SVARTE FOR SEG: Brett Kavanaugh ble nominert til høyesterettsdommer av president Donald Trump. Så kom overgrepsanklagene. Kavanaugh mener han er utsatt for en svertekampanje som skal hindre at han blir godkjent som høyesterettsdommer. Foto: REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix
SVARTE FOR SEG: Brett Kavanaugh ble nominert til høyesterettsdommer av president Donald Trump. Så kom overgrepsanklagene. Kavanaugh mener han er utsatt for en svertekampanje som skal hindre at han blir godkjent som høyesterettsdommer. Foto: REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpixVis mer

Christine Blasey Ford og Brett M. Kavanaugh

Kavanaugh gikk til angrep på anklagerne: - Det er uhørt

I kveld forklarte både psykologiprofessoren og den nominerte dommeren til amerikansk høyesterett seg i Senatet.

Like over klokka 21 i kveld tok Brett M. Kavanaugh plass i vitneboksen foran senatorene i justiskomitéen for å svare på anklagene om seksuelle overgrep fra psykologiprofessor Christine Blasey Ford og to andre kvinner.

I sommer nominerte USAs president Donald Trump 53 år gamle Brett Kavanaugh til ny dommer i landets høyesterett.

Det så ut til at han skulle bli godkjent, men så tikket anklagene om seksuelle overgrep og trakassering inn, overgrep som skal ha funnet sted på 1980-tallet.

- For mindre enn to uker siden anklaget doktor Ford meg for handlinger jeg skal ha begått mot henne for 36 år siden, sier Kavanaugh i sin innledning.

Videre sier han at han var rask til å avvise anklagene.

- Jeg sa at jeg ønsket en høring så fort som mulig, slik at jeg kunne renvaske mitt navn. Det tok ti dager. I mellomtida har min familie og mitt navn, som ventet, blitt ødelagt av ytterligere falske anklager, sier Kavanaugh.

Han framstår som aggressiv, forulempet, ja nesten sint. Han langer ut mot sine anklagere.

Kavanaugh omtaler anklagene mot seg som en «bakvaskelseskampanje i tolvte time», og opprettholder sine tidligere uttalelser om at anklagene mot ham er politisk motiverte.

- Dette er et sirkus. Konsekvensene vil være med oss i tiår framover. Jeg frykter for framtida, sier Kavanaugh som omtaler høringsprosessen som en «nasjonal skam»..

- Jeg har aldri begått seksuelle overgrep mot noen.

Brast i gråt

Kavanaugh sier han ikke stiller spørsmål ved at Christine Blasey Ford kan ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep.

- Men det var ikke meg, sier dommeren som påpeker at han har vært synlig i offentligheten i 20 år, uten at det er kommet en eneste anklage mot ham. Før nå, rett før hans nominasjon skulle stemmes over.

Kavanaugh brister i gråt når han snakker om barna sine, og en datter som skal ha foreslått at «de skulle be for denne kvinnen».

- Anklagene fra Ford handler om da jeg var 17 år gammel. Jeg har aldri vært på en sånn fest, og jeg har aldri utført overgrep mot henne. De hun sier deltok på festen, sier i dag at de ikke kan huske denne festen, sier Kavanaugh.

Videre forteller han at han likte å drikke øl i ungdommen.

- Det gjør jeg fremdeles. Men jeg har aldri utsatt noen for seksuelle overgrep, understreker Kavanaugh.

Han gjentar det han har sagt i tidligere intervjuer om at han var uerfaren seksuelt og jomfru på den tida anklagene stammer fra og i mange år fra da av.

Flere ganger under sitt vitnemål blir stemmen hans grøtet og gråtkvalt. Kavanaugh blir rørt når han snakker om støttebrev han har fått fra 86 kvinner som han jobbet med under Bush-administrasjonen.

- Jeg sverger framfor Senatet, landet mitt, min familie og min gud: jeg er uskyldig, avslutter Kavanaugh sitt frie vitnemål.

Videre utover kvelden skal dommeren spørres ut av senatkomitéen.

Senator Dianne Feinstein vil vite hvorfor Kavanaugh ikke synes FBI bør etterforske anklagene mot ham. Det unnlater han å svare på.

- Jeg gjør alt det denne komitéen ønsker. Jeg ba om rask høring. Det tok ti dager. Jeg ville ha høring neste dag. Min familie er blitt ødelagt - ødelagt. Det er uhørt at jeg ikke fikk komme for å renvaske mitt navn, sier Kavanaugh nesten ropende.

Flere senatorer fra Demokratene griller Kavanaugh på om han ønsker en FBI-etterforskning av anklagene mot ham. Det spørsmålet nekter Kavanaugh å svare på.

Har du noen gang fått blackout?

Kavanaugh blir spurt ut om sitater fra årboka. Han får blant annet spørsmål om navnet på en gruppe som det står at Kavanaugh var et medlem av og hva «Devils triangle» betyr.

Kavanaugh svarer at det handler om en drikkelek. Han nekter at navnene til andre grupper han var medlem av refererer til seksuelle relasjoner med kvinnelige studenter.

Demokrat og senator Amy Klobuchar spør Kavanaugh om han noen gang har drukket så mye at han får blackout.

- Har du? Svarer Kavanaugh?

- Kan du svare på spørsmålet? Sier Klobuchar.

Kavanaugh sier at han er nysgjerrig på hennes drikkevaner. Hun sier at hun ikke har noen problemer med alkohol.

- Det har ikke jeg heller, sier Kavanaugh.

Etter en kort pause beklaget Kavanaugh utbruddet mot Klobuchar.

Senator Chris Coons stilte Kavanaugh spørsmål om hans forhold til alkohol og konfronterte ham med hva tidligere klassekamerater har sagt. En av klassekameratene har blant annet uttalt at Kavanaugh kunne bli aggressiv i fylla.

- Vi var ikke nære venner. Jeg ville ha stilt spørsmål om hans kredibilitet, svarte Kavanaugh.

Fikk unnskyldning

Psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51) var først ut til å svare for seg i dagens mye omtalte høring i justiskomitéen i Senatet.

Før hun slapp til, åpnet ordfører Charles E. Grassley, en republikansk senator fra Iowa, høringen.

VITNER: Psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51) anklager Brett M. Kavanaugh for seksuelle overgrep på 80-tallet.
VITNER: Psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51) anklager Brett M. Kavanaugh for seksuelle overgrep på 80-tallet. Vis mer

- Ford hadde insistert på anonymitet, men anklagene hennes ble lekket til pressen, sier Grassley, som ber om unnskyldning for ubehaget det har medført for henne.

Både Ford og Kavanaugh skal spørres ut av Rachel Mitchell, som har lang erfaring med sedelighetssaker fra påtalemyndigheten i Arizona.

De republikanske senatorene har leid inn Mitchell for å spørre ut Ford for dem. Demokratene i justiskomiteen stiller Ford sine spørsmål selv..

- Vettskremt

- Jeg er ikke her fordi jeg har lyst, for jeg er vettskremt. Jeg er her fordi jeg ser det som min borgerplikt å fortelle hva som skjedde med meg da Kavanaugh og jeg gikk på skole sammen i Maryland, sa Ford i sitt innledende vitnemål.

Psykologiprofessoren var gråtkvalt mens hun fortalte om angrepet hun hevder Kavanaugh sto bak på 80-tallet.

Hun hevder Kavanaugh og en venn dro henne inn på et soverom i et hus hvor noen ungdommer var samlet.

Begge guttene var, ifølge Ford, synlig beruset. Vennen så på mens Kavanaugh holdt henne fast i en seng, klådde på henne utenpå klærne, gned kroppen sin inntil hennes og forsøkte å kle av henne, hevder psykologiprofessoren..

- En av dem skrudde opp lyden på musikken. Jeg skrek i håp om at noen skulle høre meg. De lo under angrepet. Deres ville latter forfølger meg, sier Ford.

To tøffe uker

Hun sier hun valgte å ikke gå videre med det som hadde skjedd fordi voldtekten ikke ble fullbyrdet. Det gikk mange år før hun snakket med noen om overfallet.

- Da Kavanaugh ble nominert til høyesterett, følte jeg det var min borgerplikt å si i fra.

Ford sier de to siste ukene har vært de vanskeligste i hennes liv.

- Det jeg opplevde den gang har kommet opp igjen, og sosiale medier har vært fylt opp med min historie. Jeg er blitt anklaget for å handle ut fra politiske motiver. De som sier dette, kjenner meg ikke, sier psykologiprofessoren.

Ford sier hun har slitt mye med angst, klaustrofobi og PSTD-liknende symptomer som følge av det seksuelle overgrepet hun hevder Kavanaugh står bak.

Hun avviser på det sterkeste at mannen bak overgrepet kan ha vært en annen enn Kavanaugh.

- Jeg er 100 prosent sikker på at det var ham.

På spørsmål fra en senator om hvordan hennes to barn og mann har det etter all oppmerksomhet og trusler Ford er blitt til del etter at hun varslet om Kavanaugh svarer hun:

- Barna mine klarer seg nokså bra, alt tatt i betraktning. Min mann også.

Ford blir spurt om hvorfor tre vitner, deriblant hennes venninne Leland, har levert uttalelser om at de ikke husker festen hvor overgrepene skal ha funnet sted.

- Leland har store helseproblemer, og jeg er glad for at hun fokuserer på dem. Hun tekstet meg rett etter at hun hadde levert sin uttalelse, beklaget seg og ga meg sine lykkeønskninger.

Videre sier Ford at hun ikke er overrasket over at de to guttene hun har sagt var til stede på festen ikke kan huske sammenkomsten fordi dette «ikke var en særlig spesiell fest». Dessuten var de i etasjen under.