Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaya (2) nektes to foreldre

Karen (30) fikk avslag på søknaden om stebarnsadopsjon av Kaya (2), datteren til partneren Kristin (37). Avslaget er stikk i strid med faglige vurderinger og signalene fra den nye regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette handler om Kayas rettigheter. Hun blir straffet og diskriminert fordi hun ikke har heterofile foreldre, sier mamma Kristin Bergersen og partnermor Karen Pinholt.

Kaya nektes samme rettigheter som barn av heterofile foreldre. 25. november kom avslaget fra Barne- ungdoms- og familieetaten, Øst (Bufetat) som ligger under Barne- og familiedepartementet.

-  Til tross for at vi oppfyller vilkårene og barnevernet anbefaler stebarnsadopsjon, får vi avslag, sier Kristin.

Med ny, homovennlig regjering var det ventet en oppmykning av regelverket for stebarnsadopsjon. Nå ramler avslagene inn. Dagbladet kjenner til flere par som uventet har fått avslag, og foreldre som ikke orker å søke. Kristin sier at hun opplever avslaget som svært urimelig.

-  Jeg er sint, såret og sjokkert. Men jeg håper dette bare er et gammelt KrF-spøkelse.

Sikre Kaya

På kjøkkenet spiser Kaya yoghurt. Hun er et barn som Kristin og Karen har planlagt sammen. Kristin ble gravid ved hjelp av anonym sæddonator.

-  Vi er selvsagt opptatt av å sikre Kaya rett til arv, forsikringer og barnebidrag. Og det føles veldig vondt at jeg ikke blir funnet verdig til å adoptere Kaya, sier Karen.

 KAYAS LIV:  Kaya (2) skal i barnehagen. Kayas kjernefamilie er mamma Kristin Bergersen (37) - (t.v.), og partnermor Karen Pinholt (30). Karen får ikke stebarnsadoptere Kaya. -  Nå forventer vi mer enn festtaler fra barneminister Karita Bekkemellem, sier Kristin. Foto: Henning Lillegård
KAYAS LIV: Kaya (2) skal i barnehagen. Kayas kjernefamilie er mamma Kristin Bergersen (37) - (t.v.), og partnermor Karen Pinholt (30). Karen får ikke stebarnsadoptere Kaya. - Nå forventer vi mer enn festtaler fra barneminister Karita Bekkemellem, sier Kristin. Foto: Henning Lillegård Vis mer

I avslaget heter det: Partnerskapet har ikke vart lenge nok.

Det til tross for at de inngikk partnerskap i 2001 og har bodd sammen siden -99, altså i seks år.

Bufetat viser også til at Kayas lave alder tilsier at «forholdet mellom søker og barnet» ikke har vart lenge nok.

-  Jeg har kjent Kaya i hele hennes liv, sier Karen.

Som partnermor har hun ingen rettigheter i forhold til Kaya.

Bufetat trekker fram at de begge har hatt andre kjærlighetsforhold av nesten like lang varighet tidligere. Begrunnelsen må sies å være ganske oppsiktsvekkende i 2005.

-  Ja, vi er faktisk voksne mennesker. Og som de fleste voksne mennesker har vi hatt et liv før vi fant fram til hverandre. Argumentasjonen henger ikke på greip, sier de.

Avslaget er stikk i strid med barnevernets klare anbefaling.

Krav til Karita

Kristin er kommunikasjonsrådgiver. Karen er rådgiver i Miljøverndepartementet. Alt de ønsker er å formalisere et faktisk foreldre-barn forhold.

-  Hvis jeg dør, så skal noen andre enn Karen, Kayas aller nærmeste, ta seg av henne. Og hva med Karens rettigheter til Kaya hvis jeg dør? spør Kristin.

-  Dette handler om å sikre Kaya rettigheter som hun burde ha fra fødselen av, sier Kristin.

De mener Bufetat tolker regelverket strengere enn reglene tilsier. Må de søke på nytt om ett år eller to, må de gjennom ny runde med søknader og ny prosess med barnevernet.

Kristin venter nå handling fra Karita Bekkemellem.

-  Det er fint med festtaler i valgkampen om homofiles rettigheter. Men nå må Karita vise handlekraft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!