­KD-leder om hjembyen:
- Jenter kan ikke bevege seg fritt ­

Stadig flere jenter føler seg utrygge i Uppsala, ifølge ny rapport. De risikerer å bli antastet og tafset på av fremmede menn, sier politi-befalssjef.

FRA UPPSALA: Ebba Busch Thor, leder for Kristdemokraterna (KD) i Sverige, skriver at jenter føler seg utrygge utendørs i hennes hjemby, Uppsala. Foto: Jonathan Nackstrand / ADP / Scanpix
FRA UPPSALA: Ebba Busch Thor, leder for Kristdemokraterna (KD) i Sverige, skriver at jenter føler seg utrygge utendørs i hennes hjemby, Uppsala. Foto: Jonathan Nackstrand / ADP / ScanpixVis mer

I den svenske universitetsbyen Uppsala kjenner jenter på en stor utrygghet når de beveger seg utendørs i bysentrum, skriver Expressen.

Bare 19 prosent av jentene føler seg trygge i byen, ifølge en undersøkelse foretatt av Region Uppsala, gjengitt i avisa Upsala Nya Tidning.

Dette er en kraftig nedgang fra 2013, da 45 prosent svarte at de følte seg trygge, ifølge avisa, som har en artikkelserie om utviklingen.

Befalsjef i Uppsala-politiet, Daniel Larsson, sier at jenter opplever å bli tafset på i byen:

- Unge ensomme menn som står i grupper har forandret gatebildet betydelig. De antaster jenter, tafser, hvisker, tar dem på rumpa og kommer med kommentarer, sier han ifølge Expressen.

UPPSALA: Uppsala er en universitetsby i Uppsala län i landskapet Uppland i Sverige. Den er administrasjonssenter for både Uppsala kommune og Uppsala län. 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Scanpix
UPPSALA: Uppsala er en universitetsby i Uppsala län i landskapet Uppland i Sverige. Den er administrasjonssenter for både Uppsala kommune og Uppsala län. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Scanpix Vis mer

- Kan ikke bevege seg fritt

Partileder for svenske Kristdemokraterna (KD), Ebba Busch Thor, er født og oppvokst i byen, og brukte artikkelen fra Upsala Nya Tidning som utgangspunkt for en debattartikkel i Aftonbladet i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen.

«Først av alt må spørsmålet om kvinners utrygghet håndteres, og den er akutt. I min egen hjemby, Uppsala, er fire av fem videregående-jenter redde når de er utendørs i byen. Redselen kommer i stor grad som følge av trakassering fra ulike grupper med unge menn som beveger seg utendørs - ofte nyankomne fra deler av verden der det ikke forventes at kvinner kan bevege seg fritt», skriver KD-lederen og fortsetter:

«Situasjonen har forverret seg så mye at kommunens ungdomstjeneste har blitt nødt til å oppfordre jentene til å ikke bevege seg utendørs alene - ikke en gang midt på dagen».

- Tatt ut av sammenheng

Ebba Busch Thor har ifølge Expressen fått kritikk for utsagnet, både av meningsmotstandere og av sosialtjenesten i Uppsala, som mener hun har plukket sitater ut av sin sammenheng.

Rådmannen i kommunen sier at det ikke stemmer at de har rådet jentene om å ikke bevege seg utendørs alene.

Pressetalsperson Lisa Sannervik ved Uppsala-politiet sier de ikke kommenterer gjengmedlemmenes bakgrunn.

- Det har vært indikasjoner på at man opplever byen som utrygg, sier hun til Expressen.