ANKLAGET: Christine Blasey Ford anklager Brett Kavanaugh for å ha forsøkt å voldtatt henne på 80-tallet. FOTO: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix
ANKLAGET: Christine Blasey Ford anklager Brett Kavanaugh for å ha forsøkt å voldtatt henne på 80-tallet. FOTO: Andrew Harnik / AP / NTB ScanpixVis mer

Kavanaughs anklager vil vitne i Senatet

Christine Blasey Fords advokater sier hun har godtatt å vitne i Senatet.

Hun anklager høyesterettsnominerte Brett Kavanaugh for voldtektsforsøk på 80-tallet.

Fords advokater ønsker nå å fortsette forhandlingene med Senatets justiskomité om hvordan dette skal skje.

Beskjeden kommer etter en knallhard dragkamp mellom komiteen og Fords advokater. Lederen for komiteen, senator Chuck Grassley, hadde gitt Ford en frist til kl. 14.30 fredag ettermiddag til å godta å stille opp i en høring.

Godtok hun ikke det, ville justiskomiteen stemme over å sende nominasjonen av Kavanaugh til Senatet i plenum, der det kreves simpelt flertall for å godkjenne ham som ny høyesterettsdommer.

Washington Post skriver at advokatene Debra Katz og Lisa Banks i en e-post ber Grassleys stab om en telefonsamtale seinere lørdag for å få på plass detaljene rundt høringen. E-posten ble sendt kl. 14.17, bare minutter før fristen gikk ut.

Kritiserer komiteen

Ford, som i dag er universitetsprofessor i California, anklager Kavanaugh for å ha forsøkt å voldta henne på en fest for over 30 år siden. Hun hevder Kavanaugh og en venn, begge ravende fulle, dro henne inn på et soverom. Ifølge hennes forklaring kom hun seg unna da en fjerde person blandet seg inn.

- Dr. Ford aksepterer komiteens forespørsel om å dele sin førstehånds kunnskap om Brett Kavanaughs overgrep neste uke, heter det i e-posten.

Advokatene kritiserer også forslaget komiteen tidligere har lagt fram for høringen.

- De er fundamentalt i strid med komiteens løfte om en rettferdig og upartisk etterforskning av beskyldningen, og vi er skuffet over lekkasjene og mobbingen som har skjemt prosessen, heter det.

Hvilken dag høringen skal skje, er fortsatt uklart. Senatskomiteens forrige tilbud var at Ford kunne møte onsdag, mens Ford selv ønsker å vitne torsdag.

En anonym kilde i Det hvite hus sier til AP at brevet ser ut som et ønske om å fortsette forhandlingene uten faktisk å forplikte seg til noe, og mener at formålet bare er å trekke ut tiden.

Krav

Ford har blant annet krevet å få komme med sitt vitnemål etter at Kavanaugh har forklart seg om saken i komiteen.

Et annet av Fords sentrale krav skal være at hun bare skal utspørres av senatorer, og ikke utenforstående utspørrere. Det er et vanskelig krav å godta for justiskomiteens medlemmer fordi den utelukkende består av menn.

Det republikanske flertallet i komiteen frykter at en aggressiv utspørring av Ford om voldtektsanklagene ville kunne gi et dårlig inntrykk blant kvinnelige velgere i forkant av høstens mellomvalg.

Grassley har også tidligere avvist å innkalle andre vitner til høringen. Ford ønsket at Mark Judge, som hun sier var sammen med Kavanaugh på festen og i soverommet der det angivelige overgrepet skjedde, også skulle vitne i høringen.

Dramatisk konfrontasjon

Blir det enighet om vilkårene for en høring, vil det sette scenen for en dramatisk konfrontasjon mellom Ford og president Donald Trumps utvalgte til Høyesterett.

Republikanerne kjemper hardt for å sikre et flertall av konservative dommere i USAs høyesterett, og siden det er en risiko for at de mister kontrollen over Kongressen etter mellomvalget, presser representantene på for å få fortgang i godkjenningen.

Kavanaugh er dommer ved den føderale ankedomstolen i Washington. Han var sentral i arbeidet med Starr-rapporten, som førte fram til riksrettssaken mot president Bill Clinton i 2002. Kavanaugh har også bakgrunn som stabssekretær fra George W. Bush-administrasjonen, og han er kritiker av helsereformen Obamacare.