOMINERT: Det har vært knyttet stor spenning til om Brett Kavanaugh blir godkjent som nye høyesterettsdommer. I helga får vi svaret. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB scanpixVis mer

Kavanaugh blir godkjent som høyesterettsdommer i helga

Etter alle solemerker kommer Brett Kavanaugh til å bli godkjent som ny høyesterettsdommer under helgas avstemning.

SISTE: Brett Kavanaugh kommer til å bli godkjent som høyesterettsdommer i helga, ettersom tre av fire vippestemmer har sagt at de vil stemme for ham.

Det nærmer seg avstemning i Senatet for Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer, Brett Kavanaugh.

Kavanaugh blir godkjent av Senatet

Størst spenning har det knyttet seg til hva tre republikanske senatorer kommer til å stemme. Årsaken til det er at republikanerne har knappest mulig flertall i Senatet, og dermed er de avhengige av tilslutningen fra alle senatorene for at Kavanaugh skal bli godkjent.

De tre republikanerne det har knyttet seg spenning til er Jeff Flake fra Arizona, Lisa Murkowski fra Alaska og Susan Collins fra Maine. Men i løpet av fredagskvelden kunne både president Donald Trump og Kavanaugh selv trekke et lettelsens sukk.

Kavanaugh kommer til å bli godkjent av Senatet. For fredag sa Flake og Collins at de kommer til å stemme for Kavanaugh. Den samme meldingen kom fra den demokratiske senatoren Joe Manchin. Dermed får Kavanaugh stemmene han trenger.

Tre sier ja, en sier nei

Først ute var Jeff Flake, som sa at han kom til å stemme for Kavanaugh «om ikke noe vesentlig skjer».

Noen timer etter, i 21-tida norsk tid, bekreftet også Susan Collins at hun kommer til å stemme for Kavanaugh.

VIPPESTEMME: Susan Collins, republikansk senator. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpix
VIPPESTEMME: Susan Collins, republikansk senator. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpix Vis mer

Under en 40 minutter lang seanse gikk hun også ut mot hele nominasjonsprosessen, som hun mener er uverdig.

- Bekreftelsesprosessen for Høyesterett har blitt verre og verre i over 30 år. Vi kan bare håpe at Kavanaugh-nominasjonen er bunnpunktet, sier Collins.

Kun minutter etter at Collins offentliggjorde hva hun ville stemme, bekreftet også demokraten Joe Manchin fra West Virginia at han kommer til å stemme for Kavanaugh, som den eneste demokraten.

Manchin er en populær demokratisk senator, men West Virginia er en av USAs mest republikanske delstater, og det er risikabelt for ham å stemme mot kandidaten til president Donald Trump.

For risikabelt, mener altså Manchin selv.

- Jeg har betenkeligheter med denne avstemningen, gitt de alvorlig anklager mot dommer Kavanaugh og temperamentet han utviste under høringen (...) Men basert på all informasjonen jeg har tilgjengelig, inkludert den ferske FBI-rapporten, så finner jeg at dommer Kavanaugh er en kvalifisert jurist som vil følge grunnloven og dømme basert på de juridiske bevisene han har foran seg, heter det i en uttalelse fra Manchin.

Kun én av de fire såkalte vippestemmene ser ut til å stemme mot Kavanaugh. Fredag kveld skriver CNN at den republikanske senatoren Lisa Murkowski mer enn antyder at hun kommer til å stemme mot Kavanaugh.

- Jeg mener Brett Kavanaugh er en god mann. Det er bare det at han etter mitt syn ikke er rette mannen for retten akkurat nå, sier Murkowski.

Stemte for endelig avstemning

Fredag stemte Senatet i plenum for at den endelige godkjenningen av Kavanaugh som ny dommer i høyesterett skal avholdes, trolig lørdag.

Blant senatorene det knyttet seg størst spenning til stemte republikanerne Flake og Collins, og den demokratiske senatoren Manchin, for at den endelig godkjenningen av Kavanaugh kan avholdes, skriver CNN.

Den republikanske senatoren Murkowski stemte mot.

Den demokratiske senatoren Cory Booker sier at mange demokrater snakker med Manchin i håp om at han vil stemme nei til Kavanaugh i helgas avstemning.

- Jeg tror han ville at vi skulle komme til den avgjørende avstemningen. Jeg forstår hans logikk, så får vi se hva han stemmer til slutt, sier Booker til Washington Post.

Men det ser altså ikke ut som at Booker og resten av demokratene får det som de vil, når Manchin som eneste demokrat kommer til å stemme for Manchin.

Republikanerne har 51 senatorer, og har derfor råd til å miste bare én stemme dersom alle demokratene stemmer mot Kavanaugh, så lenge visepresident Mike Pence er på plass med sin dobbeltstemme.

Nå kommer altså etter alle solemerker 51 senatorer til å stemme for Kavanaugh, 50 republikanere og én demokrat. Dermed slipper Pence å bruke sin dobbeltstemme.

Skal i bryllup

PRIORITERER BRYLLUP: Senator Steve Daines vil ikke møte opp om det blir en avgjørende avstemning lørdag. Han prioriterer bryllupet til datteren. Foto: REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix
PRIORITERER BRYLLUP: Senator Steve Daines vil ikke møte opp om det blir en avgjørende avstemning lørdag. Han prioriterer bryllupet til datteren. Foto: REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix Vis mer

Lenge var det altså uvisst om Kavanaugh ville få stemme han trengte. Bare for å komplisere den situasjonen ytterligere fortalte en av deres senatorer, Steve Daines, at han vil reise hjem for å gifte bort sin datter i hjemstaten Montana lørdag, uansett om det blir en viktig avstemning.

- Jeg kommer tilbake etter bryllupet, sa Daines til CNN.

Hadde republikanerne vært avhengige av Daines stemme for å få flertall for Kavanaugh, så hadde alternativet vært å holde avstemningen åpen til søndag morgen, når Daines etter planen vil være på plass igjen i Senatet.

Men ifølge nyhetsbyrået AP kan Daines være på plass allerede lørdag, samme dag som datteren skal gifte seg.

Daines sier at han vil fly til Washington med privatfly, dersom det blir nødvendig. Den republikanske kongressmannen Greg Gianforte har nemlig stilt sitt fly til disposisjon, slik at Daines raskt kan ta seg fra bryllupsfest til avstemning i Senatet.

Stolt president

Republikanernes håp steg uansett torsdag etter at Flake og Collins sa at FBI-rapporten om Kavanaugh var grundig. Flake sa den ikke inneholdt ny informasjon om anklagene mot Kavanaugh for seksuell trakassering.

President Donald Trump er svært fornøyd med at det nå går mot en avgjørende avstemning for hans nominerte dommer.

«Veldig stolt av Senatet som stemte 'JA' til å framme nominasjonen av dommer Brett Kavanaugh», skriver presidenten på Twitter.

Nominasjonen av Kavanaugh har blitt mer problematisk enn forutsett, fordi han har blitt anklaget for seksuelle overgrep mot tre kvinner på 80-tallet.

Beklaget følelsesutbrudd

Godkjenningen av Kavanaugh ble utsatt etter at en av kvinnene, psykologiprofessor Christine Blasey Ford, vitnet i en åpen høring.

Kavanaugh selv avviser anklagene, og var særdeles følelsesladd da han avviste anklagene under senatshøringen i forrige uke.

Med tårer og sinne langet han ut mot Demokratene, som han mente drev det hele i en hevnaksjon fordi Hillary Clinton tapte presidentvalget mot Donald Trump.

I kjølvannet av dette ble Kavanaugh også anklaget for å mangle det rette temperamentet til å sitte i Høyesterett, og han har også innrømmet i ettertid at han burde opptrådt annerledes.

- Jeg var veldig følelsesmessig forrige torsdag, mer enn jeg noensinne har vært. Jeg var kanskje for følelsesmessig til tider. Jeg vet at tonen min var skarp, og jeg sa noen ting jeg ikke skulle ha sagt. Jeg håper alle kan forstå at jeg var der som en sønn, en ektemann og en far. Jeg vitnet med fem mennesker i tankene: min mor, min far, min kone og mest av alt våre døtre, skrev Kavanaugh i en kronikk i Wall Street Journal.