Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaver på 13-tallet

For andre måned på rad dømmer velgerne Kjell Magne Bondevik nord og ned. Bare 13 prosent mener han gjør en god jobb som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nøyaktig samme resultat som han fikk forrige måned. Ingen andre norske statsministrer har tidligere skåret så dårlig på MMIs målinger.

De glade dagene fra sentrumsregjeringens tid sist på 1990-tallet, da 60 prosent mente Bondevik gjorde en god jobb, er glemt. Etter at han gikk i regjering med Høyre og Venstre, har populariteten gått fort og dramatisk ned.

- Regjeringsslitasjen smitter over på Bondeviks popularitet. Men det kan selvfølgelig også spille inn at han har virket litt sliten i det siste, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Statsministeren ønsker ikke å kommentere popularitetsmålinga.

Strøm og EØS

Mange uheldige omstendigheter har ført Bondevik nedover. Først og fremst har den eksplosive økningen i folks strømregninger bidratt.

- Regjeringens håndtering av strømkrisa har blitt hyllet av organisasjoner som Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender. Men flertallet liker nok ikke regjeringens krisepakke, det smitter på statsministeren, mener valgforsker Aarebrot.

- Det var også dumt av olje- og energiminister Einar Steensnæs å selv dra til et møte med Natur og Ungdom der han ble applaudert. Samme dag kom det fram at gamle hadde frosset i hjel hjemme, sier Aarebrot.

Valgforskeren tror rg de vanskelige EØS-forhandlingene i Brussel ikke taler til regjeringens og Bondeviks fordel blant velgerne.

- Også i denne saken virker regjeringen handlingslammet, sier han.

- Velgerfiske i vår

I høst har Frp gjort innhogg i KrFs velgermasse. Lørdag var Bondevik på et festmøte arrangert av de mest ytterliggående kristne Israel-vennene i Norge. Der var også Frp-formann Carl I. Hagen.

- Selv om statsministeren er mer bundet enn Hagen, og ikke kan være så tydelig, er en slik deltakelse helt klart et forsøk på velgerfiske. Vi vil nok se ham på flere slike frikirkearrangementer utover våren, tror Aarebrot.

- Egentlig er det fornuftig av Bondevik hvis han vil beholde velgerne sine. At Frp stjeler stemmer fra KrF, er et relativt nytt fenomen. Tradisjonelt har Ap og Høyre mistet stemmer den veien, sier valgforskeren.

Få lyspunkter

Heller ikke gode nyheter hjelper Bondevik i januarmålingen. Rentenedgangen forrige måned ville normalt ført til litt mer velvilje, men den gang ei. Forrige ukes rentekutt er for fersk til at MMI fanget det opp.

Bondevik er best likt blant velgere over 60 år, der 21 prosent mener han gjør en god jobb. Dårligst likt er han blant 25- 59-åringer. Kvinner liker ham bedre enn menn, og folk på Vestlandet liker ham bedre enn folk i Trøndelag og Nord-Norge.

Et resultatet kan glede Bondevik: 70 prosent av dem som oppgir å stemme KrF, sier han gjør en god jobb.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media