­KD-leder om hjembyen:
- Jenter kan ikke bevege seg fritt ­

Stadig flere jenter føler seg utrygge i Uppsala, ifølge ny rapport. De risikerer å bli antastet og tafset på av fremmede menn, sier politi-befalssjef.

FRA UPPSALA: Ebba Busch Thor, leder for Kristdemokraterna (KD) i Sverige, skriver at jenter føler seg utrygge utendørs i hennes hjemby, Uppsala. Foto: Jonathan Nackstrand / ADP / Scanpix
FRA UPPSALA: Ebba Busch Thor, leder for Kristdemokraterna (KD) i Sverige, skriver at jenter føler seg utrygge utendørs i hennes hjemby, Uppsala. Foto: Jonathan Nackstrand / ADP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I den svenske universitetsbyen Uppsala kjenner jenter på en stor utrygghet når de beveger seg utendørs i bysentrum, skriver Expressen.

Bare 19 prosent av jentene føler seg trygge i byen, ifølge en undersøkelse foretatt av Region Uppsala, gjengitt i avisa Upsala Nya Tidning.

Dette er en kraftig nedgang fra 2013, da 45 prosent svarte at de følte seg trygge, ifølge avisa, som har en artikkelserie om utviklingen.

Befalsjef i Uppsala-politiet, Daniel Larsson, sier at jenter opplever å bli tafset på i byen:

- Unge ensomme menn som står i grupper har forandret gatebildet betydelig. De antaster jenter, tafser, hvisker, tar dem på rumpa og kommer med kommentarer, sier han ifølge Expressen.

UPPSALA: Uppsala er en universitetsby i Uppsala län i landskapet Uppland i Sverige. Den er administrasjonssenter for både Uppsala kommune og Uppsala län. 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Scanpix
UPPSALA: Uppsala er en universitetsby i Uppsala län i landskapet Uppland i Sverige. Den er administrasjonssenter for både Uppsala kommune og Uppsala län. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Scanpix Vis mer

- Kan ikke bevege seg fritt

Partileder for svenske Kristdemokraterna (KD), Ebba Busch Thor, er født og oppvokst i byen, og brukte artikkelen fra Upsala Nya Tidning som utgangspunkt for en debattartikkel i Aftonbladet i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen.

«Først av alt må spørsmålet om kvinners utrygghet håndteres, og den er akutt. I min egen hjemby, Uppsala, er fire av fem videregående-jenter redde når de er utendørs i byen. Redselen kommer i stor grad som følge av trakassering fra ulike grupper med unge menn som beveger seg utendørs - ofte nyankomne fra deler av verden der det ikke forventes at kvinner kan bevege seg fritt», skriver KD-lederen og fortsetter:

«Situasjonen har forverret seg så mye at kommunens ungdomstjeneste har blitt nødt til å oppfordre jentene til å ikke bevege seg utendørs alene - ikke en gang midt på dagen».

- Tatt ut av sammenheng

Ebba Busch Thor har ifølge Expressen fått kritikk for utsagnet, både av meningsmotstandere og av sosialtjenesten i Uppsala, som mener hun har plukket sitater ut av sin sammenheng.

Rådmannen i kommunen sier at det ikke stemmer at de har rådet jentene om å ikke bevege seg utendørs alene.

Pressetalsperson Lisa Sannervik ved Uppsala-politiet sier de ikke kommenterer gjengmedlemmenes bakgrunn.

- Det har vært indikasjoner på at man opplever byen som utrygg, sier hun til Expressen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer