Kayleigh (15) møtte en ukjent mann på nettet. To uker og 2500 meldinger senere ble hun brutalt voldtatt og drept

Her er Kripos' liste over hva du må passe på.

ADVARSEL: Kayleigh Haywood ble brutalt voldtatt og drept etter å ha chattet med en fremmed på nett i to uker. Politiet i Leicestershire har nå laget en kampanjefilm der historien til Kayleigh blir visualisert. Den sterke videoen blir blant annet vist for skoleelever. Video: Leicestershire PoliceVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kayleigh Haywood ble bare 15 år gammel. I november i fjor ble hun brutalt voldtatt og drept etter å ha blitt utsatt for «grooming» på nettet.

I løpet av sine to siste uker utvekslet hun og den 28 år gamle Luke Harlow over 2500 meldinger på chattetjenesten Facebook Messenger, før hun ble brutalt drept av Harlows nabo, Stephen Beadman.

Beadman ble i juli i fjor dømt til livstid i fengsel for voldtekt, frihetsberøvelse og drap. Harlow ble dømt til 12 år bak lås og slå for frihetsberøvelse og «grooming».

Nå har politiet laget det Independent omtaler som «en dyster film» om Haywoods siste dager for å advare andre unge mot å havne i en liknende situasjon.

  • Les Kripos' punkter for hva du må passe på nederst i artikkelen

Vises på skoler

Harlow skal ha vært i kontakt med både Haywood og to andre jenter, men det var bare 15-åringen som til slutt gikk med på å tilbringe en natt hjemme hos ham.

Filmen veksler mellom å vise bilder fra en dramatisk rekonstruksjon av Haywood hjemme hos foreldrene sine, og hjemme hos Harlow.

DØMT: Stephen Beadman (t.v.) ble dømt til livstid, mens Luke Harlow (t.h.) fikk 12 år i fengsel. Foto: AP
DØMT: Stephen Beadman (t.v.) ble dømt til livstid, mens Luke Harlow (t.h.) fikk 12 år i fengsel. Foto: AP Vis mer

Den viser også eksempler på hva slags tekstmeldinger hun fikk tilsendt før den avsluttes med at foreldrene hennes må identifisere henne på likhuset.

Filmen, som har blitt godkjent av familien til Haywood, har blitt vist på en rekke skoler i Leicestershire og Rutland, og politiet i Leicestershire forteller at 35 barn allerede har meldt fra til dem om mulige tilfeller av «grooming» etter å ha sett filmen.

Bearbeider og manipulerer

Her til lands bruker vi begrepet «grooming» om en ganske lang prosess, selv om den juridiske definisjonen er ganske snever. Ida Dahl Nilssen, pressesjef i Kripos, beskriver bakmennene på følgende måte:

«Personer med seksuell interesse for barn bearbeider og manipulerer barn på nett for å vinne deres tillit, for å isolere barna og få barna til å gjøre ting som tilfredsstiller deres ønsker.»

FUNNET: Politiet jobber ved inngangen til Sence Valley Forest Park der Kayleigh Haywood ble funnet. Foto: Joe Giddens / PA / NTB Scanpix
FUNNET: Politiet jobber ved inngangen til Sence Valley Forest Park der Kayleigh Haywood ble funnet. Foto: Joe Giddens / PA / NTB Scanpix Vis mer

De vinner deres tillit gjennom forståelse, gaver, penger eller andre løfter med et seksuelt bakmotiv.

- Det er personer med seksuell interesse for barn, og som går til de stedene på nettet der de treffer barn som tilfredsstiller deres seksuelle preferanser. Disse personene, som oftest menn, forstår nettarenaene, de kan teknologien som brukes for å kommunisere der, og de kjenner tonen og omgangsformen til barna, sier Dahl Nilssen til Dagbladet.

Hun legger også til at en enkelt person kan «groome» flere titalls barn samtidig, og at de er flinke til å identifisere de mest sårbare barna. De som ikke har trygge rammer eller som ikke har foreldre som følger med på nettbruken deres.

Snapchat, Skype og Instagram

Men groomere benytter seg ikke bare av en nett-identitet. De kan ha en rekke identiteter samtidig, og være i kontakt med det samme barnet fra flere av disse.

- Dette forsterker manipuleringen av barnet. Stadig oftere kan groomerne også drive utpressing eller true sine ofre, for å få barna til å fortsette med å sende nakenbilder eller stille opp på video, forteller Dahl Nilssen.

Mye av denne prosessen foregår på sosiale medier som er en del av brukermønsteret for veldig mange norske barn.

- Populære tjenester som Snapchat, Skype og Instagrams chat går igjen i mange overgrepssaker på nett. Der kan man også overføre bilder og video.

  • Les Kripos' punkter for hva du må passe på nederst i artikkelen
GROOMERE: Kripos definerer groomere på følgende måte: «Personer med seksuell interesse for barn bearbeider og manipulerer barn på nett for å vinne deres tillit, for å isolere barna og få barna til å gjøre ting som tilfredsstiller deres ønsker.» Bildet er fra den dramatiske rekonstruksjonen. Foto: Leicestershire Police
GROOMERE: Kripos definerer groomere på følgende måte: «Personer med seksuell interesse for barn bearbeider og manipulerer barn på nett for å vinne deres tillit, for å isolere barna og få barna til å gjøre ting som tilfredsstiller deres ønsker.» Bildet er fra den dramatiske rekonstruksjonen. Foto: Leicestershire Police Vis mer

- De var knust

Miles Latham er blant partnerne i Affixxius Films som står bak filmen «Kayleighs Love Story». Han forteller at dette er et av de mest krevende prosjektene de har jobbet med, og at det er sjelden at slike filmer lages mens etterforskningen fremdeles pågår.

- Veldig få politistyrker har motet til å innhente familiens tillatelse på denne måten. Det var mange vanskeligheter med å jobbe med dem. De var knust, men jeg vil gi dem skryt for at de stilte seg bak prosjektet fra første stund.

Politiet i Leicestershire ga Affixxius tilgang til alt det digitale materialet de hadde beslaglagt, og slik kunne bygge en realistisk gjengivelse av det faktiske hendelsesforløpet.

Roger Bannister, som uttaler seg om saken for politiet, sier at det er fint at det kan komme noe godt ut av tragedien.

- Denne filmen advarer mot, og øker bevisstheten rundt, «grooming». Den gjør det også enklere for både barn og voksne å identifisere tegnene.