Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KCNA: Kim aksepterer Trumps USA-invitasjon

- De to topplederne aksepterte med glede hverandres invitasjon, hevder nyhetsbyrået KCNA.

TAKKER JA: Kim Jong-un har tatt imot Trumps invitasjon om å komme til USA. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix
TAKKER JA: Kim Jong-un har tatt imot Trumps invitasjon om å komme til USA. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har akseptert USAs president Donald Trumps invitasjon til å besøke USA, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

KCNA opplyser også at Kim inviterte Trump til Nord-Korea under deres møte i Singapore tirsdag.

«De to topplederne aksepterte med glede hverandres invitasjon, overbevist om at det vil være en ny viktig anledning til å forbedre relasjonen mellom Nord-Korea og USA», heter det i rapporten fra nyhetsbyrået.

Etter møtet sa Trump at han ville besøke Pyongyang på et passende tidspunkt, og at Kim vil bli invitert til Det hvite hus.

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

En forhåndsvarslet invitasjon

I forkant av møtet mellom Kim og Trump ga også USAs president uttrykk for at han kunne komme til å invitere den nordkoreanske diktatoren til Det hvite hus, dersom møtet gikk bra.

- Hvis det går bra, og det tror jeg folk ville sette pris på, så tror jeg han vil være positiv til det, og jeg tror det kan skje, sa Trump under en pressekonferanse ei uke før det historiske møtet, ifølge The Guardian.

Møtet endte som kjent med at partene var vel forlikte og skrev under en erklæring.

I erklæringen forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier, mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya.

Teksten nevner ikke USAs opprinnelige krav om «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner, men gjengir en tidligere og vagere forpliktelse.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

Fire punkter

I dokumentet, som oppsummeres i fire punkter, heter det også at de to partene skal lete etter og repatriere levninger av dem som ble drept under Koreakrigen.

1. USA og Nord-Korea forplikter seg til å etablere nye relasjoner i tråd med ønsket om at landenes folk ønsker fred og velstand.

2. USA og Nord-Korea vil slutte seg til arbeidet med å bygge et varig og stabilt fredsregime på Korea-halvøya.

3. Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Korea-halvøya.

4. USA og Nord-Korea forplikter seg til å spore opp levninger av krigsfanger/savnede personer, inkludert hjemsendelse av dem som allerede er identifisert.

Holdt tilbake sanksjoner

Donald Trump omtalte møtet mellom ham selv og Kim som «ærlig, direkte og produktivt».

Ifølge Trump vil det også komme flere detaljer om ødeleggelsen av Nord-Koreas testanlegg for missiler etter hvert.

Trump fortalte også at han hadde 300 «veldig store og kraftige» sanksjoner klar forrige uke, men valgte å holde disse igjen fordi det ville vært «respektløst» å pålegge dem rett før møtet.

- Nord-Korea har allerede vist engasjement ved å ødelegge et testanlegg, sa Trump.

Han viste da til atomtestanlegget Punggye-ri, der Nord-Korea i mai utførte en rekke eksplosjoner foran en liten gruppe utenlandske journalister.

I etterkant av sa nordkoreanerne at de nå hadde ødelagt atomanlegget.

Det statlige nordkoreanske mediet KCNA kalte stengningen av anlegget en del av prosessen med å bygge «en atomfri, fredfull verden» og «global atomnedrustning».

- Ødeleggelsen av atomtestanlegget, gjennomført med høy grad av åpenhet, har hekt klart nok en gang vist de proaktive og fredselskende tiltakene iverksatt av den nordkoreanske regjeringen, for å sikre fred og stabilitet på den koreanske halvøya og over hele verden, var beskjed fra KCNA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media